Jelenec běloocasý - Odocoileus virginianus - Pasrnec bielochvostý
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
-
donbas
- zkušený zimní host

- Jméno: Martin Žatka
Jelenec běloocasý - Odocoileus virginianus - Pasrnec bielochvostý
Jelikož jsem tuto zajímavou zvěř v Tématech nenašel, dovolil jsem si založit vlákno s " Viržiňáky".
Neuším do jaké míry je tento americký jelínek u nás rozšířen, ale u nás v Nízkém Jeseníku jsem se s těmito exoty setkal. Je zde obora s touto zvěří a před pár lety se podařilo několika jedincům uniknout do volnosti, kde se jim, zdá se daří. Ač jsem vždy považoval tuto zvěř v naší krajině za nežádoucí a exotickou, musím přiznat, že časem získala mé sympatie. Je živá, rtuťovitá a i pohledná a hlavně - ostražitější zvěř jsem ještě neviděl. Fotky, které mám, vznikly v době, kdy oborní zvěř volnost teprve "vstřebávala", dnes je téměř nepolapitelná.
Má někdo s viržinkami nějakou zkušenost?
Neuším do jaké míry je tento americký jelínek u nás rozšířen, ale u nás v Nízkém Jeseníku jsem se s těmito exoty setkal. Je zde obora s touto zvěří a před pár lety se podařilo několika jedincům uniknout do volnosti, kde se jim, zdá se daří. Ač jsem vždy považoval tuto zvěř v naší krajině za nežádoucí a exotickou, musím přiznat, že časem získala mé sympatie. Je živá, rtuťovitá a i pohledná a hlavně - ostražitější zvěř jsem ještě neviděl. Fotky, které mám, vznikly v době, kdy oborní zvěř volnost teprve "vstřebávala", dnes je téměř nepolapitelná.
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Jelenec běloocasý - Odocoileus virginianus
Jsou to zajímaví tvorové. Já se s nimi setkal kdysi jen v oboře, i když velké. Tehdy jsem je fotil jen tak ze zajímavosti a dá se říct na objednávku majitele.
První a třetí jsou super, Martine!
První a třetí jsou super, Martine!
-
slavek
- stálý

- Jméno: Miloslav Macháček
Tak já sem přidám jedny z domovského kontinentu. V roce 2017 jsem se s nimi několikrát setkal ve státě New York a jednou jsem s sebou měl i tele, abych je mohl cvaknout.
3.5.2017, Letchworth Woods, Buffalo, NY, USA - působí zde problémy, podobně jako někde prasata u nás. Letchworth Woods prý bývaly známé svou bohatou květenou (především asi jarní aspekt), ale po přemnožení jelenců je tito značně vyžraly a zdupaly. Lesy jsou zde stejně, jako kdekoli poblíž velkých jezer v západním NY, tedy vlhké až podmáčené - bohatý podrost, křoví i druhová skladba stromů.

3.5.2017, Letchworth Woods, Buffalo, NY, USA - působí zde problémy, podobně jako někde prasata u nás. Letchworth Woods prý bývaly známé svou bohatou květenou (především asi jarní aspekt), ale po přemnožení jelenců je tito značně vyžraly a zdupaly. Lesy jsou zde stejně, jako kdekoli poblíž velkých jezer v západním NY, tedy vlhké až podmáčené - bohatý podrost, křoví i druhová skladba stromů.

Pentax K-1 & K-3II (hlavní těla); AF-540FGZ; TC 1.4×
Pentax 10-17 FE + 11-18/2.8 + 15-30/2.8 + 15/4 + 20-40/2.8-4 + 31/1.8 + 35/2.8Macro + 50/1.2 + 55/1.4 + 77/1.8 + 85/1.4 + 100/2.8Macro + 200/2.5 + 300/4 + 150-450/4.5-5.6
Pentax 10-17 FE + 11-18/2.8 + 15-30/2.8 + 15/4 + 20-40/2.8-4 + 31/1.8 + 35/2.8Macro + 50/1.2 + 55/1.4 + 77/1.8 + 85/1.4 + 100/2.8Macro + 200/2.5 + 300/4 + 150-450/4.5-5.6
- jirfren
- VIP

