Skokan štíhlý - Rana dalmatina - Skokan štíhly

Martina
VIP
VIP

Skokan štíhlý (Rana dalmatina)

Příspěvek od Martina »

Tož díky za hlášení. Doufám, že letos to tady se žábama nebude jako předchozí 2 roky, kdy se daly do pohybu a v tu chvíli se prudce ochladilo.
Martina
VIP
VIP

Re: Skokan štíhlý - Rana dalmatina - Skokan štíhly

Příspěvek od Martina »

Tak jsem po pár zkouškách blesku na žabím modelu doma, kdy vše fungovalo, vyrazila poprvé do terénu. Ropušáci ukázkově nastoupili k focení, sestavila jsem vše potřebné. A blesk se spouštěl jen jako stroboskop a nešlo to zaboha změnit. Tak jsem sbalila fidlátka, doma resetovala blesk i odpalovač a znovu vše nastavila a fungovalo to. A další den, poslední, kdy nemělo být chladno a byla naděje, že bude co fotit, znovu vyrazila. Na cestě jen jedna žába, jinak nic - ovšem byl to skokan, kterých je na lokalitě jen pár, takže paráda. Dala jsem dohromady techniku, nasvítila skokana baterkou, zaostřila, dala baterku stranou, zmáčkla spoušť a spustil se stroboskop... Tentokrát to naštěstí šlo změnit, takže znovu baterka, zaostření, blesk, kontrola snímku a nebylo to úplně ono. Změna úhlu a vzdálenosti blesku, další pokus, nebylo to ono, změna úhlu a vzdálenosti blesku, další pokus, nebylo to ono, změna úhlu a vzdálenosti blesku, další pokus, nebylo to ono, změna úhlu a vzdálenosti blesku, další pokus, žába v čudu... Zlatá baterka!
Blesk má výhodu, že umožňuje nízké ISO a krátký čas. Dalším plusem je, že člověk netuší, jak bude vypadat výsledek a tak je to celkem i zábavné. Nevýhodou je složité nastavování - pokud chce člověk, aby noc byla noc, je to otravně složité. Další nevýhodou je, že blesk potlačí expozičně to, co je v pozadí. Dostat fotku, na které je v popředí žába a v dálce svítící město, mi přijde s bleskem těžké, ne-li nemožné. Ale možná je to jen tím, že s bleskem neumím - pokud někdo umíte udělat podobnou fotku s bleskem, tak sem prosím dejte ukázku. No, každopádně mám fotku skokana ve tmě, bez světel města, takže taková žába v tunelu.
_DZ81308.jpg
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Haha, něco mi to připomíná. Stále je to expoziční trojúhelník, stáhni ten blesk na minimum (žáby to ocení) a jdi nahoru s isem a délkou expozice. Já třeba s bleskem i mnohem víc cloním. Když je tma/šero, rušivý předměty zaniknou a větší hloubka ostrosti je výhodou. Pokud tam chceš mít i pozadí (které svítí míň než blesk), musíš jít s délkou expozice nahoru - na žábu to nebude mít efekt, je ve tmě.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Díky moc za radu. Vzhledem k tomu, že tah žab opět zaseklo ochlazení, se k tomu asi letos už nedostanu, ale dávám si plán dotáhnout to do slušného výsledku v další pětiletce.
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Udělat takovou fotku s bleskem je stejné, jako ji udělat s baterkou. Tj. exponuješ shodně a dosvítíš si popředí (v tomto případě zleva od podlahy), mělo by být jedno čím, ale blesk nabízí větší kontrolu.
Šlo by to i s kompenzovaným TTL, ale musíš mít nastavené bodové měření expozice (na žábu).
Bude to složitější v tom, že nevidíš scénu a kam přesně dopadá světlo.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Není to stejné - konkrétně na tenhle typ fotek, kde chceš zachovat nějaký původní světlo (město v pozadí) a jen přisvicuješ. Baterka svítí po celou dobu expozice, blesk ne, to je zásadní rozdíl.
Netvrdím, že to s baterkou nejde. Jde, ale to nastavení je pak úplně jiný, než s bleskem, kterej jen na zlomek expozice blikne.
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Předpokládal jsem, že baterku v určitou chvíli zhasneš. :)
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Tadeas píše: 26 bře 2026, 11:05 ...ale blesk nabízí větší kontrolu.
Ehm, jaká kontrola, když je v hledáčku tma, na cestě tma, jen bůh ví, jestli ta žába ještě sedí na místě a úhel dopadu světla a jeho intenzitu vidím až na výsledném snímku...
Při svícení baterkou vidím celou scénu i tu žábu a na displeji vidím, jak bude vypadat výsledek, ještě před stiskem spouště.
Luk4ss
zimní host
zimní host
Jméno: Lukáš Belák

Příspěvek od Luk4ss »

