Kompakt

LukasV
vzácný host
vzácný host
Jméno: Lukáš V.

Kompakt

Příspěvek od LukasV »

Dobrý den, ahoj, chtěl bych požádal o radu. Rád bych svoje pozorování přírody, především ptáků, doplnil o dokumentační fotografie. Určitě nemám ambice dosahovat výtečné úrovně, s ohledem na cenu, hmotnost vybavení a podobně bych tedy zvolil kompakt. Fotit bych potřeboval i za ne úplně ideálního světla a v drtivé většině případů bez stativu.

Tady je srovnání fotoaparátů, které jsem si vytipoval, seřazené zleva doprava podle toho, jak se mi jeví vhodné k mým účelům:
https://www.dpreview.com/products/compa ... =ascending
  • Sony Cyber-shot DSC-RX10 III - na trhu už je vyšší generace, toto je ale na mém finančním stropu. Oproti ostaním kompaktům z mého výběru má větší čip, asi kvalitnější sklo, ale "jen" 600 mm teleobjektiv (mně to tedy přijde dost, kdysi jsem měl ke kinofilmové zrcadlovce 300 mm tele a udržet to bez stabilizace někdy nebylo lehké, nevím, kam se to dnes posunulo stabilizací).
  • Nikon Coolpix P950 - malinký čip a obrovské zvětšení, možná by ale to ohnisko na dokumentační fotografii mohlo něco přinést, asi za výborného světla. Tento foťáček jsem už párkrát viděl na krku jiných birdwatcherů, snad je tedy trochu osvědčený.
  • Nikon Coolpix P1000 - jako výše, jen je to už docela těžké, na "kompakt".
  • Canon PowerShot SX70 HS - asi nejlépe přenosný, ale to zas není až taková priorita a nižší hmotnost je i nevýhoda.
Patnáct let jsem pořádně nefotil, rád bych se zeptal, jestli je můj výběr alespoň trochu rozumný a případně co byste zvolili na dokumentační foto ptactva z ruky do cca 35.000 Kč pořizovací ceny.
Děkuju.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Kompakt

Příspěvek od Mouka »

Nižší hmotnosti bych se nebál vůbec. A jelikož se k většině ptáků dostaneš jen na delší vzdálenost, upřednostnil bych něco s delším zoomem, maximálně ho prostě ne pokaždé využiješ.
Ale který model zvolit, to ti neporadím. Raději :-).
LukasV
vzácný host
vzácný host

Kompakt

Příspěvek od LukasV »

Tam jde o to, že jeden z uvedených foťáku má ekvivalentní nejdelší ohnisko objektivu 600 mm (Sony), další pak mají 1.365 (Canon), 2.000 (Nikon P950) a 3.000 mm (Nikon P1000).
Z mých pradávných zkušeností ještě s kinofilmem bych odvodil, že bez stativu bude těch 600 mm (navíc s větším čipem) až až, ale nikdy jsem neokusil výhody a nevýhody stabilizace.

Asi se nyní už rozhoduju jen mezi Sony Cyber-shot DSC-RX10 III (ohnisko 600 mm, větší čip, vyšší cena) a Nikon Coolpix P950 (ohnisko 2.000 mm, menší čip, levnější).
LukasV
vzácný host
vzácný host

Kompakt

Příspěvek od LukasV »

(Ještě bych rád napsal, že jsem tu nově registrovaný, rozkoukávám se tu a máte to tady hrozně hezké. Skoro mě napadá, že nechám nákup foťáku s teleobjektivem plavat, budu dál chodit ven jen s dalekohledem, protože krásných fotek je dost tady :)
r1j1
VIP
VIP

Kompakt

Příspěvek od r1j1 »

Zdarec. Do kompaktu nechoď jsou to vyhozené prachy. Já tu blbost udělal a koupil Panasonic lumix-1000 a následně Nikon p-900. Fotit se s tím dalo jen když svítilo sluníčko a to je tak všechno. Dneska se dá pořídit dx-tělo + objektiv 150-600mm tamron nebo sigma za 35000kč, no a když tě to jó chytne, tak časem pořídíš pevné sklo 500-600mm :) .
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Kompakt

Příspěvek od Klaca »

Predesilam, ze ani jeden neznam. Takze brat s rezervou. Naposledy jsem fotil s necim podobnym cca 11 let zpet (sony dsc h5) a prechod na entry level zrcadlovku (tehdy d80) byl obrovskej skok. Je to asi hodne otazka financi, pokud ale budes brat novej a hodlas za to utratit 35k, hodne bych zvazoval zrcadlo/evf z druhe ruky s vymenymi objektivy. Za ty penize se urcite neco solidniho najde. Nebude to tak univerzalni, nicmene opticky a hlavne za horsich svetelnych podminek mnohem lepsi. Nepujde to ani tak moc dolu na hodnote a kdyz te to chytne, da se upgradovat postupne/ popripade se toho postupne zbavit :)
LukasV
vzácný host
vzácný host

Kompakt

Příspěvek od LukasV »

Děkuji za tipy, je fakt, že o zrcadlovce z druhé ruky jsem taky uvažoval. Jen se obávám, že pokud bych bral jako minimum ohnisko 600 mm, bude to už komplet cenově jinde, nebo příliš opotřebené. A pokud se nepletu, nebude stabilizace. Budu fotit z ruky.
r1j1
VIP
VIP

Kompakt

Příspěvek od r1j1 »

Sigma i tamron stabilizaci mají. Pokud je použiješ na aps-c zrcadlovce, tak budeš mít na nejdelším ohnisku 900mm(Nikon) a nebo 960mm(Canon). Bazarové ceny objektivů jsou cca 20000kč. Tělo do 15000kč v pohodě taky seženeš.
Mouka
VIP
VIP

Kompakt

Příspěvek od Mouka »

Koupil bych Tamron 150-600 G1 (cca 15000.-) nebo G2 (cca 23000), k tomu nějakou APS-C zrcadlovku (cca 10000.-) a rázem máš ohnisko cca 900mm.. A stabilizace je v objektivu. Na paladix.cz ....
LukasV
vzácný host
vzácný host

Kompakt

Příspěvek od LukasV »

Děkuju moc za tip.
Ital
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Mirek

Kompakt

Příspěvek od Ital »

No v těch kompaktech se nevyznám, ale víc jak 1000mm ohnisko moc nefunguje kort u kompaktů kvalita skla a pak tetelení vzduchu a bordel ve vzduchu se hodně podepíše na kvalitě.
Zrcadlovka z druhé ruky by byla rozhodně lepší volba.
Na aukru je taky zájímavý kousek jde o to kam vyleze cena ale sledoval bych to:Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2 pro Nikon - jako nový, zatím 5200,-
Olympus E-3, 14-42/5.6, 50/2, sigma 50-500/6.3, sigma 70-200/2.8, sigma 105/2.8
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Kompakt

Příspěvek od makara »

Ja by som odporucil APS-C zrkadlovku a k tomu starsiu 300mm F/4 to bude v prepocte cca 450mm co je dostatocne ohnisko na vsetko pri dobrej svetelnosti F/4 :)
Cena setu by sa pohybovala okolo 25000Kc :)
Kludne si precitaj clanok co som nedavno napisal na tuto temu : výber objektívu :)
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
r1j1
VIP
VIP

Kompakt

Příspěvek od r1j1 »

Makara no nevím. Jelikož chce fotit především ptactvo, tak myslím, že tříkilo i na aps-c bude málo, pokud teda nehodlá fotit jen u krmítka.
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Kompakt

Příspěvek od makara »

poznam viacerých fotografov co fotia s D500 + 300mm F/4 a ziadny iny objektiv ani nemaju afakt maju nafotene cokolvek :) predsa 450mm musi byt dost :)
Ja mam FF a 400-vku a takisto vsetko len tym fotim .. Mal som niekedy aj 1,4TC ale nakoniec som ho predal :) Takze ak 400-vka staci tak 450mm musi tak isto ;)
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Mouka
VIP
VIP

Kompakt

Příspěvek od Mouka »

Nemusí stačit 400.
Vše záleží, co kdo fotí, jak je zručný, jaké očekává výsledky. MYslím, že tazatel má už slušný objem návrhů a teď je jen na něm, pro co se rozhodne.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“