- Jméno: Jiří Parůžek
focení v lese patří k těm náročnějším stanovištím - za mě dobrý - prostě divočina je z toho cítit.
-
slavek
- stálý

- Jméno: Miloslav Macháček
Díky
ony ty lesy byly spíš takové zbytky na okraji velkoměsta. Ale díky blízkým Velkým jezerům jsou tyhle neupravené lesy strašně zarostlé a mokré - na jaře plné stojící vody, v létě zase komárů. Dusno, hustý podrost a křoví 
Pentax K-1 & K-3II (hlavní těla); AF-540FGZ; TC 1.4×
-
Tadeas
- běžný

Tak teď o deset let později je docela polapitelnádonbas píše:Fotky, které mám, vznikly v době, kdy oborní zvěř volnost teprve "vstřebávala", dnes je téměř nepolapitelná.
Foceno až 3 hodiny po západu slunce po velmi chladné noci, myslím, že už mi do toho vlezla pára, byť je to docela na blízko. Laň (lanici? :D ) mám i ve skoku, bohužel jsem měl jen 1/1250, tak není ostrá... Škoda: ten ocas je hodně charismatickej.
Obecně, tohle je sympatický zvíře, sice nepůvodní, ale vůbec ne invazivní, nešíří se (proč?) a nejspíš ani v místech výskytu neovlivňuje původní druhy. Navíc podle mě opravdu pohledný a elegantní
Jako bonus atomovka ze stejného rána - stéblo vlevo mi tam po retuši trochu chybí, tak jsem ho nechal, ale umazal jsem kousek dalšího stromu vlevo.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
- Martina
- VIP

Proč jsou ta zvířata natlačená k pravému spodnímu okraji? O kousek výš je fotka Mouky, kde jsou ideálně zakomponavaní 2 jelenci. U fotek na výšku je takové komponování obzvlášť risk, u těch většinou nejlíp vychází kompozice na středovou osu.
Fotka stromu vyšla pěkně, těch jelenců je škoda. Doporučuji zaměřit se hlavně na kompozici a netlačit hlavní objekty až ke krajům snímku - potřebují kolem sebe nějaký prostor. A vždy zkusit víc kompozic plus jednu středovku. Když nevyjdou ty experimentální kompozice, tak středovka se dá v PC vždy ořezat tak, aby dobře vypadala, případně se z ní dá použít část na doplnění jiného snímku, kde kompozice ujede.
Fotka stromu vyšla pěkně, těch jelenců je škoda. Doporučuji zaměřit se hlavně na kompozici a netlačit hlavní objekty až ke krajům snímku - potřebují kolem sebe nějaký prostor. A vždy zkusit víc kompozic plus jednu středovku. Když nevyjdou ty experimentální kompozice, tak středovka se dá v PC vždy ořezat tak, aby dobře vypadala, případně se z ní dá použít část na doplnění jiného snímku, kde kompozice ujede.
-
Tadeas
- běžný

Ta svislá fotka je trochu ořízlá, protože nahoře byl tmavý pruh a taky stromy s ohrádkou proti okusu, tak toho jsem se chtěl zbavit.
Máš ale asi pravdu, že ořízlé víc na střed to vypadá líp Bez ořezu jen miniatura pro představu: Ta první fotka je takhle vlevo, protože jsem asi fotil ty jeleny oba.
Každopádně díky za podněty. Ale zrovna rozložení na té fotce výše kterou zmiňuješ se mi moc nelíbí.
Máš ale asi pravdu, že ořízlé víc na střed to vypadá líp Bez ořezu jen miniatura pro představu: Ta první fotka je takhle vlevo, protože jsem asi fotil ty jeleny oba.
Každopádně díky za podněty. Ale zrovna rozložení na té fotce výše kterou zmiňuješ se mi moc nelíbí.
- jirfren
- VIP

- Jméno: Jiří Parůžek
otázka od Martiny ovšem zněla proč to je všechno doslova narvané ke spodnímu okraji fotky..i když už je asi zřejmé proč z té fotky bez ořezu. Pokud je ostřící bod nastaven "universálně" na střed a já budu ostřit něco většího na palicu (na oči- logicky), tak to většinou nemůže dopadnout jinak, než že dole budu na těsno (a to v tom nejlepším případě)..a to i když to otočím na výšku jako v tomto případě. Takže je nutné pracovat s ostřícím bodem a adekvátně si ho posunout prostě výš.... protože na PC s tou kompo už fakt nejde pak nic moc udělat (maximálně to oříznout i na těsno i nahoře).
- Martina
- VIP

