DSLR

Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

DSLR

Příspěvek od Klaca »

Já bych "starý" skla přes ftz vůbec nezavrhoval. Fungoval jsem tak několik let a vlastně z větší části funguju pořád. Je to naprosto v pohodě. Ano, zetkový budou lepší, rychlejší, ale pokud je prio budget, je to určitě cesta. A co je za mě důležitý - front a back focus se stane minulostí a ostření přes display je najednou plně použitelný. To mě často u DSLR a (pseudo)makra trápilo.
Martina
VIP
VIP

DSLR

Příspěvek od Martina »

Klaca píše:Já bych "starý" skla přes ftz vůbec nezavrhoval.
Psala jsem, že ten problém s váhavějším ostřením je u akčnějších zvířat, to může být třeba souboj dlasků, kdy se něco semele velice rychle a je dobré, když stejně rychle reaguje i AF. U neakčnějších zvířat (sovy, hadi, žáby,...) je to fakt jedno. Stejně tak odfotit třeba svatbu F sklem přes adaptér není žádný problém.
Klaca píše:...a ostření přes display je najednou plně použitelný.
Jo, taky jsem si rychle zvykla a do hledáčku už se dívám málokdy. Ona je u většiny Nikon těl tuším i nižší spotřeba energie přes displej, než přes hledáček a když chce fotograf šetřit baterku, tak focení přes displej pomůže.
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Láďa

DSLR

Příspěvek od valsidal »

Taky bych z principu nezavrhoval F skla přes FTZ na Z tělech. Ono je totiž konkrétně u Nikonu důležité to tělo. Měl sem první generaci Z6 paralelně s D500 a můžu říct, že D500 jí rychlostí ostření na stejných sklech strčila do kapsy a to tak že o parník. Po výměně Z6 za Z8 se situace dramaticky změnila k lepšímu a například ten Nikkor 200-500 f5,6 co byl na Z6 fakt pomalý tak na Z8 ožil že se rychlostí už subjektivně dorovnal s D500. Stejně sem ale nakonec koupil nativní Z objetiv 180-600 hlavně pro vynechání FTZ adaptéru a kvůli internímu zoomu, který v podstatě nemění těžiště sestavy. Ten 180-600 je výrazně rychlejší díky jiné koncepci ostřícího mechanismu a proto je na Z8 dvakrát rychlejší než 200-500. Tzn až novější generace procesoru na Z tělech je něco, co se dorovnalo poslední generaci DSLR. Konkrétně Z9, Z8, D6III a D50II mají tento procesor. Z6 nebo Z6II případně Z7 a Z7II a ostatní jsou prostě pomalejší.
Tou výhodou bezzrcadlovek nebylo ani tak myšleno automatické ostření na oko ale to, že ostří přímo snímač, takže nejsou problémy s back/front focus na světelných objektivech s malou hloubkou ostrosti. Ostřit se dá i se zoomem v hledáčku a je hned vidět výsledek. Toto se s DSLR dělalo o dost hůř. Ty automatické detekce objektů, lidí, zvířat a jejich očí je jen další bonus navrch.. ..znám osobně jednu svatební fotografku, která jen díky té autoatcké detekci očí dělá se Z už konečně správně zaostřené fotky. Dříve s DSLR jí to opravdu nešlo, protože jen nezvládla techniku.

Nicméně když byl Olympus jeden z prvních kdo dělal bezzrcadlovky, pak to možná mělo na chvilku nějaký bonus byť za cenu nižší kvality výstupů, ale za cenu lepší kontroly nad ostřením než u DSLR. Ale řekněte mi prosím někdo, jakou výhodu a hlavně perspektivu má tento 4/3 systém dnes? APS-C nebo FF bezzrcadlovky nabízejí (mnohem) více a dokonce většinou i s nižší cenou a s nižší hmotností. Pro widlife je navíc naprosto kritické světlo - aby se fotilo potřebnými časy na rozumně nízké ISO no a pokud je snímač OM o 2EV horší z pohledu úrovně šumu o dynamice raději nemluvě, pak to nezachrání ani o 1EV světelnější objektiv, který je dražší než ekvivalentní delší méně světelná FF varianta.
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
SkyRover Banner Cloud 8x42 APO
Luk4ss
zimní host
zimní host
Jméno: Lukáš Belák

DSLR

Příspěvek od Luk4ss »

