Etika vábení

- vábení, balabáni, budky, krmítka...
Odpovědět
Tadeas
běžný
běžný

Etika vábení

Příspěvek od Tadeas »

Zdravím,
inspirován Rosťou Stachem zvažuji, že bych si pořídil nějaký reproduktor pro vábení ptactva a zvěře. Byť foťák mám už hodně dlouho, považuji se za začátečníka a ještě se hodně hledám a zkouším, takže tohle by mohla být nějaká další věc na vyzkoušení (která nepochybně velmi dobře funguje).
Přemýšlím ale, jestli je využivání elektrické vábničky etické. Přeci jen se jedná o zásah do prostředí, který ovlivňuje chování daného živočicha, byť třeba jen tím, že spálí energii na to, aby se podíval na neexistujícího predátora/konkurenta/kořist.
Jaký názor na to máte vy?
Díky.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
xbajnox
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Peter Binó

Etika vábení

Příspěvek od xbajnox »

Ahoj.
Ak to zobereme úplne striktne, máš pravdu. Ale už samotná tvoja prítomnosť môže ovplyvniť celý rad živočíchov. Takže potom nepôjdeme nikam mimo asfaltovú cestu? Tá je ale vlastne tiež zásah do životného prostredia. : unknown:
Môj názor je, že ak sa vie človek správať, tak by sa nemalo nič strašné stať. A to platí nie len pri repráku. Bohužiaľ poznám ľudí, ktorí dokážu zver/vtáctvo reprákom doslova uštvať, keď púšťajú rôzne nahrávky hodiny. To mi už príde pritiahnuté za vlasy. Ale keďže to na fotke nevidno a lajky a komentáre pribúdajú, je takým ľuďom nejaká etika upr...no veď vieš kde.
Za mňa ako sa hovorí, všetkého s mierou. A hlavne sa zamyslieť nad tým, čo robím, kedy robím, ako robím. Nie, že budeš z repráku púšťať napríklad pískanie srny v polke septembra, lebo si ju zbadal v diaľke (tiež bohužiaľ osobná skúsenosť s nemenovaným obľúbeným fotografom). : fool:
Tadeas
běžný
běžný

Etika vábení

Příspěvek od Tadeas »

Díky za odpověď. Kromě Tebe to asi nikoho netrápí (nebo má podobné dilema jako já, ale zavírá před ním oči?), tak to asi taky zkusím :) .
Ymi
VIP
VIP
Jméno: Jaroslav Fojt

Etika vábení

Příspěvek od Ymi »

Ahoj, jak je to s etikou nevím, ale vzhledem k svým omezeným znalostem raději nereprákuju. Právě se bojím, abych něco nepokazil....
Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
https://www.instagram.com/ymiprvni/
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Etika vábení

Příspěvek od makara »

Tiež som toho názoru že všetko s určitou mierou je v poriadku : o
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Etika vábení

Příspěvek od Klaca »

Za mě je tohle otázka, kterou by si opakovaně měl pokládat každej, kdo chodí (fotit) někam ven. Takže určitě palec jen za tu úvahu! Je totiž hodně lidí a hodně fotografů, kteří kvůli fotce jsou schopni jít přes mrtvoly bez špetky sebereflexe.
Za mě rušit co možná nejmíň a vábení se ideálně vyhnout. Ano, ve spoustě případech škodu neuděláš, ale nelze to paušalizovat. Já si stále říkám, že to moje focení je vlastně sobecká záležitost a nikomu tím neprospívám, podle toho se snažím chovat.
Tadeas
běžný
běžný

Etika vábení

Příspěvek od Tadeas »

Tak zas je pravda, že ty hadi na tu vábničku moc nejdou :D .
Odpovědět

Zpět na „Krmítka, návnady, budky“