Redukce

Odpovědět
Lusk

Redukce

Příspěvek od Lusk »

Vím, že existují redukce, na které můžete místo objektivu nasadit filtr. Existuje věc, která má opačný význam ? Myslím tím, že by se jí dalo dát na závit na filtr a poté připojit objektiv. Děkuji za odpověď
Naposledy upravil(a) taek dne 16 lis 2014, 22:37, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Přemístěno pod správné zařazení.
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Redukce... Opravdu nevím

Příspěvek od stugent »

Adame, vítej na fóru! Přiznám se, že jsem tvůj dotaz příliš nepochopil. Co k čemu chceš připojovat? Zkus být trochu víc konkrétní
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
petere
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Peter Kralik

Redukce... Opravdu nevím

Příspěvek od petere »

ci on nemysli nieco ako nejaku redukciu na reverzne pouzitie objektivu. nieco ako reverzny kruzok.
Lusk

Redukce... Opravdu nevím

Příspěvek od Lusk »

Přesně něco jako reverzní krouže, ale pro lepší pochopení vám řeknu celý příběh: cca. na konci srpna jsem si koupil fotoaparát, který měl (a má) poměrně dobré vlastnosti (rozsah iso byl pěkný, min. ohnisko 24mm, čas mi taky stačil, světelnost také dobrá, kroužek na ostření a zoom) a recenze netvrdily opak. Proto mi nevadilo, že je to kompakt. Jenomže se objevil 1 problém: ostření. Ostření je dost necitlivé a ne vždy spolehlivé a na to bych potřeboval objektiv. Vím, že na kompakt se objektiv nedostane, ale vím, že tam mám závit na filtr. Tak by mne zajímalo, jestli existuje věc, která by se připevnila na závit na filtr a z druhé strany by se mohl připojit objektiv. Reverzní kroužek je dobrý nápad, který by byl řešením (i když by neplnil svůj účel). Samozřejmě uvítám další příspěvky.
Mimochodem moc děkuji za přivítání a odpovědi. Jde vidět, že toto fórum je na jiné úrovni, než ostatní.
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Redukce... Opravdu nevím

Příspěvek od duffa »

Adame myslím že něco takového težko najdeš. Vyrábí se sice různé předsádky (tele, wide, makro), ale ostření pak stejně zajišťuje původní objektiv. Ostření se technicky dělá buď posunem celé optické soustavy nebo jako interní, kdy se uvnitř posunují jen některé členy. Nejsem sice nějak moc kovaný v optice ale pochybuju že by šlo udělat nějakou předsádku kterou by šlo ostřit, ale i kdyby to teoreticky šlo tak jsem si skoro jistý že nikdo nic takového nedělá. A když tam nasadíš normální objektiv, tak ti tak pořád jaksi zbyde ten původní takže to fungovat nebude.

Je tedy pravda že v astrofotografii se používají různé redukce kterými se dá připojit foťák k dalekohledu, tedy dafecto něco takového co bys chtěl, ale dalekohled je zase něco trochu jiného, tam máš okulár kde vidíš skutečný obraz, to u objektivu nelze. Pokud chceš fotit zvířata tak nějaké spojení s dalekohledem by čistě teoreticky možná šlo, ale jednak vůbec netuším jaká bude výsledná kvalita (obávám se že nic moc) a hlavně si moc nedovedu představit manipulaci s nějakou takovou soustavou v terénu.

V každém případě pokud ti jde o zvířata (předpokládám že ano když se ptáš tady) tak ono ve finále zjistíš že slušnější objektiv stejně stojí několikanásobek ceny těla tak tahle úvaha moc nemá cenu. Prostě pokud stávající foťák nestačí tak bych se ho spíš snažil spíš prodal a koupit něco jiného. Foťák s výměnným objektivem (ať už DSLR nebo nějaké bezzrcátko) není dnes nijak drahý, pokud máš nějaký pokročilý kompakt tak je to srovnatelné. A z druhé ruky se dá koupit slušná DSLR skoro za hubičku, v podstatě za zlomek ceny dobrého teleobjektivu vhodného na wildlife.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Redukce... Opravdu nevím

Příspěvek od stugent »

Souhlasím s Dušanem. Pokud nejsi vyloženě typ člověka, kterého baví všelijaké montování techniky, rozebírání, skládání, sestavování... a chceš raději aby přístroj dobře sloužil na focení, pak je lepší koupit něco jiného. Samozřejmě neznám tvoji finanční situaci a ani účely, pro jaké foťák potřebuješ, ale třeba starší zrcadlovky se dneska dají koupit za pár korun a do začátku buď nějaký plastový objektiv nebo starší manuální objektiv(v prvním případě budeš mít autofokus, v druhém lepší obrazovou kvalitu). Takhle jsem začínal před pár roky taky a postupně jsem přikupoval, nahrazoval a dneska už technika rozhodně není to, co by stálo za špatnými výsledky. :-)
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“