rád bych si koupil svůj první makro objektiv, na focení zvířat od malých členovců po malé obratlovce. Tady spousta lidí dělá pekný makro fotky a někteří i docela postarší technikou, tak mi určitě nějaký ostřílený praktik bude moci poradit.
Teď fotím makro na Tamron 100 - 400 s achromatickou čočkou od Marumi 54 mm +3D. Mám to na magnetu, takže je mnohem jednodušší nasadit čočku než měnit objektiv.Výhodou je pracovní vzdálenost přes 30 cm i na zvětšení 2:1, nevýhodou je, že je to celé velké, těžké a špatné se s tím hýbe. Zároveň budu asi brzy kupovat 150 - 600 a tam mám po srandě, protože na takhle velkou čočku už 54 mm nebude stačit.
Oba Tamrony mají zvětšení přes 1/4, což na DX reálně dává obraz odpovídající skoro 0,4x zvětšení, takže makro chci na věci, které chci zvětšit víc a dostat se k nim blíž.
Mám ještě Laowu 15 mm, ale to jsem koupil až letos, takže jsem neměl moc příležitostí ji vyzkoušet v terénu a taky ji nepovažuju za makro, spíš hodně přibližující širokáč.
Nosím s sebou D500 s teleobjektivem a k tomu D600 s dalším. Teď je na něm většinou Laowa, mám ještě 24 - 120 (a 16-85).
K tomuhle bych chtěl přidat ještě nějaké standardní makro. Chtěl bych AF, mám astigmatismus a do hledáčku vidím blbě i s dioptrickou korekcí. Když bych jel na dovolenou někam do tropů, chtěl bych si vzít 2 těla, tele, podle programu buď FX (víc času ve městech nebo po horách) nebo DX (víc času na zvířatech, tak teď jezdím mnohem víc) záklaďák, Laowu a to makro. A samo blesk, V860, a baterky a tak... Což je fakt hodně a řeším teda, jak ten objektiv bude těžkej. A velkej, do batohu se mi vejde do asi 15 cm délky, nicméně nevím ještě, jestli se mi do něj vejde ta 150 600. Nicméně myslím, že ve vegetačním období budu to makro používat dost i tady.
Rád bych se vešel asi do 10 000 na bazaru.
Protože mám jen zoomy, myslím, že budu unešen IQ jakéhokoliv z těchhle skel:
Tamron F017 90 mm f/2,8 VC USD
2016, 600g, weather sealed
Pracovní vzdálenost: 14 cm
Se clonou: 8 cm
Tamron má všechno, co bych chtěl, ale taky jednu z nejkratších pracovních vzdáleností (nicméně podobnou jako všechny 90/100/105 mm). Problém by mohl být s kompatibilitou, kdybych přešel na Z, ale to zatím neřeším (a možná to už vyřešil Tamron). Na prodej je jich po Evropě spíš míň.
Sigma 105 mm f/2,8 EX DG HSM
2011, 725 g
Pracovní vzdálenost : 14 cm
Se clonou: 9 cm
Sigma 105 působí dobře, ale Tamron je vlastně ve všem objektivně porovnatelném lepší. U Sigmy údajně také často bývá potíž s kompatibilitou EX DG skel a nikoních těl.
Tokina 100 mm ATX-i / pro f/2,8
2019, 490g
Pracovní vzdálenost 11,5 cm
Se clonou: Nenašel jsem specifikaci, ale podle obrázků <<8 cm.
Jedinou výhodou Tokiny je cena a hmotnost. Krátká pracovní vzdálenost, neutěsněno, neostří bez šroubu v těle (takže na FTZ).
Nikkor AF-S 105 mm f/2,8 VR
2006, 790g
Pracovní vzdálenost 11,5 cm
Se clonou: Zase jsem, překvapivě, nenašel specifikaci, ale clona vypadá že je alspoň 70 % délky objektivu, takže možná < 5cm.
Podle toho, co jsem se dočetl, nejde o tak dobrý objektiv jako Sigma nebo Tamron. To stáří začíná být vidět. Servis Nikonu je ukrutně drahý.
Bylo mi doporučeno zvážit AF-D verzi, ale to už je fakt prehistorie.
Takže tohle je ten základní 100 mm čtyřlístek, ale protože to chci na věci co umí běhat a lítat, kouknul jsem se ještě na starší skla s delším ohniskem.
Nikon 200 mm je daleko přes můj cenový, váhová a rozměrový limit. Totéž Sigma 180 mm.
Ještě jde sehnat prehistorický Tamron 180 mm, ale to už je taky hodně staré sklo.
Sigma 150mm f/2.8 APO Macro EX DG HSM
2006, 895 g
Pracovní vzdálenost: 20 cm
Se clonou: 15 cm
Taky staré sklo, není o moc těžší než Sigma a nikon 105, ale pracovní vzdálenost je skoro dvojnásobná. Kromě utěsnění proti vlhkosti a prachu má všechno co bych chtěl, ale nejsem si jistý, jak je to s kompatibilitou: I tady na fóru se řeší potíže s AF.
Sigma 150mm f/2.8 APO Macro EX OS DG HSM
2011, 1150 g, weather sealed
Pracovní vzdálenost: 18,5 cm
Se clonou: 12 cm
Původně jsem myslel, že tahle OS je jednoznačně lepší než ne-OS, ale po přečtení zdejšího vlákna se to tak se zapnutým OS tak moc nejeví. Zároveň je už stejně těžká jako Tamron, nevím ,jestli bych jí udržel v jedné ruce a v druhé třeba blesk: no asi ne. Pracovní vzdálenost je kratší než u ne-OS verze.
Závěr:
Takže z tohodle mi výchází, že bych měl koupit buď Tamron F017, nebo jednu ze 150 mm Sigem.
Nemám zkušenosti s takhle krátkou pracovní vzdáleností, protože se svou současnou "makro" sestavou mám pracovní vzdálenost 30 cm. Takže otázka asi je, jestli fakt hrozně nutně potřebuju těch 20/15 cm místo 14/8 cm.
Další drobná výhoda Tamronu oproti Sigmě je, že bych na něj mohl použít tu svou 54 mm čočku, což se na 72 mm závit zdá už málo, ale to je detail.
Alternativa samozřejmě je pořídit zase zvětšovací čočku, ale to by musela bejt alespoň 76 mm, celý by to bylo ještě o kilo těžší, a i s tou čočkou by se docela špatně manipulovalo (a možná by byla i podobně těžká jako ten Tamron 90 mm :D ).
Co byste mi doporučili?
Pro zajímavost, tady je téma, které jsem založil na DPReview:
https://www.dpreview.com/forums/thread/ ... t-68212406