Houby | Huby

- fotografie krajin, rostlin atp.
Odpovědět
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Houby

Příspěvek od Blaník »

Jinak, když už je řeč o skládačkách tak já se pořád rozhoduju , že se do toho pustím, a pak to stejně vyfotím na jednocvak s hodně zavřenou clonou protože se mně s tím nechce patlat a protože to pro moje potřeby stačí.Někdy letos v červenci jsem našel nějaké zajímavé houby a tak jsem si je zkusil.
Na první je vzácnější liška Friesova co roste většinou pod buky a ta byla na plochu docela placatá, tak jsem udělal jednocvak na clonu 16 při ohnisku mého makroobjektivu 150mm.
Na druhé méně běžný choroš měnlivý a tam už jsem musel přiclonit na 22 abych ho dostal celého do HO.
Na třetí zajímavá liška ametystová a tam se mně ji na jednocvak nepodařilo dostat celou do HO tak jsem udělal dvoucvak při cloně 16 a spojil to v Zooneru .
Tak to je složenina a asi ne úplně dobrá.Je na ní vidět, že má nedoostřená místa.Jenže ty první dvě fotky jsem měl zeditovaný během pár minut a stou třetí jsem se patlal mnohem déle a stejně nejsem spokojen a tak se na ty složeniny.......
Tif se nezobrazil, tak menší jpg.
Přílohy
8587-1.jpg
8609-1.jpg

[Přípona tif byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

8599-pmk1.jpg
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
ladysk
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od ladysk »

Karel: na tuhle velikost / vzdálenost si nejsem jistý, jestli skládačka detailu prospěje, já mám radši takové ty odraženiny. Víc z blízka je to pak už jinak, tam ta skládačka má jednoznačně smysl...
A koukám, že se ti nechce moc válet po zemi ... : D
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Houby

Příspěvek od aqualife »

Blaník píše:Karle asi nemohl ale zkusím.Holubinek je u nás popsaných cca 150 druhů a jejich druhové určení není úplně jednoduché.Tak do 30- 50 druhů se dá určit makroskopicky t.j. podle vzhledu, zbytek je nutný alespoň ochutnat (pálí, nepálí), dál zreagovat dužninu s některými chemikáliemi (prodává se malý chemický tester na určování holubinek) u zbytku se musí pro určení mikroskopovat výtrusy.Taky je důležitý pro určení si všímat co roste v okolí, protože holubinky jsou mykorhizní s určitou konkrétní dřevinou.
Navíc, já co chodím sem na WLF tak na houby nějak "seru" a věnuju se spíš ptákům a motýlům a vážkám a teď ještě nově kobylkám a sarančatům.
Na té první holubince jsou patrné jakoby zlatožluté tóny na bílé dužnině třeně a na lupenech a pod pokožkou klobouku a to má co si pamatuju jediná holubinka-holubinka zlatá .Zde odkaz.
https://www.myko.cz/myko-atlas/Russula-aurea/
U té druhé holubinky to už nevím vůbec.Mohl jsi ji ochutnat jestli pálí, to by hodně napovědělo.Mohla by to být například holubinka vrhavka zde odkaz
https://www.myko.cz/myko-atlas/Russula-emetica/
nebo třeba holubinka jahodová zde
https://www.myko.cz/myko-atlas/Russula-paludosa/
a nebo nějaká úplně jiná z těch co mají červenou pokožku klobouku a těch je hodně.
Fakt takto z fotky víc nevím.Zkus poslat do mykologické poradny , ale myslím, že ti víc neřeknou .
zde odkaz
https://www.myko.cz/poradna/
Dík.
petrd
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Petr Dolejšek

Houby

Příspěvek od petrd »

Karle, budeš holt muset lehnout na zem, jak píše ladysk :( Vím, že se pak už možná nezvedneš...
Mně se líbí houbu vyfotit i takhle s lesíkem, kde roste. Osvědčil se mi makro širokáč.
Přílohy
DSC_20190928_D850_070022a_wl.jpg
Nikon Z9, 400 f/2.8 FL
ladysk
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od ladysk »

U těch hub, možná se to na první pohled nezdá, je hrozně moc důležité světlo. A když nevyhovuje přirozené / asi většina případů /, musí se tomu pomoci a to teda není žádná pr*el ...
Pár lidí tady to má docela zmáknutý, já se o to začínám snažit, zatím výsledky nevalné. Vyrobit světlo na houbě ne hlavně na okolí, s patřičnou měkkostí a pro umělecký dojem i trefit směry svícení je kumšt - ostatně jako všechno jiné ... Není to o tom, jé houba, a prásk a vložit. Docela se divím, že je letos fotek docela málo, je příjemné si je tu prohlížet, i si o nich počíst ... Já jsem letos na tom blbě s časem, tak tomu moc nepomůžu ... : oops:
aqualife
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od aqualife »

petrd píše:Karle, budeš holt muset lehnout na zem, jak píše ladysk :( Vím, že se pak už možná nezvedneš...
Mně se líbí houbu vyfotit i takhle s lesíkem, kde roste. Osvědčil se mi makro širokáč.
Ono je to foceno vleže. Kdybych šel níže, nebyl by vidět klobouk. Zvedám se sice blbě, ale ještě to dávám. Jenom se trochu bojím jak dlouho ještě...Tedy lepší mít hůl na opření se :-).
Přílohy
DSC_1512 small.jpg
ladysk
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od ladysk »

Jo, to se mi líbí, sice dost natěsno, ale líbí ...
polotovary na smaženici na zahrádce..?
zdenekbrtek
VIP
VIP
Jméno: Zdeněk Kratochvíl

Houby

Příspěvek od zdenekbrtek »

Tady se objevily květnatce Archerovy, je to houba zavlečená prý z Austrálie a místy jich tu bylo i 10 ks na ploše 5x5 m.
Přílohy
IMG_0071 web.jpg
aqualife
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od aqualife »

Hotová amazonie.
ladysk
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od ladysk »

co Amazonie, už jsou tady ... když vidím ta chapadýlka, tak je mi jasný, že ze za čas proberou a ukážou nám, co umí ... : D
aqualife
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od aqualife »

Podzim. Snad je to bedla vysoká, dříve zvaná jedlá?
Přílohy
_DSC7087small.jpg
aqualife
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od aqualife »

Snad václavka smrková. NIKKOR Z 24-70mm f/4 S z ruky. To sklo je neuvěřitelně dobré, v setu stojí polovinu.
Přílohy
_DSC7223 small.jpg
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Houby

Příspěvek od Mouka »

Pěkné houbičy máš a fajn vyfocené!
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Houby

Příspěvek od Blaník »

Ahoj Karle, je dobře že fotíš, že si děláš radost.
Václavka to není, tohle je rod šupinovka druh kostrbatá (Pholiota squarrosa) a nebo už jsem ty houby úplně zapomněl.Bedlu jsi myslím trefil.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
aqualife
VIP
VIP

Houby

Příspěvek od aqualife »

Martine než je zapomeneš úplně :-), šoupnu sem ještě dvě.
Přílohy
_DSC7182 small.jpg
_DSC7129 small.jpg
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ“