Outex mám pár měsíců, takže dlouhodobý zkušenosti nečekejte. Pod vodu jsem chtěl už dlouho a nějakou dobu jsem i přemýšlel o pevným pouzdru. Nakonec mi ale vždycky bylo líto peněz, pevný pouzdra jsou super, ale strašlivě neuniverzální a změna těla nebo třeba i objektivu většinou znamená i výměnu pouzdra. Různý pytlíky mě nikdy nepřesvědčily, až právě outex mě zaujal jednoduchostí a univerzalitou. Nejprve jsem to zavrhnul - Americká firma = navíc clo a drahá doprava. Po nějaké době jsem koukal, že s tím fotí pár němců a pak i kamarád Vítek. Začal jsem zjišťovat co a jak - Outex má v Portugalsku pobočku a zastoupení. Dostal jsem kontakt na Carlose a přes whatsapp jsme si vyměnili pár zpráv, na všechno mi ochotně odpověděl a poradil. I objednávka proběhla punkově přes whatsapp a neuvěřitelně jsem to měl za dva dny doma. Odpadla drahá doprava a clo. Teď už jim funguje eshop a dá se to objednat konvenčním způsobem
V první řadě, pokud o něčem podobným uvažujete, doporučuju načíst co jde o focení pod vodou, nebo ideálně se poradit s někým, kdo pod vodou fotí. Je to jinej svět, voda funguje úplně jinak, než vzduch, zvětšuje, žere světlo a barvy a i v tom na pohled křišťálově čistým potůčku plavou drobný částečky. Objektivy, který jsou super na souši jsou ve vodě naprd. Obecně lepší širší ohniska a dostat se blízko. Carlos mi výslovně doporučoval 24mm a méně. Já docela používám 60mm macro, v čistý vodě může být na něco fajn i 100mm, víc si moc nedovedu představit
Jinak mám ten úplně nejzákladnější entry kit s placatým velkým sklem vepředu, přes přeschodové kroužky můžu použít i objektivy s menším filtrovým závitem. Celá to vyšlo okolo 6 tis.
Docela tomu věřím, guma je pevná a relativně silná. Jediné, před čím varují jsou ostré hrany. Něčím to škrábnout a i malý škrábanec pak může během nasazování, kdy za to člověk chtě-nechtě tahá, způsobit časem díru skrz. Nasazování samo o sobě je peklo, poprvé úplně hrozný, pak člověk už trochu ví, ale stejně to jde blbě a to jsem do toho cpal zatím jen zetko, dospělý tělo typu D850 si neumím představit. Výrobce ale tvrdí, že se vejde. Hlavně dvakrát zkontrolovat, zda jsou nabitý baterky. Pro kit s dírou a sklem vzadu bude na nasazování asi lehce komfortnější. Celý je to vlastně optický sklo se závitovým filtrem, který má obrubu, přes tu se přetáhne guma a přes dva kroužky, jeden má hranu, druhý závit, se to utěsní.
Tlačítka i dotykový displej jdou ovládat bez problému a to i pod vodou. Co moc nejde jsou kolečka, za sucha ještě jakž-takž, jak se to ale namočí, chce to hodně cviku a trpělivosti. Ideálně si naházet všechny potřebný volby do rychlých na displej a ovládat to přes něj, to funguje spolehlivě. Manuálně ostřit jde taky v pohodě. Mají řešení i pro objektivy bez filtrového závitu s vypouklým předním členem - říkají tomu dome a to všichni doporučují, širokáč a dome. Asi je to super na ty půlené fotky, kdy spodek je pod hladinou a vršek nad, to s placatým sklem téměř nejde. Já vzal na první pokusy to nejlevnější a docela mě to baví, mají to udělaný jak stavabnici a lze upgradovat postupně. Používal jsem to zatím max do metru, hlouběji jsem s tím nebyl. Toť moje zkušenost.