Co mělo být řečeno už dávno...
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Myslím si, že fotograf přírody by měl být v první řadě pokorný. Obdivuju lidi, kteří vydrží celý den čekat někde v krytu nebo ležet v bahně, mrznout tam, snášet otravný hmyz a zároveň se smířit s tím, že se nemusí zadařit a nic nevyfotí. Příroda není zábavní park a nelze se k ní přistupovat se stylem "jedu přes půl světa s technikou za milion, tak musím udělat fotky za každou cenu". Michal má pěkné fotky, má hodně fotek, hodně druhů i hodně míst, ale když se pak dozvídám, za jakých podmínek fotky vznikaly, je mi z toho poněkud chujovo. Je ale na místě říci, že se s Michalem osobně neznám, takže soudím pouze z jeho článků a z četných vyprávění, které jsem už slyšel z více zdrojů.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Jde o kšeft. Kdyby se MJ "pouze" choval jako dobytek a "nepodnikal" ve fotografii, většina lidí by ho ignorovala a neobtěžovala by se bít na poplach, jakým je nebezpečím pro přírodu. Jeden zemědělec vydá za 10 Michalů Jiroušů. Druhá stránka mince je, že MJ opravdu okopíruje vše, na čem se dá potenciálně vydělat, ale to je otázka pro právníky. Článek je zastírací manévr - Jirouš se dere do kšeftu, který založili a vybudovali jiní a to přesně ve stylu své povahy. Nejlepší je osobní zkušenost - někomu jeho styl vyhovuje ( a to i vzdělaným zoologům) někomu ne a ti už nikdy nikam s Michalem nepojedou. Sice netuším, co koho může Michal naučit, techniku focení asi ano, ale nikoho k pokoře k přírodě naučit nedokáže, protože mu nic neříká. Je pro něj pouze prostředkem k vydělání peněz... MJ se totiž spojil s nejmenovanou pražskou cestovkou a hodlá využít její kontakty na africké tour operátory a pořádat vlastní akce. Fór je v tom, že jsou všichni svým způsobem mezi sebou propojeni..např. MJ byl s Vaškem ŠIlhou v Botswaně (o jeho místním působení jdou úsměvné story)....ona nejmenovaná cestovka je zase propojená na rodinu pana Šilhy..atd... Nikdy nic není černé nebo bílé. Obzvláště v Čechách. Na Moravě je dosažitelný kontrast vyšší včetně jemněji podaného pozadí, příjemně mázlého působením zdejších tradičních nápojů
!!!
- orchidej
- zkušený běžný

- Jméno: Petr Bambousek
Ahoj Martine, já myslím, žes to v podstatě vystihl v té první větě, resp. druhé větě. Rád bych uvedl svůj úhel pohledu. Zcela na rovinu je mi úplně jedno, kolik lidí nabízí jiným, že je vezme někam na focení. Ze své povahy ctím určitý respekt k "obsazeným teritoriím" a navíc díky touze objevovat něco nového mě to do těchto destinací nežene. To je věc, kterou ale nikomu nenutím, to je prostě můj osobní postoj. Michalova touha mít všechno, co mají ostatní, je mi tím úplně cizí a do značné míry nepochopitelná. Z osobní zkušenosti je pro mě stejně nepochopitelné, proč si pro svou realizaci vybral právě tento obor, tedy přírodu, když se v ní často chová jako hrom do police (často, netvrdím že stále a bez ustání a za všech okolností). Přesto je to tak výrazné chování, že si toho všímá poměrně hodně lidí (určitě i díky tomu, že Michal, co neví nepoví a neustále se potřebuje něčím "chlubit" bez ohledu na to, jestli je to pozitivní nebo negativní a to ať osobně nebo na svém webu). Já jsem si v tom udělal poměrně rychle jasno a tím, že patřím k lidem, kteří jeho chování neskousnou, se netajím a Michal o tom