Sigma 150/2,8 Macro a Nikon Z

Odpovědět
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Láďa

Příspěvek od valsidal »

Ahoj všem,
chtěl bych tomuto tématu věnovat vlastní vlákno, protože by to mohlo zajímat další majitele Nikonů řady Z.

Před časem jsem si pořídil Z6 jako "záložní" tělo ke svému Nikonu D500. O výhodách D500 pro wildlife asi nemá smysl moc diskutovat, oproti Zetku i s posledním FW 3.40 je D500 stále znatelně rychlejší s Nikkorem 200-500 a o ergonomii ovládání i v souvislosti se správnou "chlapskou velikosti těla" je to pro mne stále stroj číslo 1 na wildlife.
Nicméně koncept Z má své výhody pro další oblasti než jen focení rodiny pro který byl pořízen a dobrým příkladem je makrofotografie. Co se týče objektvů, asi to také znáte, jsem jich několik vystřídal, než jsem byl na D500 zcela spokojený s Tokinou 100/2,8 AT-X pro. Po přechodu s makrofotografií na Z6 mi ale ten autofokus někdy chyběl, Tokina totiž ostří z těla fotoaparátu a Nikon nám tuto možnost nedal do FTZ adaptéru. Těch 100 mm bylo najednou bez crop faktoru také málo a chtělo to něco delšího.
Jaké jsou možnosti? No moc toho není a já se ze své dřívější zkušenosti rohodl sehnat Sigmu 150/2,8 OS macro pro bajonet Nikon F a s FTZ adaptérem používat na Z6. Z AWH servisu mi psali, že pokud je objektiv vyroben 2016, pak má i ten poslední firmware, který byl po různých fórech označován za správně funkní i s Nikony řady Z. Teď přijde to důležité proč tento příspěvek vytvářím. Souhrn vlastností Nikonu Z6 s posledním FW 3.40 a objektivem Sigma.
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
SkyRover Banner Cloud 8x42 APO
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od valsidal »

Sigma 150/2,8 APO MACRO DG HSM OS
Nikon Z6, FW 3.40

Nefunguje ostření kontrastem (AF-S, nejmenší ostřící bod). Nicméně ostatní AF režimy jak pro AF-S, tak pro AF-C fungují spávně a přesně, spolehlivě.
Zapnutý stabilizátor způsobuje viditelné snížení ostrosti. Fotím tedy s vypnutým stabilizátorem objektivu a pravděpodobně funkční stabilizací čipu v těle. Limitem pro ostré snímky je čas 1/40 s (mechanická závěrka).
Ostrost snímků perfektní od plné díry.
Co se týče kontrastu, posunu barev, aberace, zatím hodnotím že je vše podle očekávání, ale budu se tomu ještě věnovat podrobněji.
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Ahoj,
mám stejnou kombinaci, jak jsem psal ve vláknu se z9.

Za mě je 150mm super ohnisko a je škoda, že není konkurence. Mám stejnej problém, kdy je mi 100 krátká. Loni jsem ještě dokoupil 60mm micro od nikonu pod vodu a na případy, kde se se 150 nevejdu.

Měl jsem starou bez stabilizace a teď cca 2 roky tu novější s OS. Netuším, co je to za rok výroby, ulovil jsem ji na Ebayi. Ale na nejmenší ostřící bod mi normálně ostří, schválně jsem to byl ještě teď zkusit. Krabici a papíry někde mám, tak můžu pohledat.
AF je přesnej, FF/BF jako na D750, kde si občas ostřila kam chtěla, vůbec neřeším. Je ale o něco pomalejší, ale vzhledem k určení mi to nijak nevadí. Co mě štve je stabilizátor, ostrost souhlas, prakticky ho nepoužívám. Pro mě je to chrastící závaží za příplatek navíc :)

Na staré non OS verzi nejel na FTZ AF. Když jsem ale po letech nepoužívání prodával starej kenko 1,4x konvertor a zkoušel funkčnost, ze srandy jsem ho nasadil mezi ftz a starou sigmu a dost mě překvapilo, že AF najednou šlapal (viz video) :) Netuším proč, podezřívám piny, dost možná by to někdo znalý dokázal rozchodit.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=lW8_oYya7C4&ab_channel=Tom%C3%A1%C5%A1Klacek[/video]
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od valsidal »