Poviem môj pohľad ako dlhoročného fotografa s Nikonom APS-C, ktorý nikdy nemal svetelné sklá (pre mňa drahé a ťažké). Lebo reálne uvažujem o zmene na OM.
Už dlho čakám na nižšie vymenované vlastnosti v NIkone, všetko veci, ktoré by som pravidelne využíval. Aj som sa raz na to pýtal slovenského zastúpenia, žiadna odpoveď v duchu, že by to plánovali v blízkej dobe zabudovať:

- RAW precapture (OK, toto možno bude v Z9II, čo je úplne iná kategória) - v OM to mali už pred 10. rokmi, haló Nikon, budíček. Úplne super vec, keď čakáš na niečo, čo vieš že sa stane, ale nevieš kedy. S týmto ten dej nikdy nezmeškáš.
- Zabudovaný ND filter - Opäť, v OM to už je 6 rokov... Super vec, rýchlo použiteľná, na krajinky alebo fotenie zvierat s dlhým časom (tečúca rieka atď.). Nemusíš nosiť (pokiaľ nevyužívať ND1000 a pod.) a montovať hore-dole sklenené filtre.
- Live time a Live composite - v OM 12 rokov, už sa ani nejdem opakovať... Užitočné vlastnosti na nočné fotenie.
- Automatický fokus bracketing s rýchlym odpalovaním blesku na makro - Nie ako teraz, že s bleskom ma Nikone môžeš spraviť stacking iba raz za sekundu. Na drobný hmyz nepoužiteľné.
- stabilizácia v tele 8,5 EV

Plus keby som vymenil celú zostavu čo mám (2 telá, tele, stredné tele, makro, šikokáč) za OM, tak by som bol o viac ako jedno kilo ľahší, čo sa pri celodennom chodení v džungli zíde.
Mal som možnosť vyskúšať aj FF Nikon Z9 (45mpx) a keď som sa vrátil k mojej Z50 (21mpx), samozrejme, bolo to k horšiemu, ale prežil som (keď sa nebavíme o AF atď.), fotím ďalej, len nemôžem robiť veľké výrezy.
Takisto som mal možnosť vyskúšať OM-1 II (20mpx):
- z pohľadu výstupnej fotografie som nemal absolútne žiaden problém (orez robiť taktiež iba s mierou kompozične)
- s takou silnou stabilizáciou udržíš v ruke dlhší čas, takže netreba až toľko dvíhať ISO
- bokeh - v teréne si vieš upraviť vzdialenosť a štruktúru pozadia pokročením o kúsok doprava/doľava. A keď fotíš z pevného krytu, tak si ho postavíš tak, aby si nemal rušivé pozadie. Takže na nesvetelné sklá som zvyknutý.
- čo sa týka vysokého ISO, tak si pomôžem výrezom fotky od P. Bambouska na ISO 6400 zo 7 ročného modelu, čiže to ani nie je z tých novších snímačov, čo sú v OM-1, ktoré ešte lepšie zvládajú šum. Takéto niečo, čo sa dá odstrániť jedným kliknutím v postprocese, ani nepovažujem za šum.
http://www.sulasula.com/wp-content/uploads/ISO_6400_oly.jpg

A akú má tento systém perspektívu? Ako som vypísal v niektorých bodoch, robia vychytávky, na ktoré sa iní výrobcovia nechytajú ani o desaťročie neskôr. A v zahraničí keď vidíš napr. nejakú skupinku wildlife Číňanov, tak u mnohých si všimneš OM 150-400 f4.5 TC1.25x, takže by som sa nebál, že by značka skrachovala.
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Láďa

Re: DSLR

Příspěvek od valsidal »