ví. Co mě ale opravdu nadzvedává, když se člověk s jeho přístupem pasuje do role "učitele", nazývá se "zkušeným fotografem" a začne své "dlouholeté, tvrdě nabyté zkušenosti, které získal během několika let" (to je citace z nabídky) poskytovat ostatním, přestává to být roztomilé. On prostě nezná míru (nemyslím Míru), unikají mu souvislosti a hlavně dopady. Příklady, které mě opravdu nenechávají chladným, jsem uvedl v komentáři k článku u Vaška, tak je tu nebudu přepisovat. Patřím do (někdy zatracované) skupině lidí, kteří se nedělí o lokality focení, protože cítím, že pokud si fotograf místo najde a fotku vytvoří svou vlastní pílí, má pak k obému úplně jiný vztah. Takže jak to Martin napsal - asi by ta tolerance vůči Michalovi byla větší, případně trvala déle, kdyby se nerozhodl své "dovednosti" předávat ostatním a to tím způsobem, že zkopíruje know-how ostatních, včetně jejich citací a prodával to pod svým jménem. V Michalově protfoliu je řada pěkných fotek a určitě se technickou kvalitou řadí k předním v naší scéně. S Michalem může být určitě velká sranda a nezkazí žádnou legraci. Přesto zbytek jeho chování a prezentace je pro mě nezkousnutelný a chci se plně distancovat od jeho sugestivních spojení "my fotografové přírody uděláme pro fotku všechno", protože se, možná naivně, za fotografa přírody považuji.
PETR BAMBOUSEK
http://www.SulaSula.com
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Ahoj Petře,
myslím, že k tomu co jsi napsal není co dodat. Ustoupit bezohlednosti lze za určité hranice, které má každý jinde a jiný pohled je toho, koho se ta bezohlednost týká než víceméně nezúčastněného pozorovatele. Na sebestřednou bezohlednost pomáhá záměrná ignorace jakýchkoliv projevů existence takového člověka, pokud dojde k porušení osobních či jiných práv, nechť nastoupí vymáhání příslušného práva. MJ je jen jeden urputný člověk, enfant terrible. Proč jste mu všechno ukázali? Vždyť už jste tušili, co s tou informací udělá, ne? Na lokality (nemám jich zas tak moc, bohužel) rozhodně zvu lidi, kteří to ocení, umí se chovat a podobnou pozornost mi také nezištně oplatí.
Máte co jste chtěli, Peťo, můžete si za současný stav věcí tak trochu sami a rozhodně je třeba nazývat věci pravými jmény: Michal je bezohlednej dobytek, kterej okopíruje cokoliv, co mu přinese zisk, ale nebezpečím pro přírodu je minimální.
Jinak se těším na setkání Wlfóra !
myslím, že k tomu co jsi napsal není co dodat. Ustoupit bezohlednosti lze za určité hranice, které má každý jinde a jiný pohled je toho, koho se ta bezohlednost týká než víceméně nezúčastněného pozorovatele. Na sebestřednou bezohlednost pomáhá záměrná ignorace jakýchkoliv projevů existence takového člověka, pokud dojde k porušení osobních či jiných práv, nechť nastoupí vymáhání příslušného práva. MJ je jen jeden urputný člověk, enfant terrible. Proč jste mu všechno ukázali? Vždyť už jste tušili, co s tou informací udělá, ne? Na lokality (nemám jich zas tak moc, bohužel) rozhodně zvu lidi, kteří to ocení, umí se chovat a podobnou pozornost mi také nezištně oplatí.
Máte co jste chtěli, Peťo, můžete si za současný stav věcí tak trochu sami a rozhodně je třeba nazývat věci pravými jmény: Michal je bezohlednej dobytek, kterej okopíruje cokoliv, co mu přinese zisk, ale nebezpečím pro přírodu je minimální.
Jinak se těším na setkání Wlfóra !