Ahoj, díky za zkušenost. Starou 150/2,8 jsem kdysi také měl, ale jak jsem už někde tady na fóru uváděl, po přechodu z D7100 na D500 se chovala nepředvídatelně. Něco FF, něco BF a správně zaostřená 1/3 fotek, tak jsem jí tenkrát s těžkým srdcem dal pryč, protože to bylo opravdu velmi podařené sklo které jsem si na D7100 velmi oblíbil.
Ještě sem teď znovu zkoušel ten nejmenší ostřící bod "na kontrast" v AF-S módu Z6 a nezaostří nikdy. Celkem často se chytne (50%), že je zaostřeno (edit: přibližně zaostřeno, zaostření totiž není přesné a AF to "vzdá" kdesi poblíž) ale bod nezezelená aby bylo možné expomovat (mám nastaveno ve foťáku prioritu zaostření pro expomování v AF-S módu).
Inspirován Tvou poznámkou jsem zkusil mezi FTZ a Sigmu 150/2,8 OS dát Kenko 1,4x (N-AF TELEPLUS MC4) který mi tu zůstal ještě z doby používání Nikkoru 300/4 ale AF na Z6 osciluje kolem správné hodnoty a neustálí se. Použití tohoto skla s tímto TC je tedy AF nefunkční. Proč se to chová odlišně netuším. Ve foťáku mám poslední FW 3.40.

Pro určení stáří Tvé Sigmy mě napadá použít výrobní číslo. Moje je z roku 2016 a má číslo 15031999, Made in Japan. Možná že by v AWH dokázali říct více a to i včetně verze FW podle tohoto čísla.
Klaca
VIP
VIP

Příspěvek od Klaca »

Pardon za pozdní odpověď. Moje je: 12720379 (taky japan), předpokládám tedy, že je ještě starší. FW ve foťáku mám indentickej, znovu jsem zkoušel ostření na nejmenší bod a opravdu ostří i zezelená :)
Mám ji z Ebaye z Německa a matně tuším, že v popisu bylo cosi jako že má nahranej poslední fw a plně spolupracuje se Z těly. Hledal jsem to teď ještě v mailu, ale ten popis už je pryč. Kupoval jsem tehdy stejným způsobem ještě 20mm f1.4 a nejsem si jistý u kterého skla to bylo..

Možna mimo mísu, ale řešil jsem něco podobného u tamronu 45mm - ostřil občas, zadokovatelný je, ale je to objektiv ještě z doby před dockem. Tj., první firmware musel nahrát servis, jakýkoliv další už můžu sám. Od té doby frčí na zetku spolehlivě.
t.
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od valsidal »

Ahoj, také reaguji se zpožděním.. ..dle AHW je FW v objektivu ten poslední dostupný.. :-D
Klaca
VIP
VIP

Příspěvek od Klaca »

Pak se nabízí otázka, zda AWH umí to samé, co němci? Těžko říct, čím to je, leda to osobně vyzkoušet a porovnat. Na Vysočinu občas jezdím, do Křížánek, tak pokud jsi někde poblíž..
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

valsidal: Zkus pls u tý S150ky vyzkoušet, jestli tě ostření pustí až na 1:1. Jak jsem psal, S180 skončí dřív a musím doostřovat ručně, tak by mě to zajímalo. A myslím, že to moje Z7 nezvládá i na N105 zetkovým, tak jestli je vada na mým tělu nebo jestli to má ještě někdo stejně ... dík.
Nebo jestli to chce nějaký extra nastavení o kterým nevím ...?
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od valsidal »

Ahoj, takže autofokus se Sigmou 150/2,8 OS funguje na mé Z6 správně v celém rozsahu až do 1:1, ale zase mi nefunguje to ostření v AF-S na nejměnší bod kontrastem.. ;-) Se Sigmou to vždycky bylo něco za něco.. ..nicméně i přes všechny nevýhody jsem si tuhle Sigmu na Z6 zase hodně oblíbil. Co se týče možnosti testu, jezdím denně od Jihlavy za prací,ale přesně z druhího směru..
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

No, s tím 1:1 jsi mě nepotěšil. Tuhle sigmu jsem neměl, měl jsem tu neOS verzi. Tahle má taky určitě přepínání vzdálenostních rozsahů ostření - to 1:1 funguje i na ,, full ,, ..?
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od valsidal »

Ahoj, ano, potvrzuji funkčnost při volbě rozsahu "full". Autofocus umí využít celý rozsah, tedy včetně 1:1.
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“