Ja mám v okolí docela dost bukových lesů tak je u nás datlů celkem hojnost, letos jsem snad pokaždé když jsem vlezl do lesa na nějakého narazil, občas i na víc na jednom místě (jednou jsem zažil tři vysloveně pohromadě). A ani nějak plašší mi nepřijdou, což je ale asi dané tím že ty lesy jsou na kraji města a jsou na lidi zvyklí. Zvláště jeden kterého pravidelně potkávám v místě kde je to skoro jako na václaváku, je to kousek od sídliště a davy lidí tam chodí běhat, venčit psy, atp. A v podstatě pokaždé když tam jdu tak narazím na datla, většinou posedává někde po zemi (je tam spousty vydlapaných pařezů), vždycky tam procházím po cestách kterými je to tam protkané a i když jdu pomalinku a poslouchám tak si ho jen vyjíměčně všimnu a prostě odněkud najednou vyletí. Ale popoletí jen o pár stromů vedle a za chvíli je zas na zemi. Když jsem tam na něj narazil poprvé tak to bylo setkání spíš do vlákna "Můj dnešní zážitek", šel jsem po cestě a on vylétl z místa tesně vedle ní, ale sedl hned na vedlejší strom, ve výšce mé hlavy, tak odhadem tři metry ode mně. Docela dlouho jsme tam tak na sebe bez hnutí čuměli, sice mi na krku visel foťák ale chvíli před tím jsem z něj sundal 200ku a stejně bych asi neměl odvahu se snažit ho nějak fotit. Evidentně to bylo překvapení pro nás oba a ani jeden jsme neměli odvahu se pohnout

, až po chvíli poodletěl o kousek dál. Blbé je že vyfotit se tam skoro nedá, byl jsem tam několikrát a snažil se vysledovat jestli si někde sedá ale pokaždé je někde jinde. Navíc tím jak tam neustále chodí zástupy lidí (navíc každý druhý s volně pobíhajícím psem) tak ho furt něklo plaší. Tak jen pár takových dokumentačních, víceméně náhodné cvaky s bídnou TK, pozadím, no vlastně je na nich špatně skoro všechno
Ale je to nádherný pták a říkal jsem si že se na ně trochu víc zaměřím a zkusím najít nějaké dutiny, tak snad bude časem i nějaká lepší fotka...