Aky stativ a hlavne aku hlavu?
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Zvažuji tohle - http://www.naturescapes.net/store/4th-g ... -head.html
- Jaroslav Chmelař
- vzácný host

Dobrý den, jsem zde nový a jsem v podstatě v lecčem začátečník. Konečně jsem se odhodlal ke koupi kvalitnějšího stativu. Vybral jsem Gitzo GT 3541 a hlava se mi zamlouvá GH 3781 QR. I když hlavička je trošku dražší a z čediče, váhově mi to celkem slušně vychází. Chtěl bych se vás zeptat na názor. Neboť nohy i hlavu jsem vybíral podle sebe. Rozhodujícím faktorem pro mne byla mimo jiné i minimální výška 16cm oproti 20,5 u nohou z čediče.
Nutno poznamenat, že fotím spíš níž, než výš a moje dosavadní sestava snad nepřesahuje 3kg. Kdybych náhodou pořídil "elkovou" čtyřstovku za dva roky, nechci zase šetřit na další nohy.
Předpokládám, že budu s tímto stativem spokojený. Jaké máte zkušenosti? Děkuji.
Nutno poznamenat, že fotím spíš níž, než výš a moje dosavadní sestava snad nepřesahuje 3kg. Kdybych náhodou pořídil "elkovou" čtyřstovku za dva roky, nechci zase šetřit na další nohy.
Předpokládám, že budu s tímto stativem spokojený. Jaké máte zkušenosti? Děkuji.
Canon EOS 7D;Sigma10-20f/4-5,6 EX DC HSM;Canon EF70-300f/4-5,6 IS USM;Canon EF100f/2.8L Macro IS USM; 580EX II;B.B.Stativ Gitzo GT3541,GH3781QR;Filtry:UV Sigma DG; PLC B+W MRC;Lowepro Pro trekker 400 AW.
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
A jakou máte setsavu ted?:-) co presně s tím chcete fotit:-) a jakou maximální sestavu plánujete:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Vycházej z maximální konečné sestavy, u mne GT 3541 XLS a jde to i s 1D a EF 500 + TC. Vybrals špičkovou sestavu, můžeš být v klidu na hodně dlouho.
- Jaroslav Chmelař
- vzácný host

Tak sestavu mám ryze amatérskou, viz můj podpis. Momentálně stativ nemám žádný, respektive starou hamu, kterou jsem měl kdysi na videokameru a ten v terénu moc použít nejde. Fotím tedy z ruky. Fotografuji jak rostliny, tak zvířata a občas nějakou krajinku. Dost často v leže čí podřepu. Současně se stativem chci koupit objektiv Canon EF 100 f/2,8 Macro IS USM. Seťák mně trochu limituje
Nejvíc mne však limituje čas, který jsem ještě schopen udržet v ruce.
Co plánuji dál bude záležet hlavně na penězích. Teď jsem pochoval lišku (spoření), tak to chci zužitkovat z větší části na foto. Po kvalitním stativu prahnu už dlouho. Názory typu na takový foťák ti stačí... Neberu zřetel. Za rok můžu mít sestavu jinou a stativ nechci pořád měnit. Tož tak.
Jarda
Co plánuji dál bude záležet hlavně na penězích. Teď jsem pochoval lišku (spoření), tak to chci zužitkovat z větší části na foto. Po kvalitním stativu prahnu už dlouho. Názory typu na takový foťák ti stačí... Neberu zřetel. Za rok můžu mít sestavu jinou a stativ nechci pořád měnit. Tož tak.
Jarda
Canon EOS 7D;Sigma10-20f/4-5,6 EX DC HSM;Canon EF70-300f/4-5,6 IS USM;Canon EF100f/2.8L Macro IS USM; 580EX II;B.B.Stativ Gitzo GT3541,GH3781QR;Filtry:UV Sigma DG; PLC B+W MRC;Lowepro Pro trekker 400 AW.
- Indian
- VIP

Tak to jsi asi vybral správně:-)
- michy
- VIP

- Jméno: Jiří Míchal
Sestavu jsi si vybral v podstatě doživotní. Tyto nohy používám už přes rok s naprostou spokojenosti. Hlavu mám jinou ale dnes bych si koupil stejnou.
- Indian
- VIP

