Vážky a šídla | Vážky a šidlá

Odpovědět
levap
stálý
stálý
Jméno: Pavel Prkna

Vážky a šídla

Příspěvek od levap »

Vidím, že se kolem mě rozběhla diskuze.
Předem uznávám, že někdy přeostřím, jelikož se mě to zda málo. Možná je to tím, že mám obě oči operované. To ale není výmluva. Jednoduše mám rád ostré snímky a někdy to přeženu. To co píše XAXAP je blbost. On rád vše zde kritizuje a je jeden z mála co ví všechno. Na př. jsem se musel usmát když kritizoval a chytračil i na takového borce jako Kutilka, který již není amatér, ale vyložený odborník s mezinárodními úspěchy. Ale to nic každý jsme nějaký a nepovažuji za nutné vést přímo diskuzi s tímto typem lidí.
Možná je to také dané tím, že fotím pouze levou rukou (pravá amputace) a někdy to strhnu, protože mám k focení amatersky udělanou pistolovou rukojeť. Ale takové snímky vyhazuji. Ale v mých 74 letech mě to pořád baví a tak fotím. Ale je zvláštní, že na jiných servrech kam také tyto fotky dávám nikdy tuto výtku nemám. Ba právě naopak.
Pro ilustraci přidám ten samý snímek pouze převedený z RAW do JPEG a absolutně neostřený, pouze zmenšený.
A jestli někomu z mých fotek bolí oči tak se omlouvám.
Všem příjemný den.
Přílohy
PAVL3141Neostřeno.jpg
Použitá technika: Canon 100/2,8 IS L Macro, Canon EF 300/4 L IS USM,TC KENKO 1,5x, Canon EF 17-40/4L USM, Canon EF 50/1,8 II., Sigma 180/3,5 a k tomu různá udělátka aby se dalo fotit jednou rukou a Canon 5D Mk III
ladysk
VIP
VIP

Vážky a šídla

Příspěvek od ladysk »

Martina: teď na to koukám doma, jeví se to podstatně razantněji, je vidět, že to o individuálním pohledu každého člověka a nastavení jeho železa platí a je nutné to brát v úvahu, tedy - možná přeostřené,
ale
Pavel: když ono to vypadá tak krásně ostře... :-)
pozn.: asi i tu " celkovou ostrost " nebo snahu o ni či jak to nazvat bych přisuzoval bližší staršímu oku, oko zdravé a pružné, tedy zde myšleno hlavně mladé, nemusí mít asi tu potřebu většího doostřování, to ale vařím z vody - jen se mi zdá, že nějaký čas už mám ty choutky taky ... :-)
A potom se lehce ulítne resp. i " přelítne " ...
Libor K
VIP
VIP
Jméno: Libor Kubát

Vážky a šídla

Příspěvek od Libor K »

Pavel zřejmě z nějakých zdravotních důvodů nemá použitelné obě ruce, takže fotí jednou, což já si nedokážu představit. Já zas blbě vidím, takže přeostřené fotky vyrábím asi také a u jiných mi rozhodně nijak nevadí. Ale rozhodně to není důvod proč nekritizovat. Kritika je přínosná, alespoň pro mne.
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
Libor K
VIP
VIP
Jméno: Libor Kubát

Vážky a šídla

Příspěvek od Libor K »

Nějak jsem přehlédl (nebo se mi nezobrazily ?) všechny předchozí příspěvky k tématu "Pavel" a tak jsem reagoval na den staré příspěvky, neznaje čerstvé. Takže omluva, už je to mimo. Ale stejně, problém doostřování a zmenšování je pro mne záhadná oblast a možná by bylo dobré si o tom popovídat v nově zřízené sekci "Technika makrografie". Jak zmenšujete a doostřujete Vy ?
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
Martina
VIP
VIP

Vážky a šídla

Příspěvek od Martina »

Hm, tak za ty kontury může, jak tak koukám, v základu už objektiv, doostření je jen vytáhne.
ladysk
VIP
VIP

Vážky a šídla

Příspěvek od ladysk »

nojo, blbě vidí velké procento už řekněme od 50ti roků stáří plus nestandardní zásahy k tomu. Netuším složení zde, přijde mi spíš větší procento mladších, kteří, chápu, nemusí opačně chápat ty, co vidí jinak... ono je to obecně slušné, snažit se nejdřív zkusit pochopit možnosti / ev. i záměry / před vlastní kritikou :-), někdy / e / to bohužel nefunguje ...
obecně ale - kritika určitě ano, podaná rozumnou formou je k nezaplacení ...
levap
stálý
stálý

