Nikon Z6III

Martina
VIP
VIP

Nikon Z6III

Příspěvek od Martina »

https://www.nikon.cz/cs_CZ/product/cameras/z6iii

https://www.dpreview.com/reviews/nikon- ... ial-review

https://photographylife.com/nikon-z6-ii-vs-nikon-z6-iii (porovnání s Z6II)

částečně skládaný senzor
14 fps v RAW (20 s el. závěrkou)
24 Mpix
6K video
3D zaostřování, AI ostření na lidi, auta, letadla, motorky, zvířata (psy, kočky, ptáky)
ISO až 240 800
pixel shift
otočný výklopný displej

Ta česká cena je celkem pálka... Dost na váhání, jestli raději nekoupit rovnou Z8.
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Nikon Z6III

Příspěvek od makara »

Tiez si myslim ze cena je vysoka oproti poslednemu modelu minimalne 1000€ vyssia cena za par vylepseni ...
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Nikon Z6III

Příspěvek od makara »

Z8 to vôbec ma neťahá 45mpx je veľa strašne.. zbytočne veľké súbory a vysoký šum, horsia farebná hĺbka bit pri vyšších ISO ... Z8 je dobrá pre krajiny a do ateliéru... Aj 20mpx by stačilo úplne...
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Nikon Z6III

Příspěvek od aqualife »

Martina píše:https://www.nikon.cz/cs_CZ/product/cameras/z6iii
Ta česká cena je celkem pálka... Dost na váhání, jestli raději nekoupit rovnou Z8.
Rozdíl v možnosti výřezů je dost propastný.
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Nikon Z6III

Příspěvek od aqualife »

makara píše:Z8 to vôbec ma neťahá 45mpx je veľa strašne.. zbytočne veľké súbory a vysoký šum, horsia farebná hĺbka bit pri vyšších ISO ... Z8 je dobrá pre krajiny a do ateliéru... Aj 20mpx by stačilo úplne...
Šum vyřeší dnes už i Lightroom (nejen Topaz) a barevná hloubka je spíše laboratorní než zásadní veličina. Co člověk, to názor :-)
Naposledy upravil(a) aqualife dne 21 čer 2024, 14:01, celkem upraveno 1 x.
Martina
VIP
VIP

Nikon Z6III

Příspěvek od Martina »

makara píše:Z8 to vôbec ma neťahá 45mpx je veľa strašne.. zbytočne veľké súbory a vysoký šum, horsia farebná hĺbka bit pri vyšších ISO ... Z8 je dobrá pre krajiny a do ateliéru... Aj 20mpx by stačilo úplne...
U Z8 se dá nastavit komprimovaný RAW, pak jsou ty soubory podobně velké jako z 24 Mpix. Samozřejmě tím asi dochází k nějaké degradaci, ale kdo to pozná... To je podobné jako představa, že se dají nějak rozlišit fotky z DX a FX - bez exifu ani náhodou. Nebo takové to štengrování se fotografů, že Canon má nejhorší snímače a Sony nejlepší, protože to tak vychází v testech. V praxi opět nikdo nepozná rozdíl.
Ale ta cena Z6III u nás je tak vysoká, že stačí přihodit 10 000 korun a člověk může mít Z8 z šedého marketu.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Nikon Z6III

Příspěvek od Klaca »

Mám ho asi měsíc doma, neodolal jsem výhodný nabídce. Ostření je jinej level a funguje to skvěle, jinej svět oproti první generaci :) Stejně tak elektronická závěrka, konečně necvakám a rolling shutter zatím neeviduju. Překvapivě pozná neoriginální akumulátory a nefunguje s nimi.
Na co s ale nemůžu zvyknout je displej výklopnej do strany - chápu, že pro někoho, kdo se natáči, nebo fotí selfíčka to může být dobrý, ale rozčiluje mě, že displej nemám v ose objektivu, trčí do strany a je mnohem komplikovanější ho vyklopit.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Nikon Z6III

Příspěvek od Mouka »

A když to nejde silou, jde to ještě větší silou! :-D
Jo, na Canonu mám výklopný, otočný, zacvaknutelný do těla a je to dobré. Jen vyklápěcí by mě štval taky.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Nikon Z6III

Příspěvek od Klaca »

Otáčet se to umí taky. Dřív (jak na d750, tak na z6) jsem prostě jen displej vyklopil jedním prstem nahoru, fotil pohodlně od země a měl to pěkně v ose objektivu. To tady nejde, prvně to musím vyklopit do boku. Starší konstrukci vyklápění považuju za lepší řešení.
jirfren
VIP
VIP
Jméno: Jiří Parůžek

