Příprava a postup pro tisk aneb foto na papíře

Odpovědět
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Pro ty, kteří hledají kvalitní tisk větších formátů v Brně.
Dřív jsem tiskla fotky u bigprint.cz, ale bohužel skončil a tisk u AZ foto mě moc nenadchl. Zkusila jsem nedávno reginfoto.cz - to, co člověk vidí na kalibrovaném monitoru, i dostane. Můžu bez výhrad doporučit. Web mají bohužel jak od kolotočů, což velkou důvěru nebudí, ale riskla jsem to a nelituji.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Zdar ve spolek. Budu mít asi hloupý dotaz, ale pokud někdo poradí, tak moc dík. Takže k věci. Hodlám si vytisknout fotografii a můj problém je takový. Fotka je co se týče expozice v pořádku(podle histogramu), nicméně pokud ji z větším na požadovanou velikost 40-60%, kterou hodlám tisknout, tak se ukážou podpaly(případně malé přepaly) na zobáku, očích, peří atd. Jasně můžu vytáhnout černý bod(stáhnout kontrast apod.), ale fotka zešedne a stratí lesk. Jde mě tedy o to zda v podobném případě tyhle věci řešíte, případně jak. Chci docílit, aby pokud možno fotka byla čirá a ne vyblitá šedivka. Ještě jednou díky.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Tohle já řeším lokálním ztmavením, zesvětlením, případně i opatrnou opravou pomocí klonování.
A pokud chci mít fotku podle mých představ i vytištěnou, většinou pošlu jen jednu jako zkušební tisk a ž ji vidím vytištěnou, pošlu jich třeba pět.
Opatrnost se opravdu vyplatí, protože v tiskárně mohou mít jinak seřízený monitor a pak jsou fotky tmavší nebo světlejší, než já bych potřeboval. Já to tedy takto dělám, u dalších fotek už pak vím dopředu, že například pro tisk kalendářů musím poslat fotky maličko světlejší.
Větší tisky nejsou levné a jak píšu, opatrnost je potřeba minimálně do doby, než přesně vím, jaké úpravy dopředu jsou pro danou tiskárnu nutné.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Ok a můžu se zeptat kde tiskneš? Díky.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Fotky pro tisk nikdy nezvětšuji. Posílám maximální velikost co mám a přizpůsobení na vybranou tiskovou velikost nechávám na té firmě. Jednou mi tiskli i fotku s delší stranou jen 3000 px na formát tuším 60 x 40 cm a i když rozlišení vycházelo na cca 150 dpi, což je pro tisk už málo, tak výsledek byl velice dobrý. Když je ta fotka ostrá, tak se dá riskovat. Na větší fotky se stejně musí dívat s odstupem, tak není moc co řešit. Ta pixelová nedostatečnost je víc vidět spíš na malém formátu, který si každý prohlíží zblízka a 200 DPI je hraniční hodnota u menších fotek.
A jak radí Mouka - je lepší si zadat nejprve zkušební tisk fotky, protože úroveň tiskáren je různá. I když všichni tvrdí, že mají vše kalibrované, tak výsledky mají velký barevný rozptyl. Mně se pořád nedaří najít dobrou náhradu za firmy, které s tiskem skončily.
Mouka
VIP
VIP

Příspěvek od Mouka »

r1j1 píše:Ok a můžu se zeptat kde tiskneš? Díky.
Tak fotky na výskavky či domů na zeď, většinou A2 s pěnovou deskou, tisknu na tiskfotek.cz a kalendáře na vytisknuti.cz. Zrovna u těch kalendářů musím dodávat fotky maličko světlejší.
Ale předesílám, že nejsem žádný perfekcionista a hnidopich, takže je jisté, že odborník by chyby v barvách viděl. Na mé autorské výstavky i pro mé známé to je naprosto dostačující.
donbas
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Martin Žatka

Příspěvek od donbas »