Vážky a šídla

Příspěvek od levap »

Myslel jsem, že se již k tomu nebudu vracet, ale z odezvy se mi jeví jako že bych se snad bránil kritice. Tak to vůbec ne. Jsem zde od roku 2009 a mnohokrát byly k mým fotkám připomínky. Ale byly od vás, kteří fotí, ukazují svoje práce, a jsou to někdy nádherné fotky, které jenom závidím. Zveřejnili jste zde stovky svých zachycených okamžiků a je v hodně případech z čeho se učit. Zde ani nemukám a pokorně přihlížím a poslouchám. Kdyby si dal někdo práci a prošel moje příspěvky tak by to poznal a pochopil.
Moje reakce spočívá v tom, že když mě někdo nedá protiargument jak se to má dělat a nebo jak to dělá on aby to bylo tip top, tak pak s takovou kritikou nesouhlasím. Netvrdím, že v tomto případě by třeba nebyla oprávněná. A proto jsem si dal tu práci a prošel všech 1699 příspěvků pana XAXAP a v těchto příspěvcích je zveřejněno pouze 7 ( slovy sedm) fotografií podle mého průměrných nic moc říkajících a 4 videa, která nekomentuji jelikož této tvorbě nerozumím.
Prosím jak mám brát kritiku od někoho, který nám zde od roku 2013 od kdy je registrován vlastně nic nepředvedl a neukázal že není jenom teoretik a kecal ale také něco umí. Pak bych byl ochoten se i omluvit.
Ti co zde chodí s kůží na trh nechť kritizují, vyjadřují se, budu jenom rád, protože si myslím, že vždy je co se učit.
Tím bych to uzavřel a nechtěl bych aby se toto vlákno zaneslo nic neříkajícím se plácání místo co nejlepšími snímky z naší přírody.
Použitá technika: Canon 100/2,8 IS L Macro, Canon EF 300/4 L IS USM,TC KENKO 1,5x, Canon EF 17-40/4L USM, Canon EF 50/1,8 II., Sigma 180/3,5 a k tomu různá udělátka aby se dalo fotit jednou rukou a Canon 5D Mk III
Martina
VIP
VIP

Vážky a šídla

Příspěvek od Martina »

Jen upřesnění k vyhledávání: Xaxap sem dal těch fotek o dost víc (převážně do ptačí sekce), jen vyhledávání u konkrétního uživatele zobrazuje příspěvky většinou bez fotek.
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Vážky a šídla

Příspěvek od Blaník »

Já Xaxapa neznám a osobně si myslím, že to slovně často přehání, že jde za určitou mez slušnosti (každý ji však máme někde jinde) ,ale fotit určitě umí.V rámci tohoto fóra bych subjektivně řekl že patří mezi ty lepší.
Pavlovu vážku jsem před časem ohodnotil jako přeostřenou ,protože si myslím a to pořád, že přeostřená je.Není v tom ale nic osobního, pouze jsem se vyjádřil k fotce samotné aniž bych tenkráte věděl jakým stylem byla exponována.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
ladysk
VIP
VIP

Vážky a šídla

Příspěvek od ladysk »

Pavel: nesmíš to brát všechno úplně natvrdo...aspoň ne všechno... to by ses nevymotal z těch méně plodných diskuzí, které už pak nemají s focením moc co společného... musíš si to přebrat, což správně děláš. Co je konstruktivní a má podle tebe smysl se tím zabývat, přemýšlet o tom popř. podle toho upravit svoje zažité - přijmi, ostatní pusť z hlavy a co je důležité, zpátky o tom nepřemýšlej, nic ti to stejně nepřinese... jen tě to odvádí od něčeho jiného, plodnějšího. Známe to každý tady, jen to každý bere jinak a ne každý má potřebu se k tomu vyjadřovat.
A počet příspěvků zde zdaleka neurčuje postavení v žebříčku, nekrať si tím život :-)
Je to sice trochu jinak postavené fórum, než to " naše " předchozí, ale celkově u mě převládá kladný pocit :-). A vyjímky dotvářející různotvárnost nakonec tomu kladnému pocitu přispívají...
...vše výše není vztaženo na nikoho osobně ...
Naposledy upravil(a) ladysk dne 08 zář 2016, 12:47, celkem upraveno 1 x.
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Vážky a šídla

