Jeřábek lesní - Bonasa bonasia - Jariabok hôrny
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- radek
- VIP

- Jméno: Radomír Šálek
Jariabok hôrny (Bonasa bonasia)
Celou zimu jsem doufal, že se mi ukáže u krmítka a včera jsem se dočkal, vylezl na vyvrácený strom a chvíli se kochal, možná by si i zobnul slunečnice, jenže nevydržel zvuk spouště a jak rychle se objevil, tak zmizel
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Týýýjo, už je máš skoro naučené ke krmítku! Tak to by mě nenapadlo, že přijdou.
Je krásný .....
Je krásný .....
-
donbas
- zkušený zimní host

- Jméno: Martin Žatka
No nádhera!
-
relux
- VIP

- Jméno: Jiří Náhlík
Bezvadný Radku. Pořiď si něco bez zrcadla a s tichou závěrkou 
- jirfren
- VIP

- Jméno: Jiří Parůžek
A už je to tu zase- Radek a jeho boží jeřábci
paráda
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal
Radku ty jeřábky ti závidím, máš je hezky "ochočené" 
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
- radek
- VIP

Tak zase pár nachozených kilometrů po dříve zaručených lokalitách a nic, nakonec jsem se vrátil na staré dobré místo a byli tam hned dva kohuotci.
Letos je asi díky prašivině míň lišek, takže si příroda poradila a jeřábkům to taky prospěje... TK nic moc, je to vytažené ze stínu, a laboruji s Pure raw 4 v kombinaci s Topazem, Petr Bambousek to docela vychvaluje, já jsem zatím skeptik
Letos je asi díky prašivině míň lišek, takže si příroda poradila a jeřábkům to taky prospěje... TK nic moc, je to vytažené ze stínu, a laboruji s Pure raw 4 v kombinaci s Topazem, Petr Bambousek to docela vychvaluje, já jsem zatím skeptik
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Vkládám pár jeřábků z archivu, protože letos se mně vůbec nepodařili. Jsem si vědom, toho, že moje fotky nesnesou srovnání s Radkovým "jeřábkovým levelem" , ale i tak si jich cením, protože mně daly hodně práce. Jeřábky na Šumavě jsem si našel zcela sám a pravidelně na ně v době jarního a podzimního "falešného" toku jezdím.Raději mám ten podzim. Zkoušel jsem kryt, ale při své postavě a stáří vydržím max 45minut a pak mně tak brněj nohy, že se musím projít. Takže z krytu nemám nic, jen ze šoulačky, kdy si vyhlédnu místo, schovám se někam do mlází nebo pod větve, pouštím nahrávku a chvíli čekám a pak zase znovu a znovu o kus dál. Z mé zkušenosti, jeřábek má raději teplo a slunečno.Dneska by to bylo ideální.
Když zareaguje, přiletí a většinou odsedne do nějakého krytu viz první fotka a odpovídá. Častěji ho jen slyším a nevidím. Jen jednou si odsedl do volného prostoru na suchou větev borovice vysoko v koruně. Bylo to daleko a trochu přes větve, ale to jsou zatím nejlepší fotky co mám.Letos už je konec, tak snad napřesrok. Zajímavostí pozorování je, že jeřábek nesedá na větev napříč jako téměř všichni ptáci, ale podélně a dokáže se po ní i projít. je to nádhernej pták a jeho pozorování je pro mě úžasným těžko popsatelným zážitkem. Nejčastěji se mně ho podaří nechtěně vyplašit z okraje lesní cesty kde zřejmě hledá drobné kamínky které stejně jako ostatní hrabaví potřebuje pro trávení.Po vyplašení odlétá za zřetelného tlukotu křídel podobně jako třeba žluna. Je rychlej jako blesk, není to žádná slepice.
Když zareaguje, přiletí a většinou odsedne do nějakého krytu viz první fotka a odpovídá. Častěji ho jen slyším a nevidím. Jen jednou si odsedl do volného prostoru na suchou větev borovice vysoko v koruně. Bylo to daleko a trochu přes větve, ale to jsou zatím nejlepší fotky co mám.Letos už je konec, tak snad napřesrok. Zajímavostí pozorování je, že jeřábek nesedá na větev napříč jako téměř všichni ptáci, ale podélně a dokáže se po ní i projít. je to nádhernej pták a jeho pozorování je pro mě úžasným těžko popsatelným zážitkem. Nejčastěji se mně ho podaří nechtěně vyplašit z okraje lesní cesty kde zřejmě hledá drobné kamínky které stejně jako ostatní hrabaví potřebuje pro trávení.Po vyplašení odlétá za zřetelného tlukotu křídel podobně jako třeba žluna. Je rychlej jako blesk, není to žádná slepice.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- jirfren
- VIP

Za mě asi takhle: mám takový "dělení wildlife fotografů" na 4 skupiny 1. nafotit standartně dneska nějaký wild (v přírodě, ne na WS) druhů jako strakapouda, volavky, srnčí, ... zvládne (i díky možnostem dnešní techniky) už v podstatě každý...2. o něco méně početnější je skupina fotografů, co dokáže tyto druhu nafotit tak, aby ty fotky měli ještě nějakou přidanou hodnotu (kompo, kreativita, technická kvalita,..). Ještě méně početnější (VÝRAZNĚ MÉNĚ POČETNĚJŠÍ) je 3. skupina, co dokáže nafotit "standartně" ve volné přírodě takový druhy jako je medvěd, vlk, vydra, tetřev, tetřívek, jeřábek, rys, kočka divoká,... prostě druhy, jejich vyfocení už vyžaduje opravdu něco o tom vědět, něco (a někdy i hodně) pro to obětovat (zejména čas, pohodlí, fyzickou zátěž,..). A každá taková fotka pro mě osobně je vždycky víc než fotka z té druhé skupiny (byť klidně připustím, že hezčí může být ta fotka patřící do té druhé skupiny). 4. A když se někomu z té třetí skupiny podaří nafotit nějaký ten špek a navíc to má ještě něco navíc (světlo, kompo, jedinečný okamžik,..) tak toho pak kvalifikuje do té 4. skupiny
) Pochopitelně že to je také o štěstí...ale jak se říká- to jde naproti připraveným.
Takže za mě paráda... už proto, že já na jeřábky zatím narazil jenom 2x a nebyla z toho ani v jednom případě ani silně dokumentační fotka, natož standartní
)
Takže za mě paráda... už proto, že já na jeřábky zatím narazil jenom 2x a nebyla z toho ani v jednom případě ani silně dokumentační fotka, natož standartní
- radek
- VIP

Chce to i notnou dávku štěstí a trpělivosti, tohoto jeřábka jsem náhodou zahlédl, jak se pomalu přibližuje k vábničce, trvalo mu to skoro dvě hodiny, než přešel asi třicetimetrový úsek a ani jednou nezapískal, kdybych o něm nevěděl, tak jsem to dávno vzdal, nakonec se osmělil a začal se předvádět
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Perfektní série, Radku! A tobě trvalo dvě hodiny, než sis mohl cvaknout. Klaním se trpělivosti!
-
r1j1
- VIP

Je nádherný, za mě nej 4. foto 
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal
Tak to je ovšem luxus! Za mě taky nejlepší ta poslední, ale všechny jsou dobré.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
- jirfren
- VIP

"...kdybych o něm nevěděl, dávno bych to vzdal .."
Jo, takovou situaci už asi každý někdy zažil- a to z "obou stran" - tedy že buď s velkým štěstím zahlédl nepatrný pohyb někde (často netušíc, zda se mu to přeci jenom nezdálo) ...a pak už to bylo enem o té trpělivosti... nebo naopak- po té, co trpělivě vyseděl úplné nic a rozhodl se to zabalit a bezprostředně po té, co foťák skončil v báglu zjistil, že tam fakt není sám
hezká série
Jo, takovou situaci už asi každý někdy zažil- a to z "obou stran" - tedy že buď s velkým štěstím zahlédl nepatrný pohyb někde (často netušíc, zda se mu to přeci jenom nezdálo) ...a pak už to bylo enem o té trpělivosti... nebo naopak- po té, co trpělivě vyseděl úplné nic a rozhodl se to zabalit a bezprostředně po té, co foťák skončil v báglu zjistil, že tam fakt není sám
hezká série