Mouka píše:
r1j1 píše:Ok a můžu se zeptat kde tiskneš? Díky.
Tak fotky na výskavky či domů na zeď, většinou A2 s pěnovou deskou, tisknu na tiskfotek.cz a kalendáře na vytisknuti.cz. Zrovna u těch kalendářů musím dodávat fotky maličko světlejší.
Ale předesílám, že nejsem žádný perfekcionista a hnidopich, takže je jisté, že odborník by chyby v barvách viděl. Na mé autorské výstavky i pro mé známé to je naprosto dostačující.
Honzo a není ta adresa "tiskfotobrazu.cz" ? Jestli myslíš Rayfilm v Opavě
Mouka
VIP
VIP

Příspěvek od Mouka »

Martine, ano, je to stejný web, obě adresy vedou do stejného místa, takže pokaždé je to Rayfilm.
Petr Muláček
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od Petr Muláček »

Já sám doma nic vytisklýho nemám,takže v tom nejsem zaběhlej ,ale když někdo chce nějakou fotku,tak pošlu tiff,kterej lehce přeostřim.Taky přidám 10-15% jas v Zoneru.Nic jinyho nedělám.Tisk ve fotolabu a zatim to vždycky vyšlo ok a i barvy sedí.Důležitý je přidat ten jas jinak to bude tmavší,protože papír neni monitor,kterej je podsvícenej.
Udělal bych jednu na zkoušku jak píše Mouka.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Martina píše:Fotky pro tisk nikdy nezvětšuji. Posílám maximální velikost co mám a přizpůsobení na vybranou tiskovou velikost nechávám na té firmě. Jednou mi tiskli i fotku s delší stranou jen 3000 px na formát tuším 60 x 40 cm a i když rozlišení vycházelo na cca 150 dpi, což je pro tisk už málo, tak výsledek byl velice dobrý. Když je ta fotka ostrá, tak se dá riskovat. Na větší fotky se stejně musí dívat s odstupem, tak není moc co řešit. Ta pixelová nedostatečnost je víc vidět spíš na malém formátu, který si každý prohlíží zblízka a 200 DPI je hraniční hodnota u menších fotek.
A jak radí Mouka - je lepší si zadat nejprve zkušební tisk fotky, protože úroveň tiskáren je různá. I když všichni tvrdí, že mají vše kalibrované, tak výsledky mají velký barevný rozptyl. Mně se pořád nedaří najít dobrou náhradu za firmy, které s tiskem skončily.
Počkat, počkat, teď tomu moc nerozumím, jak fotky pro tisk nikdy nezvětšuješ? Já myslel, že když chci vytisknout fotku např. 30x40, tak si ji na monitoru zvětším právě na ten rozměr a opravím(upravím), ty přepaly, podpaly a náležitě doladím nebo jsem úplně vedle? Ď. Navíc mě vznikl další problém, mám zps-x a nedaří se mě soubor odeslat, u firmy kde jsem se rozhodl fotku vytisknout, se mě vždy po nahrání souboru objeví KOMPRIMOVANÝ TIFF NENÍ PODPOROVÁN. Vlastníte někdo zps-x a můžete poradit jak máte nastavený export : cry: ?
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

r1j1 píše:Počkat, počkat, teď tomu moc nerozumím, jak fotky pro tisk nikdy nezvětšuješ? Já myslel, že když chci vytisknout fotku např. 30x40, tak si ji na monitoru zvětším právě na ten rozměr a opravím(upravím), ty přepaly, podpaly a náležitě doladím nebo jsem úplně vedle? Ď. Navíc mě vznikl další problém, mám zps-x a nedaří se mě soubor odeslat, u firmy kde jsem se rozhodl fotku vytisknout, se mě vždy po nahrání souboru objeví KOMPRIMOVANÝ TIFF NENÍ PODPOROVÁN. Vlastníte někdo zps-x a můžete poradit jak máte nastavený export : cry: ?
Nezvětšuji, není důvod. Mám dejme tomu fotku, která má delší stranu 4300 pixelů (tj. 36 x 24 cm při 300 DPI - 12Mpix snímač) a chci ji vytisknout na 60 x 40 cm. Pak vychází rozlišení nějakých 180 DPI, což je na velký formát v pohodě (a na menší tuplem, protože DPI vyjde vyšší). Není tedy důvod to zkoušet mrvit resamplem. Kdyby tiskárně přišlo to rozlišení nedostatečné tak, pokud je co k čemu, zaměstnanci dají vědět. Některé tiskárny mají zadávání tisku přes webové rozhraní a je tam i upozornění zda je rozlišení dostatečné nebo už za hranou.