Pořád by se vešli oba i kdyby se výrazněji změnila kompozice:Ta první fotka je takhle vlevo, protože jsem asi fotil ty jeleny oba.
A právě to, co je vyznačeno bíle, na té fotce chybí a zachraňovat to PC postrádá smysl, když to jde rovnou vyfotit. (Nepoužívám AI, tak je tam jen provizorní výplň.)
Šlo by se bavit o tom, jestli přidat o něco víc dole nebo nahoře (mít víc černé nebo zelené), ale tady není kde brát, což je problém.
Navíc ten druhý jelenec je ve stínu, pozornost na sebe poutá ten nasvícený - o to víc nedává smysl hlavní objekt narvat do rohu snímku.
Druhé fotce nejvíc ubírá to, že je zvíře u dolního okraje (nad hlavou má spoustu hluchého místa, dole nic a opět není kde brát):
Kdyby bylo ostřeno prostředním bodem, tak by ta první fotka dopadla líp. Problémem je, že Tadeas všechno cpe ke kraji, což bylo vidět už na sově a broucích.jirfren píše:. Pokud je ostřící bod nastaven "universálně" na střed a já budu ostřit něco většího na palicu (na oči- logicky), tak to většinou nemůže dopadnout jinak, než že dole budu na těsno (a to v tom nejlepším případě)..a to i když to otočím na výšku jako v tomto případě.
-
Tadeas
- běžný

Vy se tváříte, jako kdyby to byl nějaký naschvál, který jsem si na vás připravil :D
Tohle jsou dobré ukázky Martino, díky. Mně přijde, že při zmenšeném zobrazení je to s tím delším popředím mnohem lepší, ale zas když si to roztáhnu na 27in monitor, tak mi ten krátký spodek tak nevadí. Ale zas co já vím, že jo
. Každopádně to, že jsem se naučil dávat ty věci hodně na kraj jsem si taky všiml už dříve, zkusím na tom zapracovat.
Díky za tipy
.
Jirfren: Jestli jsi našel v EXIFu středový ostřící bod, je to proto, že na něj nehybné věci ostřím a pak překomponuji, protože na F/6,3 mám poměrně málo ostřících bodů. Byť víc zejména ve vodorovné prostřední řadě mnohem víc, než jich používám (a tedy bych jich víc používat měl). Řešili jsme zde (u sovy, co je nacpaná k dolnímu kraji :D ): viewtopic.php?f=45&t=5691
Tohle jsou dobré ukázky Martino, díky. Mně přijde, že při zmenšeném zobrazení je to s tím delším popředím mnohem lepší, ale zas když si to roztáhnu na 27in monitor, tak mi ten krátký spodek tak nevadí. Ale zas co já vím, že jo
Díky za tipy
Jirfren: Jestli jsi našel v EXIFu středový ostřící bod, je to proto, že na něj nehybné věci ostřím a pak překomponuji, protože na F/6,3 mám poměrně málo ostřících bodů. Byť víc zejména ve vodorovné prostřední řadě mnohem víc, než jich používám (a tedy bych jich víc používat měl). Řešili jsme zde (u sovy, co je nacpaná k dolnímu kraji :D ): viewtopic.php?f=45&t=5691
- Martina
- VIP

Upřímně, trolling mě už napadl.Tadeas píše:Vy se tváříte, jako kdyby to byl nějaký naschvál, který jsem si na vás připravil :D
Hele, pokud to není trolling, ale nějaká "kompoziční slepota", tak jediné, co pomůže, je vyfotit vše nejen kreativně (někdy se může zadařit) a k tomu i na střed, nechat kolem zvířete dost místa a řezat až v PC. Možná by pomohl přechod na bezzrcátko s automatickým ostřením na zvěř, protože když to ostří samo, tak lze víc pozornosti zaměřit na umístění zvířete do rámečku. Otázkou je, jestli by to opravdu pomohlo a nebyly to jen vyhozené peníze. F skla většinou ostří na Z tělech pomaleji, tedy ta investice by nejspíš byla vyšší, než jen do foťáku.