Nechci se zbytečně opakovat, co jsem psal dříve platí. Jen co se týče těch drahých a těžkých skel, to je práve průšvih který jde za Olymusem, ne za APS-C a FF těly. Proč? Protože aby se OM dokázal alespoň přiblížit výstupem k "obyčejné" f5,6 na FF nebo v případě APC-S f4 světelnosti, pak musí na Olympusu být použit dražší, těžší a konstrukčně komplikovanější f2,8 objektiv. Zkusme si porovnat 300 f2,8 Olympus (3290 g) s 600 f6,3 Nikonem (1470 g) (600 f5,6 od Nikonu neexistuje). Možná by tak bylo více fér porovnávat i s 500 f5,6 (1460 g) kvůli odpovídající světelnosti a použít výřez vzhledem k tomu, že i základní FF těla mají u Nikonu 24 Mpix, ne 20 jako OM. Nicméně oba Nikony jsou výrazně lehčí i levnější. Dokonce i Nikon 800 f6,3 má pouhých 2400 g. I ten Olympus 300f4 váží 1475 g a to můžeme srovnávat až s 600 f8 na FF.
Z uvedeného seznamu bych uvítal asi jen RAW pre-shot což je něco, co si Nikon konkrétně asi schovává až do další generace Z8, Z9. Ostatní funkce bych za sebe nepovažoval za příliš užitečné.
Nicméně ještě jednou opakuji, ať si každý fotí čím chce, ať si to ale nejprve osahá a vyzkouší. Upozorňuji zde jen, že 4/3 systém není ani lehčí, ani levnější pokud porovnáváme opravdu porovnatelné. Z mého pohedu bych ještě na OM hodně postrádal práci s hloubkou ostrosti v úrovni, které jsem na FF schopen s f1,4 objektivy a taky bych měl problém s výrazně nižší dynamikou snímače a na mé požadavky limitnímu ISO cca 2000. Z OM totiž není kam utéct za lepším, leda vše prodat a přejít jinam.
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
SkyRover Banner Cloud 8x42 APO
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Ty kreativní funkce taky Olympusu závidím. Nikon jde v tomto směru opačnou cestou a třeba dvojexpozici, která byla u zrcadlovek v RAW, dává do bezzrcátek jen jako jpg... Mně by nevadilo, kdyby se ty softwarové vychytávky musely dokupovat, ráda bych si připlatila za možnost mít dvojexpozici v RAW nebo Live time a Live composite, ale ani tato možnost bohužel není.
Nehledě na to, že Z9 je na trhu už 5 let a za tu dobu Nikon nepřišel s jeho DX verzí. Menší snímač se dá líp stabilizovat, nejspíš by umožnil i víc fps, protože z malé plochy by se rychleji vyčítal obraz a cena by byla příznivější. Technologii pro tichou závěrku už mají, netřeba nic vymýšlet a pořád je profi DX v nedohlednu.
Nikon mám ráda, měnit nebudu, ale přijít o celou výbavu, tak jsem taky na vážkách, jestli Nikon nebo Olympus.
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Nikon s DX verzí Z8/9 (tj. Z500) nepřijde. Ten vývoj by byl hrozně drahý, byl by potřeba nový snímač (protože už uživatelé chtějí vrstvený snímač, IBIS, nestačí jim 20 MP, ale spíš nějakých 36 atd.). Takže by pak ten foťák nestál 130 tisíc jako Z9, ale třeba 110? A kdo by si koupil za 110 profi DX tělo, když za 10 % navíc může mít 48 MP možnosti FF se stejně velkým tělěm, DX skla na sport nejsou (a nikdy nebyly)....
D500 byla relativně ne-tak-moc-drahá, protože používala snímač z D7500. Ale trh pro DX se snímačem Z50 (tedy tím samým jako je v D500, pokud vím :D ), které bude mít SW vychytávky, podle mě moc není. A i kdyby byl, Nikonu by tím nejspíš dost klesly prodeje Z9/Z8. Navíc, byl by to opravdu o tolik jinej foťák než Z50?
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Nevím jak to dopadne, ale zdá se, že se Nikon chce víc zaměřit na DX:
Q: Please tell us about the future outlook and market conditions.

A: Looking at market trends, APS-C size cameras are becoming more popular than full-size cameras, partly due to improvements in the performance of APS-C products from various companies. In particular, in the Chinese market, sales of full-size cameras, which had been strong until now, appear to be slowing down somewhat across the industry. We aim to expand our market share in the mid- to high-end model segment by offering attractive cameras and lenses, such as the highly acclaimed “ZR” digital cinema camera.
https://nikonrumors.com/2025/12/23/remi ... onth.aspx/
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Příspěvek od makara »

Podľa mňa je úplne zbytočné profi DX telo... Nikomu nič neprinesie ani nedá :) Ale to je len môj názor :) V časoch dávnych, keď FF mal 12-20 Mpx, tak DX telo malo zmysel, lebo nebolo z čoho „rezať"... Tam to bol prínos... Potom aj pokrytie ostríacími bodmi bolo lepšie ako na FF s AF-51... Ale v dnešnej dobe je to zbytočný model, ktorý by bol drahý pre každého – jak pre výrobcu, tak pre používateľa.
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“