Zápřednice jedovatá - Cheiracanthium punctorium - Pradiarka pestrá

- všechno drobné zvířectvo
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
RollsRojs
VIP
VIP
Jméno: Lukáš Pich

Zápřednice jedovatá - Cheiracanthium punctorium - Pradiarka pestrá

Příspěvek od RollsRojs »

JESTLI TADY PUDEŠ, DOSTANEŠ HRYZANEC!

Zápřednici jedovatou budete pravděpodobně znát z bulvárních médií jako krvežíznivé monstrum, které masakruje nevinné občany. Sem tam totiž někoho pokouše, načež celým Českem projede masová hysterie a zprávy o konci světa. Už jste si ale toto stvoření někdy prohlédli hezky zblízka?

Zápřednice jedovatá je nápadný velký pavouk, který si na stéblech vysokých trav snová zámotky z pavučiny. V nich potom tráví většinu dne a za potravou se vydává až po setmění. V České republice žije zatím jen v nejteplejších oblastech, tedy hlavně na jižní Moravě, v Českém středohoří a v Polabí. S dospělými pavouky se u nás můžeme setkat od začátku července do podzimu, kdy dospělci umírají.

Jak už samotné jméno napovídá, toto červenozubé strašidlo je mezi lidmi známé zejména díky svému jedu. To, že jsou zápřednice jedovaté opravdu jedovaté, není nic výjimečného, protože jedem disponují skoro všichni naši pavouci. Rozdíl je v tom, že tento druh má dostatečně silná kusadla na to, aby dokázal proniknout lidskou pokožkou a jed do člověka vpravit. Kousnutí zápřednice se přirovnává k bodnutí včelou – podobně bolí a má i podobné následky, tedy zarudlý a pálivý otok v místě vpichu, který zpravidla během 24 hodin zmizí. Není třeba propadat panice a stěhovat se na severní pól, protože hryzanec od zápřednice je samozřejmě mnohem vzácnější než včelí či vosí bodnutí, a na rozdíl od těchto běžných píchanců na něj ještě nikdy nikdo nezemřel. Nutno ovšem říci, že zápřednice nejsou žádní poseroutkové a na člověka útočí poměrně ochotně, cítí-li se ohroženy. V oblastech jejich výskytu tedy není od věci jistá opatrnost. Pokud se během léta pohybujete na loukách s vysokou trávou, zkuste se nedotýkat bělavých zámotků, ve kterých zápřednice přebývají.

Chcete-li se o životě těchto pavouků i jejich kousnutí dovědět více, doporučuji následující článek z časopisu Živa: https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/zap ... pavouk.pdf

Abych si zbytečně nehrál na hrdinu, tak přiznávám, že i ve mně zápřednice vzbuzují celkem silný respekt. Jsou totiž samá ruka samá noha, rychlé jako blesk, a jakmile se jim člověk otře o zámotek (nedejbože aby v něm samice navíc zrovna hlídala vajíčka), hned nebojácně startují a vyhrožují. I samotné natáčení těchto záběrů bylo poměrně záživné a vlastně můžu být rád, že na něj nemusím vzpomínat ve zlém.

Poslední červencový večer jsem se vypravil na louku poblíž Valtic, abych se pokusil nafilmovat bramborníčky a strnady. Klasicky jsem se jako vánoční stromeček ověšel technikou a směle vyrazil do vysoké trávy. Po několika krocích mě ovšem upoutalo bílé klubíčko na vrcholu jedné třtiny a říkám si: Hele, to bude zápřednice. Rozhlédl jsem se kolem sebe a překvapeně zjistil, že podobné zámotky jsou snad na každém třetím stéblu. Sem tam byli vidět dokonce i posedávající samci, kteří tou dobou zrovna lítali po okolí a hledali partnerky k páření. Byla to sice typická zápředničí lokalita a jejich výskyt mě v té době nemusel nijak zaskočit, ale jaksi se mi povedlo na tyhle breberky úplně zapomenout. Když jsem si představil, že bych na místo přijel brzy ráno před svítáním (což často dělávám) a potmě si nevědomky postavil stan uprostřed tohoto rodea, zlehka se mi sevřely půlky. A tak jsem zase poslušně vycouval zpět, z ptačího vybavení přezbrojil na makro techniku a místo bramborníčků si posvítil na zápřednice. Věnoval jsem se jim sice jen chvilku, ale podařilo se mi ukořistit zajímavý konflikt dvou udatných hošanů, kteří na sebe nečekaně narazili u samičího zámotku. A ani jsem nedostal hryzanec, takže nakonec vlastně dobrý.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=8skJEQD ... %C5%A1Pich[/video]
Libor K
VIP
VIP
Jméno: Libor Kubát

Zápřednice jedovatá - Cheiracanthium punctorium

Příspěvek od Libor K »

Smekám. Výborně natočeno, správný hudební doprovod. Navíc obsáhlý popis. Skvělá práce. : good: : good: : good:
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Jóó, parádní. Ještě jsem čekal něco s tím brabencem ... :)
jurkovicovic
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Filip

Příspěvek od jurkovicovic »

Dobrý. Líbí se : good:
Odpovědět

Zpět na „BREBERKY“