Určování druhů
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
- makara
- zkušený stálý

- Jméno: Lubomir Novak
Určování druhů
Je to ako piše Honzo - Srpice obycajna .. akurat kridla su odfotene pod takym uhlom ze ich nevidiet 
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
- James 2022
- běžný

- Jméno: Jakub Šrýtr
- jbenak
- zkušený protahující

- Jméno: Jiří Benák
Určování druhů
Ahoj. Protože už vzhledem k věku méně fotím a spíše pozoruji, tak jsem si do mobilu s androidem přes GooglePlay nainstaloval aplikaci Merlin Bird ID . Více informací o aplikaci od Cornell University viz odkaz (merlin.allaboutbirds.org). Ta naslouchá ptačím hlasům a identifikuje ptáky podle hlasových projevů. Zachytí i hodně slabé zvuky a podle mne rozeznává ptáky spolehlivě. Orientuje se i v kakofonii ptačích hlasů na jaře a nevadí jí hlasité zvuky v okolí. Překvapilo mě co druhů ptáků hnízdílo na zahradě, v živých plotech okolo zahrady a v přilehlé rokli. Podle recenzí se jedná o velmi dobrou aplikaci. Ovládání je jednoduché. Po instalaci a spuštění si zvolíte lokalitu a potom stačí klepnout na zelený mikrofonek a sledovat jak se postupně zobrazují ptáci, které identifikuje. V různou denní dobu pouštím na 5-8 minut. Po ukončení naslouchání seznam nalezených ptáků uloží.
Za půl roku provozu jsem nezpozoroval že by aplikace ohrozila telefon. Na email adresu zadanou při instalaci občas Cornell Lab of Ornithology občas pošle nějakou informaci z ptačího světa, ale posílání informací lze zakázat.
Přeji hezký den
Jirka Benák
Za půl roku provozu jsem nezpozoroval že by aplikace ohrozila telefon. Na email adresu zadanou při instalaci občas Cornell Lab of Ornithology občas pošle nějakou informaci z ptačího světa, ale posílání informací lze zakázat.
Přeji hezký den
Jirka Benák
Jiří Benák, http://www.benak.info , fotogalerie: http://www.benak.info/wp/galerie
- Martina
- VIP

Určování druhů
Používám Merlin delší dobu, protože mám problém si ptačí hlasy zapamatovat. Sem tam se splete, občas mi např. v lese nahlásí chřástala vodního apod., ale jinak je to vynikající aplikace. Měla jsem předtím Birdnet, ale ten mi přestal fungovat - po nějaké aktualizaci nedokázal načíst polohu a nešlo ji tam ani ručně doplnit (Merlin umožňuje uložit GPS souřadnice, tedy když mobil zdlouhavě hledá satelity, tak stačí nastavit předuloženou lokalitu a určování se rozeběhne). Tyto aplikace jsou bez GPS nepoužitelné, protože možná něco rozpoznají, ale žije to na druhém konci světa (Birdnet) nebo se určování vůbec nespustí (Merlin). Birdnet je fajn v tom, že se dá označit jen určitý hlas pro přesnější určení a že při zapnuté GPS zaznamená přesnou polohu nahrávky na mapě. Nevýhodou je, že k určovaní potřebuje internet, ovšem dá se uložit záznam hlasů a připojit se na net později. Merlin je skvělý v tom, že určuje i bez internetu, ale bohužel nezobrazuje mapku k záznamu. Asi se dá do názvu záznamu přidat název lokality, ale mapka mi přijde lepší. Třeba ji tam časem dodají a pak to bude naprosto dokonalé.
- Martina
- VIP

Určování druhů
Nevíte někdo co je to za kachnu?
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Určování druhů
Já bych bez záruky, zcela subjektivně řekl, že je to kačer kachny divoké který zrovna přepelichává.Většina ptáků pelichá přes léto, nevím kdy přesně kachny , tak je to jen takový tip.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Martina
- VIP

Určování druhů
Je to možné, že jde o nějaké přepeřování. Jednou jsem koncem léta viděla šedomodré kachničky mandarinské, což mě taky překvapilo.
- Blaník
- VIP

Re: Určování druhů
Je to všechno jeden druh nebo dva druhy?Ty velký zelenavý chcuchvalce jsou od skokana hnědého a ty menší černější od štíhlého nebo ostronosého??? nebo je to všechno hnědej skokan v různých stadiích kladení? Pokud se sem podívá Klaca tak bude určitě vědět.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Klaca
- VIP

- Jméno: Tomáš
Nebudu, pardon. Ty velke jsou urcite hnedy. To male pravdepodobne bude (hadam) jen opozdeny hnedy - ony takhle zezacatku vypadaji vsechny a postupem casu obaly okolo vajicek ve vode nabobtnaji. Stihly to nebude, ostronoseho nelze vyloucit, ale je to dost nepravdepodobny. Pro zajimavost, prvni snusky hnedych jsem tu videl 9.3. a ted v patek 3.4., jak prselo, prenaseli lidi dalsich 32 skokanu pres silnici - tj. rozestup kladeni na jedne lokalite bude mesic. Prvni snusky uz byly vykulene zacatkem tydne pred velikonocema.
100% urcit to ale za me nejde, se znalosti data, lokality a historickych nalezovych dat, jde vetsinou docela dobre hadat.
100% urcit to ale za me nejde, se znalosti data, lokality a historickych nalezovych dat, jde vetsinou docela dobre hadat.
- Blaník
- VIP

DÍKES ZA ODPOVĚĎ.