-
Sešívka
Počínání MJ vyvolávalo v lidech negativní reakce již delší dobu, VŠ akorát našel dostatek odvahy a napsal to, a hlavně pojmenoval, na tvrdo. A určitě to nesouvisí s aktivitami MJ ohledně různých fotosafari, které nabízí na příští rok. Viz. článek Rosti Stacha z 9.5., který je přímou reakcí na chování MJ na fotovýpravě, tuším že na Helgolandu. Určitě každý překročí, ať již více či méně, nepsaná fotografická pravidle (zejména v začátcích), ale neznám nikoho druhého, kdo by se s tím oficiálně chlubil celému světu...
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Kéž by to tak bylo, ale historie lidstva ukazuje na každém kroku, že i jeden jedinec, který je (špatným?) příkladem pro ostatní, dokáže díky následovníkům opravdu "velké" věci... Jsem také příznivcem pomalého objevování lokalit - člověk se potom stíhá vyvíjet jako alchymista a má k nim úplně jiný vztah - majetnický ne ve smyslu materiálním, nýbrž ve smyslu odpovědnosti k nim... Jakožto fotograf samotářský mám ke stranám sporu poměrně daleko, ale všechny zúčastněné osobnosti na mě nedělají dojem, že by šlo o spory řekněme obchodní...Photomecan píše:.... , ale nebezpečím pro přírodu je minimální.
Pokud dosáhneme osvícení, tak se z nás stejně stanou pouze pozorovatelé a foťák vezmeme do ruky vyjímečně. Jedinečnost a sílu okamžiku stráveného venku nedokáže zachytit a zprostředkovat sebelepší 3D fotka... (Už aby - to neustálé upravování fotek mě dost zmáhá
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
- vafo
- zkušený protahující

- Jméno: Vlasťa Horák
Je těžké odsoudit někoho, pokud ho znám jen z pár setkání. Navíc, po nedávné vlastní zkušenosti z obvinění(dle mého neoprávněné) narušování hnízdění tenkozobců vím, že takové nařčení není opravdu nic příjemného, i přestože to nebylo takto hromadně diskutováno.
Ovšem pokud je tomu skutečně tak, jak uvádí některé příklady Peťa Bambousek, je to vážné ohrožování přírody a vrhá to špatné světlo na všechny WL fotografy.
Fotku si můžeme pořídit jindy a třeba i lépe, ale napravit škody necitlivým zásahem se nemusí podařit nikdy. Zamyslet by se tedy měl každý, pro kterého je snímek cennější, než důsledek svého jednání. To platí i pro ty, kteří prozrazují takovýmto lidem místa s výskytem ohroženějších živočichů či rostli.
Našim cílem by nemělo být jen „měření sil se stejně zaměřenými blázny“, ale také ukázat širší veřejnosti o jaké bohatství nás dnešní doba může připravit pouhým lusknutím prstů …
Ovšem pokud je tomu skutečně tak, jak uvádí některé příklady Peťa Bambousek, je to vážné ohrožování přírody a vrhá to špatné světlo na všechny WL fotografy.
Fotku si můžeme pořídit jindy a třeba i lépe, ale napravit škody necitlivým zásahem se nemusí podařit nikdy. Zamyslet by se tedy měl každý, pro kterého je snímek cennější, než důsledek svého jednání. To platí i pro ty, kteří prozrazují takovýmto lidem místa s výskytem ohroženějších živočichů či rostli.