Tak jsem se taky dostal do stadia uvažováníé a střádání na stativ (ně že by fomei sloužil uplně špatně ale hlavně hlava je pro mojí sestavu už horší)
Takže stativ mam vybraný předběžně manfrotto 055Xprob (až se namane nějaký za rozumný peníz:-)
a zvažuji hlavu měl jsme vyhledlou manfrotto: Manfrotto 322RC2 nebo nástupce Manfrotto 327RC2 (kde jsou ty peníze navíc:-)
ale pak jsme narazil na Vanguard GH-100..... nemáte někdo zkušenost nebo neznáty tyto hlavy?
Dík moc
Takže stativ mam vybraný předběžně manfrotto 055Xprob (až se namane nějaký za rozumný peníz:-)
a zvažuji hlavu měl jsme vyhledlou manfrotto: Manfrotto 322RC2 nebo nástupce Manfrotto 327RC2 (kde jsou ty peníze navíc:-)
ale pak jsme narazil na Vanguard GH-100..... nemáte někdo zkušenost nebo neznáty tyto hlavy?
Dík moc
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Indian: mám manfrotto 055xprob a k tomu hlavu Vanguard SBH-200
U stativu mi trošku vadí, že při focení u země a roztažení nohou na maximum musím středovou tyč vyklopit - tím je ovšem v horizontální poloze i hlava a to trochu komplikuje ovládání (na druhou stranu má výklopná tyč i obrovské výhody a dá se dokonce otočit úplně vzhůru nohama, což se nikde nepíše). Časem se to ale dá naučit tak, že už si poradíš i s hlavou našikmo. Co se týče hlavy, tak nemůžu říct křivého slova. Spolehlivá, pevná, naprostá spokojenost a doporučuji! Koupil jsem ji velmi levně přes ebay, u nás se snad ani nedá sehnat. Skvělý poměr cena/výkon - chrochtám blahem
edit: až teď jsem si všiml, že píšeš GH-100 a nikoli SBH-100 jak jsem se původně domníval. Nicméně když už jsem to napsal, tak to mazat nebudu
U stativu mi trošku vadí, že při focení u země a roztažení nohou na maximum musím středovou tyč vyklopit - tím je ovšem v horizontální poloze i hlava a to trochu komplikuje ovládání (na druhou stranu má výklopná tyč i obrovské výhody a dá se dokonce otočit úplně vzhůru nohama, což se nikde nepíše). Časem se to ale dá naučit tak, že už si poradíš i s hlavou našikmo. Co se týče hlavy, tak nemůžu říct křivého slova. Spolehlivá, pevná, naprostá spokojenost a doporučuji! Koupil jsem ji velmi levně přes ebay, u nás se snad ani nedá sehnat. Skvělý poměr cena/výkon - chrochtám blahem
edit: až teď jsem si všiml, že píšeš GH-100 a nikoli SBH-100 jak jsem se původně domníval. Nicméně když už jsem to napsal, tak to mazat nebudu
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- Indian
- VIP

Dík moc každá zkušenost zde napsaná se hodí:-) o tom problemu s tyčí vím nedá se to nějak říznout aby to šlo spojit?:-) jinak jsem počítal s tím, že pro focení na zemi by byla našikmo (od toho tu fci má ne?)
Hlavu: uplné "kulovky se bojím" proto vybírám nějakou s pojistkou:-) jen koukám, že ta tvoje má tak nějak větší nosnost.
Fotíš zhruba stejně těžkou sestavou jako ja (za vyšší váhovou bych byl radší, avšak zatím nejsou prostředky resp. až budo peníze na 500/4 tak možná zbyde na GITZO:-)
Jinak za kolik jsi to kupoval? dík moc
Hlavu: uplné "kulovky se bojím" proto vybírám nějakou s pojistkou:-) jen koukám, že ta tvoje má tak nějak větší nosnost.
Fotíš zhruba stejně těžkou sestavou jako ja (za vyšší váhovou bych byl radší, avšak zatím nejsou prostředky resp. až budo peníze na 500/4 tak možná zbyde na GITZO:-)
Jinak za kolik jsi to kupoval? dík moc
- iguana
- zkušený zimní host

Mal by som jednu zasadnu otazku - je podla vas gulova hlava velmi blba na stativak ?? diky
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
- Indian
- VIP

Hledal jsem ale není nad vlastní zkušenost pokud bych neřešil vahu a cenu má smysl chodit do karbonu nebo hliník pouze "těžší" a levnější alternativa?
dík moc
dík moc
-
Frca
- VIP

- Jméno: František Kroupa
Kulovou hlavu jsem se stativákem používal a určitě nedoporučuju!
Canon 600D, Tamron 150-600 Di VC USD,Canon Eos 450d,manuální Exakta 500mm,f8 ,Tamron SP 70-300mm F4-5,6 Di VC USD,
-
vla
- zkušený protahující

- Jméno: Vladimír Dráb
Na stativák doporučuji 100% tohle Velbon PH-157Q . Osobně s touto hlavou i fotím a je neskutečně praktická.
- Boban
- VIP

- Jméno: Jaromír Kadeřábek
Tak rovněž přispěji,třeba to někomu pomůže
dlouhou dobu jsem používal stativ i hlavu Manfrotto,potom jsem stativ zaměnil za karbonové Benro,které rovněž používám pár let.Takhle Gitzo to rozhodně není a ani být nemůže,cenový rozdíl je značný,ale je lepší a lehčí než hliníkové Manfrotto.časem asi půjdu také do nějakého top Gitza.A nyní k hlavě,dříve moc na výběr nebylo a proto moje volba padla na Manfotto 501,tu jsem používal docela dlouho,potom jsem změnil sklo a koupil si Manfrotto 503,větší nosnost a lepší chod.Letovky není problém,ale tyto hlavy mají v sobě olejíček,kerý v mraze tuhne a potom manipulace s touto hlavou je obtížná.Další nevýhoda je vysoká váha a rozměry(zhruba 1.75kg 503)Jinak ale ovšem samá pozitiva.Vysoká nosnost,vyvážení,páka to vše mě vyhovovalo,ale roky ubíhaly a nějaké opotřebení a k tomu ty nevýhody(v mrazu a váha s rozměry) jo a také Mecan...(on ví,ha,ha)no a dospěl čas na výměnu.Chtel jsem něco funkčního,lehčího a menšího a cenově přijatelného a nakonec to vyhrála Gimbal od Benra GH-1.Celkově prodávanější GH-2(také dražší)už byla výrazně větší a má téměř jednou takovou váhu,která se přibližovala tomu co jsem měl.Přikládám pár fotek pro ilustraci.Jinak ji má také Jirka Benák,tak třeba přidá nějaký názor.Za svojí osobu musím říci,že funguje skvěle,principiálně je to prostě Gimbal(kulovka mi nevyhovuje)na velké skla jak dělaná.Až budu s ní mít něco za sebou,zase dopíši,jak to vypadá po čase,prostě něco z praxe.Pokud bych neřešil skladnost a váhu,tak bych šel do té GH-2,ale tato mi z principu stačí a na cesty bude fajn:-)