Výr velký - Bubo bubo - Výr skalný
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Výr velký - Bubo bubo
Gratuluji! Pořád čekám, kdo sem první nasype fotky (video)! 
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- StepanS
- zkušený běžný

- Jméno: Štěpán Strádal
Výr velký - Bubo bubo
Fotku sice mám, ale ne takovou, která by byla hodna těchto stránek, třeba časem.
- RollsRojs
- VIP

- Jméno: Lukáš Pich
Výr velký - Bubo bubo
No jo, to je von
Já jsem si ze svého pozorování mohl odnést záběr, ale jak píšu na webu: "...jak tomu tradičně bývá, sotva se mi podařilo výra zaostřit, zvedl se a odlétl pryč." 
- StepanS
- zkušený běžný

Výr velký - Bubo bubo
Já mám k záběru daleko. Dnes jsem za ním byl znovu, vím o jednom z jeho oblíbených míst odkud houká, ale natočit se nedá, na 7D je tou dobou už prostě moc tma. No vydržel jsem ho tam poslouchat a chvíli i pozorovat něco přes 1,5 hodiny.
- RollsRojs
- VIP

Výr velký - Bubo bubo
To mě překvapuje, že houká ještě i teď - já jsem tam byl toho 15. března a myslel jsem si, jestli už nebude pozdě
Ale co, zkušenosti s tím nemám, jenom jsem všude četl, že houkají většinou na přelomu února a března 
- StepanS
- zkušený běžný

Výr velký - Bubo bubo
Mě to taky překvapuje, ale on tam může být sám. Neslyšel jsem, že by mu někdo odpovídal. Jinde už mají i vajíčka.
- P4c.
- zkušený protahující

- Jméno: Michal Hykel
Výr velký - Bubo bubo
Jedna sedící samice. Každoročně na jaře objíždím prozkoumat známé výří lokality, ale i potenciální místa. V okolí už asi dva roky nehdízdí a tohle je pravděpodobně nové hnízdiště. Naneštěstí si podle mě nevybrali vůbec dobře. Mimo zimu, kdy výří místo vybírají, je lokalita lidmi intenzivně navštěvována, pohybují se zde staří paličatí myslivci, ve kterých bude jistě zakořeněno, že výra je potřeba zničit, hnízdo je dobře přístupné.
Dnes byla poměrně tma, takže vysoké ISO, krátké časy, znova už tam asi kvůli rušení nehodlám lézt. Asi zkusím ještě snímek až budou mladí. Spíše bych chtěl zkusit něco v noci na trhaništi, které jsem ještě nenašel nebo to načasuji, až budou vylétlá starší mláďata posedávat na stromech po okolí
Dnes byla poměrně tma, takže vysoké ISO, krátké časy, znova už tam asi kvůli rušení nehodlám lézt. Asi zkusím ještě snímek až budou mladí. Spíše bych chtěl zkusit něco v noci na trhaništi, které jsem ještě nenašel nebo to načasuji, až budou vylétlá starší mláďata posedávat na stromech po okolí
- Jarek
- VIP

- Jméno: Jiří Sedláček
Výr velký - Bubo bubo
Pěkné,gratulace a závidím,taky bych ho chtěl.
Držím palce,at' ve zdraví přežijí.
Jiří.
Držím palce,at' ve zdraví přežijí.
Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Výr velký - Bubo bubo
Parádní! To pozadí si nějak rozmatlával v počítači?
Jinak si říkám, že by nebylo od věci to nahlásit nějaké organizaci. Kvůli podobným lokalitám, kde hnízdí výři, orli nebo třeba sokoli, se často například uzavírají turistické stezky nebo se hnízda monitorují dobrovolníky, aby je někdo nevybral, nerušil nebo nezničil.
Jinak si říkám, že by nebylo od věci to nahlásit nějaké organizaci. Kvůli podobným lokalitám, kde hnízdí výři, orli nebo třeba sokoli, se často například uzavírají turistické stezky nebo se hnízda monitorují dobrovolníky, aby je někdo nevybral, nerušil nebo nezničil.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
- P4c.
- zkušený protahující

- Jméno: Michal Hykel
Výr velký - Bubo bubo
Díky za komentáře. Nepovedeného pozadí jsem si všiml už po postsprocesu - je to výsledek odšumu. Beru to spíše jako fotodokumentaci, ani to není velký výřez, šlo by se dostat i blíž, není to pro mě nedostupná lokalita, nejlepší by bylo počkat na lepší světlo, ale nehodlám jí už rušit. Právě přílišné rušení a pronásledování výrů je hlavní příčinou jejich úbytku. V budoucnu zajedu až na kontrolu mladých. Kontaktování organizace, která by mohla něco podobného zajistit ještě zvážím. Spíše aby to nedopadlo naopak v neprospěch výrů. Navíc si nedokážu představit omezení na tomto místě.
Mimochodem nevíte, kde může být samec? V nějakém úkrytu nebo na stromě v okolí?
- Jarek
- VIP

- Jméno: Jiří Sedláček
Výr velký - Bubo bubo
Někdo mi kdysi říkal,že samec během sezení na vejcích krmí samici,ale kořist jí
nepředává na hnízdě.
To by jsi tam musel čekat a on by se jistě objevil.
Jiří.
nepředává na hnízdě.
To by jsi tam musel čekat a on by se jistě objevil.
Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
- RollsRojs
- VIP

- StepanS
- zkušený běžný

Výr velký - Bubo bubo
Nádhera. To střílení o kterém se diskutuje na birds pod pozorováním je nepochopitelné. Ale děje se to všude, jak jsem se dozvěděl, tak tady u nás po nich střílí taky. Dokonce se tím i chlubí.
- StepanS
- zkušený běžný

Výr velký - Bubo bubo
Jinak chování u hnízda se dá trochu vypozorovat tady:
http://www.beleefdelente.nl/clips?utf8= ... at&search=
http://www.beleefdelente.nl/clips?utf8= ... at&search=
- RollsRojs
- VIP

Výr velký - Bubo bubo
Přidávám aktualizaci výřího článku.....ale možná se radši ani nekoukejte, nesnáším se za to
http://www.rollsrojs-video.cz/?p=2072
http://www.rollsrojs-video.cz/?p=2072