Našim cílem by nemělo být jen „měření sil se stejně zaměřenými blázny“, ale také ukázat širší veřejnosti o jaké bohatství nás dnešní doba může připravit pouhým lusknutím prstů …
- orchidej
- zkušený běžný

- Jméno: Petr Bambousek
Martin Mecan: Ty to dokážeš tak pěkně rozříznout
A to se mi líbí. Musím říct, že v podstatě máš pravdu. Asi bych se vysvětlováním svého postoje opakoval a asi se v tom už nechci moc patlat. Jsem rád, že ta bublina praskla, každý na tom neseme svůj díl viny (a to každý nemyslím jen nás čtyři podepsané, kteří nepatříme do žádné koalice nebo spolku čtyř vyvolených), myslím tím všechny co jsme (NEJEN) Michalovi cokoli ukázali a pak o následcích hned nemluvili a jen si to posílali tichou poštou. Byl bych rád, kdyby tohle téma bylo do setkání vyřešené, každý, včetně Michala, si k tomu řekl své, pokud tu potřebu má, a abychom na setkání řešili to, co nás opravdu spojuje, totiž zážitky z focení a lásku k přírodě! Petr
PETR BAMBOUSEK
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
To je jistě pravda a s tím souhlasím, ale vzpomeň si např. na ten článek, který vyšel v Ptačím světě (Sylvii nebo jak se ten časopis jmenoval), kde autor ostře napadal fotografy. Bohužel pak každý jedinec, ať už je to MJ nebo kdokoli jiný, který překročí únosnou hranici, hází špatné světlo i na všechny ostatní. A právě on, jakožto jeden ze známých fotografů přírody u nás, by měl jít vzorem (tím spíš, že chce své zkušenosti předávat). Dovedu si představit, jaký obrázek si asi udělá např. nějaký správce CHKO nebo jiný povolaný člověk o fotografech přírody a stejně tak si pak dovedu, jak by se tvářil, kdyby za ním někdo přišel se žádostí o fotografování např. v příslušné CHKO. Stejně tak spousta dalších lidí bude tajit lokality, protože se bojí nájezdu bezohledných fotografů, kterým jde "v první řadě oto udělat pěkný snímek".Photomecan píše: Jeden zemědělec vydá za 10 Michalů Jiroušů.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
-
honziceks
- zkušený zimní host

- Jméno: Honza
Dovolím si přidat svůj názor nezasvěceného a neznalého jelikož nikoho z Vás osobně neznám. Neporadam zadne workshopy a nikdy je poradat nebudu fotografovani beru jako zalibu a vedlejsi produkt pri prochazkach do prirody a ne prostredek k obzive. Udelal jsem si nazor na Vas z Vasi prezentace zde nebo jinde na webu a dovolim si pridat svuj nazor. Souhlasim s otevrenym clankem od VS, protoze nerad bych byl hazen do jednoho pytle s vyse uvedenym clovekem, ktery vsude pise ,,my fotografove prirody,,. Nemam rad lidi co nekoho kopiruji a nedokazi vymyslet neco noveho. Puvodne jsem chtel dat na sve stranky tipy na zajimave lokality, bohuzel prave kvuli uvedenym lidem je na stranky davat nebudu(nebo pokud budu tak v mire takove aby to danym lokalitam neuskodilo).
Preji dobre svetlo vsem , zaroven jsem na web dal prvnich par fotografii z Keni
Preji dobre svetlo vsem , zaroven jsem na web dal prvnich par fotografii z Keni
- Jan Veber
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Veber
Musím se zmínit o jedné velmi nepříjemné události, která mne zastihla v tomto týdnu. Dostal jsem v poště email, ve kterém pisatel reaguje na jeden z komentářů na příspěvek u mého kamaráda a fotografa Vaška Šilhy-vybraný koment cituji zde:
"Naprosto souhlasím s Václavovým postojem ve zdravém přístupu k přírodě na prvním místě a focením na druhé. Také dík za odkaz na článek p Stacha (Zamyšlení nad etikou..). Bohužel jsem jeho radu:
„než s někým vyrazíte na společnou fotografickou cestu, prověřte si ho, aby vás jeho bezohledný přístup a touha po snímku nepřivedla do zbytečných problémů“
velkoryse přeskočil a tak jsem letos prožil velice nepříjemný fotovýlet.
Kamarád, kterému jsem ukázal, kam je pěkné se vydat do Dunajské delty mi po návratu mimo jiného ukazoval dokumentární fotky bordelu a odpadků s českými nápisy (krabičky od TicTac, plechoveky, petky apod) , které na našich minulých nocovištích byly (ne ode mne).