Nikon Z6III

Příspěvek od jirfren »

(přesunuto z vlákna volavky bílé)

No, já to vidím tak, že tu Z6III budu brát asi jenom na určitý druhy focení (typicky tam kde využiji na 100% ten tichý režim například). Určitě s ní nebudu chodit na šoulačky... bo to je vo nerva :-) Tam občas rozhoduje fakt rychlost...a stačí mít trochu třeba slunko v zádech nebo z boku a než v tom elektronickým hledáčku si to oko přebere...na tohle je optický prostě k nezaplacení. Ta Z6III sice opravdu zvládne trochu větší ISO...ale není to zase něco o čem by člověk mohl říci že to je o dva levely výše... ale může se to opět při určitém druhu focení hodit. Zatím z toho žádný závěry nedělám... uvidíme, jak to třeba půjde s kukačkama či křepelkama ..a nebo jak se osvědčí při srnčí říji...
Jinak co se týče ostření, tak si troufnu říct že pokud potřebuju přeostřit výrazně z dálky na blízko, tak v tomhle se ta Z6III co se týče rychlosti nevyrovná ani omylem jak D850 tak i D500. Ale pokud jde o rychlost a přesnost přeostřování již "chyceného" objetu , tak tam to je fakt dobrý.
Martina
VIP
VIP

Re: Nikon Z6III

Příspěvek od Martina »

jirfren píše: 09 bře 2026, 18:51 Jinak co se týče ostření, tak si troufnu říct že pokud potřebuju přeostřit výrazně z dálky na blízko, tak v tomhle se ta Z6III co se týče rychlosti nevyrovná ani omylem jak D850 tak i D500.
To je, předpokládám, zkušenost s F sklem přes ftz. Nebo je problém s rychlostí přeostření u Z skla?
Jirka V.
zimní host
zimní host
Jméno: Jiří Vondráček

Příspěvek od Jirka V. »

Někde jsem četl, že oproti Z8/Z9 dělá AF systém Z6III chyby a je dosti nepřesný. Podle mě nezáleží jestli je to přes adaptér nebo ne. To je spíše o rychlosti ostření.
https://www.wildlife-foto.cz/ Nikon D500 / Z6II + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF
jirfren
VIP
VIP
Jméno: Jiří Parůžek

Příspěvek od jirfren »

Jirka V. píše: 10 bře 2026, 09:20 Někde jsem četl, že oproti Z8/Z9 dělá AF systém Z6III chyby a je dosti nepřesný. Podle mě nezáleží jestli je to přes adaptér nebo ne. To je spíše o rychlosti ostření.
No, jestli to je dosti nepřesný proti Z8(Z9) nevím... ale jsou tu jistý technický omezení oproti Z8 (9).
- menší počet ostřících bodů - na D850 či Z8 je jich víc a jsou menší, na Z6III jich je méně a hlavně jsou o něco větší - a to na rychlost ostření i přesnost vliv mít může. Taky to asi bude i důvod, proč u Z8 se píše, že má o něco vyššíí "lepivost" při 3D sledování objektu (u Z8 s eudává úspěšnost 95%, u Z6 III kolem 90%).
- Z6 III nemá plně vrstvený čip - takže u velmi rychlých pohybů může rolling shuter působit neostrost...Z8 má rychlejší odečet dat z čipu (právě díky plně vrstvenému čipu).
Taky si myslím, že to nebude problém adaptéru, ale spíše těla..a použitého objektivu. Já zatím Z objektiv nemám.
Ale nutno dodat, že se i tak bavíme o rozdílech, které ve většině focených situací v podstatě ani nezaznamenáte- pouze opravdu u náročnějších )velmi rychlých scén)- přičemž také záleží na tom, jak to je s pozadím. Pokud před i za objektem nebudou rušivé elementy (typicky při focení na poli, na vodní hladině,..) tak ten rozdíl bude asi na hranici statistické chyby...pokud vůbec (bo ne všechny scény jsou extrémě rychlý).
Jako plus se u Z6III uvádí že její ostření je o něco spolehlivější za velmi špatného světla... což je ale opět jenom poměrně exterémní situace, ve které (alespoň já) moc často nefotím.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Skvělé, tohle jsou přesně ty informace co se hodí : good:
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“