Keď fotíš v tme s bleskom, tak nemusíš fotiť naslepo. Stačí si zapnúť v menu starlight view, alebo sa to podľa značky môže volať nejako inak.
Ideálne dať baterku priamo do difúzora ku blesku, vtedy vidíš aj uhol dopadu svetla. A zároveň ti baterka nerobí odlesk v oku, keď ti osvetľuje žabu niekde pomimo blesku s difúzorom.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Díky moc za tip na starligt, uložila jsem si to do menu a vyzkouším to příště.
Vyrobila jsem si nedávno lehký skladný difuzér, který nasvěcuje odrazem světla a upnutí baterky jsem neřešila s tím, že u toho odrazu to světlo z baterky asi bude slabé. Ale nejspíš to bude potřeba a baterku do něj nějak připnu, protože svícení naslepo je loterie, obzvlášť když s bleskem neumím.
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

S tím nasvícením pozadím (zmíněné město v dálce) je to úplně jednoduché, přesně jak píše Klaca. Záblesk je totiž extrémně krátký, řekněme 1/1000s, takže v určitém rozsahu vůbec nezáleží, jaký nastavíš čas, jenom nesmí být kratší než synchronizační čas. A v tom je právě ten fór - čím víc budeš čas prodlužovat, tím víc bude pozadí prosvětlené a naopak, Pokud máš blesk v TTL, tak to zajistí stejné nasvícení popředí, s tím prodlužováním času se vlastně bude měnit poměr bleskového a přirozeného světla na foceném objektu. A pomocí expoziční korekce blesku jde to nasvícení popředí bleskem snižovat (pokud to má být víc jakože noční fotka). Pokud máš blesk v manuálu, tak samozřejmě s prodlužování času bude potřeba snižovat výkon blesku ručně.

Pokud tedy budu chtít pozadí plně osvětlené, tak si změřím expozici bez blesku, nastavím změřený hodnoty manuálně, zapnu blesk a fotím - blesk to popředí jen lehce prosvětlí. A můžu ten čas zkracovat, a tím mi osvětlení pozadí bude klesat. To změření bez blesku je IMHO dobrý na ten prvotní odhad, protože pak už člověk zhruba tuší, o kolik EV čas zkrátit, aby to pozadí bylo prosvětlené tak akorát, jak si představuje. Tady teda předpokládám, že mi tohle foťák umožní nastavovat, je ale možný, že to některých značek bude použití TTL nějak omezené, to nevím. Ale hodit foťák i blesk do manuálu by mělo jít vždycky.

Ještě jedna věc - předpokládá to, že se focený objekt pokud možno nehýbe. Pokud si nastavím hodně dlouhý čas, a objekt se bude hýbat, tak tam budu mít zdvojený obraz - rozmazaný objekt osvětlený přirozeným světlem a přes to objekt zmrazený bleskem.

EDIT: Po jistotu jsem to šel ověřit a na mém foťáku to funguje přesně jak jsem popsal - foťák v manuálu, změřená expozice, blesk v TTL. Na takové fotce skoro nejde poznat, že je focená bleskem. A jak zkracuju čas, tak pozadí tmavne, bleskové TTL zajišťuje stejné nasvícení popředí, ale je na něm čím dál víc poznat, že je to blesknuté.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Jestli se nepletu, tak to ovšem znamená, že pokud chci prosvětlené pozadí v dálce (blízké nepočítám, to by šlo prosvětlit druhým bleskem), tak se nejspíš v nastavení foťáku dostanu na podobné hodnoty jako při focení s baterkou, čímž u těchto typů fotek padá jediná vyhoda blesku - tedy že za horšího světla umožňuje kratší čas. No, vyzkouším to s baterkou i bleskem a uvidím.
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Předpokládá se, že pozadí je (významně) světlejší než popředí. Při focení s bleskem se dělají vždycky (byť ne nutně záměrně) 2 expozice, jako to popsal Dušan. Blesk dělá expozici popředí a expozimetr ve foťáku pozadí (což může být i podexpozice na úplně černou).

Pokud máš popředí víc osvětelné než popředí, baterka vůbec nepotřebuješ. Dostaneš se tedy na stejné hodnoty (protože pozadí baterkou ani bleskem nijak neovlivňuješ), ale pokud je popředí neosvětlené, pak ho osvětlíš pouze tím jedním krátkým zábleskem - a proto bude ostré. Baterká dává míň fotonů za jednotku času, takže je expoziční čas popředí efektivně mnohem delší (zejména pokud jí nevypínáš).

Je potřeba mít ale při používání TTL nastaveno ve foťáku, že TTL se týká jen popředí a ne pozadí. Ty nicméně TTL neužíváš, tak si zkus v pokoji dát třeba kytku a pár metrů za ní zeď pokoje. Nastav blesk na správnou expozici kytky a dej čas 1/200. Foť dál a čas postupně prodlužuj, a uvidíš, jak se to chová.

Blbý je, když třeba fotíš brouka na stonku v lese a chceš za ním mít ten zelený les, že ten brouk je typicky stejně tmavý jako pozadí, takže pak prolézá ven pohybová neostrost.
Odpovědět

Zpět na „OBOJŽIVELNÍCI“