Je to ostuda, když někdo kazí pověst našich fotografů a tak i celé České Republice.
To, že pan Šilha jmenoval konkrétní jméno jednoho z těchto bezohledných, a bohužel veřejnosti již dost známých individuí, je obdivuhodná odvaha.
Honza Vrbský"
Pisatel měl za to, že se jedná o mne, kdo je tím neukázněným a ostudu českým fotografům dělající člověk, protože inzeruji na svých stránkách nabídku společných cest do této překrásné destinace, jakou je právě Dunajská delta.
Rád bych všechny ubezpečil, že se v tomto výše zde citovaném příspěvku nejedná v žádném případě o mou osobu a že s takovým chováním nemám naprosto nic společného!
Honza
PS: Pisateli emailu, který je, jak sám píše, častým návštěvníkem mých stránek, odpovím písemně rovněž emailem.
"Naprosto souhlasím s Václavovým postojem ve zdravém přístupu k přírodě na prvním místě a focením na druhé. Také dík za odkaz na článek p Stacha (Zamyšlení nad etikou..). Bohužel jsem jeho radu:
„než s někým vyrazíte na společnou fotografickou cestu, prověřte si ho, aby vás jeho bezohledný přístup a touha po snímku nepřivedla do zbytečných problémů“
velkoryse přeskočil a tak jsem letos prožil velice nepříjemný fotovýlet.
Kamarád, kterému jsem ukázal, kam je pěkné se vydat do Dunajské delty mi po návratu mimo jiného ukazoval dokumentární fotky bordelu a odpadků s českými nápisy (krabičky od TicTac, plechoveky, petky apod) , které na našich minulých nocovištích byly (ne ode mne).
Je to ostuda, když někdo kazí pověst našich fotografů a tak i celé České Republice.
To, že pan Šilha jmenoval konkrétní jméno jednoho z těchto bezohledných, a bohužel veřejnosti již dost známých individuí, je obdivuhodná odvaha.
Honza Vrbský"
Pisatel měl za to, že se jedná o mne, kdo je tím neukázněným a ostudu českým fotografům dělající člověk, protože inzeruji na svých stránkách nabídku společných cest do této překrásné destinace, jakou je právě Dunajská delta.
Rád bych všechny ubezpečil, že se v tomto výše zde citovaném příspěvku nejedná v žádném případě o mou osobu a že s takovým chováním nemám naprosto nic společného!
Honza
PS: Pisateli emailu, který je, jak sám píše, častým návštěvníkem mých stránek, odpovím písemně rovněž emailem.
- Honza
- stálý

...v mém příspěvku u Vaška Šilhy se nejedná o tebe, Honzo, - však jsem se o tom spolu již bavili. V Deltě jsme společně nebyli, tak jestli tam děláš bordel taky, tak jsem to nemohl vidět 
- Jan Veber
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Veber
Já vím, že bavili, ale Honzi, čtou to i jiní a ti to samozřejmě neví, protože tam nebylo napsáno žádné jméno, takže více méně spekulují. Já jsem jen na svoji ochranu napsal, že se o mne v žádném případě nejedná a pokud vím, žádný bordel tam nedělám!Honza píše:...v mém příspěvku u Vaška Šilhy se nejedná o tebe, Honzo, - však jsem se o tom spolu již bavili. V Deltě jsme společně nebyli, tak jestli tam děláš bordel taky, tak jsem to nemohl vidět
Honza
- taek
- zkušený běžný

- Jméno: M. Š.
Taky jste četli ten hezký komiks pro děti v Ptačím světě? 
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
-
Frca
- VIP

- Jméno: František Kroupa
Nee,ale jdu na to! 
Canon 600D, Tamron 150-600 Di VC USD,Canon Eos 450d,manuální Exakta 500mm,f8 ,Tamron SP 70-300mm F4-5,6 Di VC USD,