Konkrétní 400/5.6 neostří s 200D
- opisska
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Ebr
Mám tady takovu zapeklitou hádanku. Mám dva kusy 400/5.6L a dvě těla - 100D a 200D - což nám dává čtyři kombinace. Z nich tři fungují normálně, jedna (novější 400 a 200D) neostří dobře na autofocus = pokud si dám liveview, tak to manuálně zaostřím líp, než foťák na AF přes ostřící body. Na druhém těle (100D) ostří dobře, stejně tak na tomhle těle ostří dobře druhá 400ka. Jako bonus je tu skutečnost, že přesně tahle problémová kombinace foťák+objektiv se teď vrátila ze seřízení v AWH, který nic nezměnilo (přesto, že mi to předali jako hotový a nechali si za to náležite zaplatit). Netušíte někdo, co se to tu proboha děje a co se s tím dá dělat? Jak objektiv, tak tělo prostě fungují, jenom ne spolu.
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
A co to je "neostří"? BF nebo FF? Je někde něco v nějaké vzdálenosti ostré i mimo původní bod zaostření?
Jednou domu mi něco podobného dělal binec na ostřícím čipu v těle. Dá se také vyčistit, aj doma, jsou na to myslím i návody na interfernetu.
Jednou domu mi něco podobného dělal binec na ostřícím čipu v těle. Dá se také vyčistit, aj doma, jsou na to myslím i návody na interfernetu.
-
donbas
- zkušený zimní host

- Jméno: Martin Žatka
Kdysi jsem měl podobný problém se starou 100-400 na novém C 7DII M, musel jsem objetiv vyměnit. Se Sigmou 150-600 C funguje skvěle. Údajně je možné, že starší modely objektivů si nerozumí s novějšími těly, ale nevím.
-
aqualife
- VIP

- Jméno: Karel Zahrádka
Objektivy mají nějakou mez tolerance a foťáky asi taky, když se dvě tolerance stejným směrem sejdou, tak je problém. Asi jedině doladit objektiv na každém těle.
Když už jsme u toho ostření, ví někdo proč Nikony Z mají pořád ještě tu funkci doladění AF?
Když už jsme u toho ostření, ví někdo proč Nikony Z mají pořád ještě tu funkci doladění AF?
- opisska
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Ebr
Teď nevim, kterým směrem (jestli BF nebo FF), ale ostří to o kousek mimo správnou pozici (tzn. něco je někde ostrý, ale ne v rovině, kam jsem ostřil). Je to o dost málo, ale je to prostě vidět. Pokud si nechám zaostřit autofokusem, tak to potom můžu přepnout na MF, pustit si LV a malinko dotáhnout rukou a vidim, jak si to sedne do zaostření. Je to zcela konzistentně opakovatelný.Mouka píše:A co to je "neostří"? BF nebo FF? Je někde něco v nějaké vzdálenosti ostré i mimo původní bod zaostření?
Co mi přijde zajímavý je právě to, že s druhym stejnym objektivem to samý tělo na tu samou věc ostří přesně - fotky udělaný timhle objektivem jsou k nerozeznání od těch, co udělám tim problémovym, když to zaostřim na LV manuálně.
No to je právě to, co AWH tvrdí, že udělali ... Seřídili tenhle objektiv na tohle tělo a stejně do nefunguje dobře.aqualife píše:Objektivy mají nějakou mez tolerance a foťáky asi taky, když se dvě tolerance stejným směrem sejdou, tak je problém. Asi jedině doladit objektiv na každém těle.