Do tisku posílám JPG (nejvyšší kvalitu). Tisk vždy barevné spektrum oseká, tiskárny mívají pár inkoustů, ty lepší tak 12, tedy jestli je podklad tiff nebo jpg je celkem fuk. Stejně tak při tisku mizí i nedostatky typu šum (na monitoru je šum "pohroma", na výtisku ani zdaleka tak nerazí). Tedy piplat se s detaily na monitoru při zvětšení a vychytávat drobné nedostatky má smysl pro lidi, které to baví nebo sledují výtisky lupou.

K tomu zesvětlování fotky před tiskem. Narazila jsem zatím na 2 typy tiskáren. První to vytiskly tak, že se mi to shodovalo s tím, co jsem viděla na monitoru, druhé mi fotky doručily tmavší. Monitor mám nastavený tak, aby bílá nerazila na 100 % a blížilo se to papíru. Je otázkou, jestli ty první tiskárny automaticky fotky trochu zesvětlovaly a druhé ne, to fakt netuším. Tak jako tak mi ten první přístup přijde profesionálnější - tiskárna se snaží fotku odladit tak, aby po tisku zhruba odpovídala zobrazení na monitoru a nešoupne to do tiskárny bez přemýšlení. Jako zákazník nechci předjímat jejich přístup - chci dostat přibližně to, co vidím a je na nich, aby to měli vyladěné. Takových tiskáren ale moc není.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Hm, teď až mě napadlo, že asi nešlo o zvětšování formátu pro tisk, ale jen hledání chybek při zvětšení na monitoru. No, i tak platí, že na velký formát se má dívat s odstupem a že výtisk nikdy není tak dokonalý jako zobrazení na monitoru, tedy množství energie, které do toho detailního vypiplání člověk dává, se zúročí jen v očích puntíčkářů. Stejně je 90% šance, že z tiskárny vyleze to, co neodpovídá kalibrovanému monitoru, což je ve výsledku větší zklamání, než drobný přepal na zobáku.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Jasné, takže se mám vykašlat na tiff a poslat jim to v jpg? Mám pocit, že si, ale trošku nerozumíme s tím zvětšováním, fotka má 6000x4000pix.(nemíním posílat víc pixelů, to ani neumím) a chci 30x90cm, jen mě trošku překvapuje, že ji stačí doladit v té (základní velikosti jak se zobrazuje na monitoru,nevím jak to jinak napsat :) ) a hotovo, měl jsem za to, že je potřebné ji upravovat podle toho, jak velká bude po vytištění. Šum mám taky na háku, jen se trochu obávám těch míst bez kresby. No když to teď po sobě čtu, tak je to hrozná slátanina, ale doufám, že aspoň trochu rozumíš tomu na co se ptám : wink: . Díkes.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

No tak to je pecka, ty jsi mě odpověděla dřív než jsem se zeptal : D : good: .
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Na zkoušku bych dala nejprve tisknout jen cca A4 výřez důležitější části snímku a větší formát až jen když bude tento výřez barevně v pořádku. Ty peníze do zkoušky navíc se vyplatí. Šance, že člověk dostane i u vychválených tiskáren tmavou fotku, je bohužel vysoká a jak vidno ze zkušeností jiných, tak lze narazit i na příliš světlé snímky (o barevně ujetých snímcích z údajně kalibrovaných tiskáren ani nemluvě, to už jsem taky zažila). Měla jsem 2 oblíbené tiskárny (co jsem viděla na monitoru, to jsem dostala), které bohužel obě ukončily činnost a pořád marně hledám stejně bezproblémovou náhradu. Zkusila jsem jednu všeobecně vychvalovanou, tak jsem si myslela, že bude v pořádku a došly mi tmavé fotky... Riskovat se neoplácí.
Odpovědět

Zpět na „TISK fotografií“