POMOC - 300/2.8L II nekomunikuje

Odpovědět
opisska
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Ebr

Příspěvek od opisska »

Je mi torchu trapný sem přijít pro pomoc po několika letech neaktivity, ale tady je nejvíc lidí, kteří mají zkušenosti s technikou, který znám, a já mám dost akutní problém (a jsem u toho v Argentině, což limituje moje možnosti řešení).

Máme tady dvě Canon 300/2.8L IS II pro použití v astronomickém zařízení - pořídili jsme k ním adaptéry, které vyrábí kdosi na Ukrajině, které umožňují motorové ostření bez foťáku - je to prostě bajonet a vede z něj USBčko. Testovali jsme to s několika různými objektivy a krásně to fungovalo - a pak najednou jedna 300/2.8 přestala reagovat a můj foťák už v ní AF taky nevidí.

Co teď? Znamená to, že jsme pomocí toho "falešného EF" adaptéru nějak spálili? Má cenu zkusit to tady nechat opravit v autorizáku (který je bohužel 1200 km od nás ...), nebo to umře hnedka zase? Já moc nechápu, co jsme mohli udělat špatně a v čem je probém, ale možná má někdo s něčím podobným zkušenosti? Já Lkový objektivy rozbíjim jako koníček, ale mechanicky, elektronika mi ještě neodešla nikdy ....

Díky předem za jakýkoliv rady!
200D + Canon 400/5.6L
Galerie: ptáci (1994) - savci (233)
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

Asi úplně nepomůžu, ale zkusím - vyhazuje to nějakou hlášku? Co jsem tak našel, tak by to asi mělo být něco jako " "Err 01 Communication between the lens and camera is faulty". Typicky to nastává, když je nějaký problém s kontakty, a rada je opatrně očistit kontakty nějakým hadříkem, případně zkusit isopropylalkohol. Nebo prostě nějaký líh, alkohol, a tak, sice isopropyl je lepší, bo se 100% vypaří, ale v nouzi bych trochu slivovice obětoval. Každopádně jako úplně první věc bych dobře prohlídnul kontakty jak na té redukci, tak na skle. Osobně jsem viděl, kdy se podělala Metabones redukce, u krajního "kolíčku" na kontaktech se nějak zasekla pružinka, při nasazování skla nezajel dovnitř, a doslova prořízl kontaktní plošky na PCB objektivu. Výsledkem byla zničená redukce (kolíček se při tom ohnul) i sklo a vyšlo to docela draho. Nemusela by to být až taková destrukce, ale rozhodně bych to prohlídnul, jestli všechno vypadá OK, kolíčky na redukci jdou volně zamáčknout, není tam nic ohnuté, a tak.

Pokud by skutečně odešla elektronika v objektivu, tak by to mohlo jít opravit DIY, asi by to pak vyšlo o dost levněji. Té elektroniky v tom zase tolik není, dá se koupit, a výměna bývá relativně snadná, protože je hned u bajonetu. Našel jsem v rychlosti něco takového https://www.ebay.com/itm/174227605223?h ... SwC7Ned2n3, ale samozřejmě nevím určitě, že je to přesně to správné, co je potřeba. A chápu, že někde v terénu v Argentině to asi není úplně schůdné řešení, to spíš pro případ, že bys to řešil až doma.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
opisska
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Ebr

Příspěvek od opisska »

Chyby to nevyhazuje, prostě se foťák tváří, jakože tam objektiv neni. Na tylhle eBay nabídky jsme koukali, bohužel to má prostě velkou dodací lhůtu, aby nám to pomohlo tady. Zkusili jsme místní servisy, ale oni na takovouhle šílenost nemaj díly skladem, dodací lhůta z USA 1-2 měsíce... takže je to zřejmě mrtvý, odvezu to domů a strčim do AWH, o peníze (na týhle škále) moc nejde, důležitější je pak spolehlivost, abychom pak neprovařili mnohem víc tim, že někdo pojede tam a zpátky.

Každopádně díky, i těm, co mi napsali soukromě, je dost zřejmý, že chyba je v nasazování pod proudem - s foťákem to dělám normálně a nikdy to problém neni, ale tahle věc na to asi nebyla nějak stavěná a kolega to zřejmě udělal.
200D + Canon 400/5.6L
Galerie: ptáci (1994) - savci (233)
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“