Příspěvek od aqualife »

Si myslím že bude hrát roli i velmi různá kvalita monitorů, někdy je fotka pěkná a při možnosti vidět ji na EIZO jeden žasne čeho si nevšiml.
A jenom pro odlehčení: 40 let svého života jsem byl okolím považován za někoho, kdo umí fotografovat.Sám jsem tou iluzí trpěl také. Občas jsem někomu udělal fotky, pár firemních kalendářů, poměrně hojně jsem tiskl v časopisech doma i venku - Evropa, USA, ale třeba i Tchajwan apod.
Přihlásil jsem se před dvěma roky sem a bylo po iluzi.
Zbyněk.N
VIP
VIP
Jméno: Zbyněk Nantl

Vážky a šídla

Příspěvek od Zbyněk.N »

Já někde tady taky psal Pavlovi že mi přijde některá fotka přeostřená, ale jak píše agualife každý ma jiný monitor či jinak nastaven + svůj způsob úprav atd. Mě když má fotka svůj náboj smysl a nápad tak mi nevadí že je měkčí. ( Karle, když si myslím že se mi nějaká fotka trochu povedla tak mě nějaký místní člen vyvede z omylu :-), netřeba házet flintu do žita )
levap
stálý
stálý

Vážky a šídla

Příspěvek od levap »

Řekl jsem, že se s tím již nebudu zaobírat, ale musím se omluvit panu XAXAP za to, že jsem ho obvinil, že sem nedal skoro žádné fotky.

Byl jsem přesvědčený že se v přehledu příspěvků fotky objevují. Byl jsem vyveden z omylu a po přesvědčení se na vlastním profilu že to tak není se mu upřímně omlouvám za toto nařčení. Není to pravda a nevím kolik fotek zde na foru zveřejnil. Byla to moje chyba a unáhlenost. Snad omluvu přijme.
Tím končím s touto diskuzí a už se nebudu vyjadřovat.
Siplace

Vážky a šídla

Příspěvek od Siplace »

Každopádně Martin (XAXAP) by už zasloužil své vlastní vlákno tady.... asi založím a tam budeme diskutovat o jeho osobě, focení a formě vyjadřování :-)
XAXAP
VIP
VIP
Jméno: Martin Tomáš

Vážky a šídla

Příspěvek od XAXAP »

Pavle, neřeš blbiny. A ani se nemáš za co omlouvat. Klobouk dolů, že ses ze zdravotní indispozice nepodělal. Já nejsem zrovna vzor empatie, navíc jsem zvyklej pojmenovávat, co vidím, tak jsem to prostě pojmenoval. Není za tím ani zášť, ani porovnávání a už vůbec nic osobního. A mimochodem máš pravdu v tom, že jsem tu moc fotek nedal. Dávám tu zpravidla jen ty, které jsou něčím zajímavé nebo k něčemu motivují. Spíš své výtvory používám do prezentací o přírodě pro veřejnost nebo děcka, nebo do osvětovejch článků, do různejch ochranářskejch brožur a tak.
Foť, dělá ti to radost. A ber to tu jako restauraci. Tady jsi v kuchyni. Další kuchaři nebo pinglové ti občas řeknou, co je potřeba dosolit, dochutit nebo radši uvařit znovu. A pak to můžeš hodit na stůl svejm konzumentům (většinu jich asi taky nemáš tady) ještě lepší. A že má každej trochu jiný chutě je jasný. Estetický řemeslo tolika chutí nebude mít nikdy měřitelný vítěze jako sport.

Siplace: Jirko, takový vlákna už maj myslivci. Už mi vytvořili tak 5 velmi epických a občas i baladických CV. Ale kdybys to založil, tak mi jednou měsíčně pošli sumář toho důležitýho :-)

A vůbec, už by nějakej Moravák měl zajistit ten termín a místo na sraz. Poznat se ksicht zum ksicht stojí za to a je to i prevence proti blbejm výkladům pouze z textu. Jirko, ujmeš se toho?
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
Odpovědět

Zpět na „HMYZ“