Příprava a postup pro tisk aneb foto na papíře

Odpovědět
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

Jak už řekli ostatní, fotky určitě nezvětšovat!!! Nevím u koho to tiskneš a jakým způsobem, a jak se to tam zadává, ale předpokládám že si prostě vybereš rozměr fotky/fotoobrazu a pošleš soubor. A oni si to prostě přesamplují podle toho jak potřebují. Pokud to budeš zvětšovat, jen zbytečně nafukuješ data, nepřidáš žádné detaily, a navíc se tím przní a ty detaily, co už tam byly. Protože oni to stejně nebudou tisknout 1:1, ta tiskárna to s 99,9% pravděpodobností znovu přesampluje, a s každým přesamplováním ten obraz ztrácí kvalitu. Prostě jak říká Martina, pošli to tam jak to je a nezvětšuj to.

Co se Tiffu týče, holt asi neumí všechny formáty, tak pak bys to musel v zps uložit nekomprimované (při ukládání obrázku je volba komprese, tak tam nastavit "Žádná"). Ale pak ten soubor bude pěkně velký, zvláště co jsi ho ještě zvětšil :-) S klidem bych se na to vyprdnul, a poslal to jako JPEG, dát mu třeba 95% kvalitu, nebo klidě ještě vyšší, stejně to bude výrazně menší než tiff.

A jen mimochodem, bez ohledu na to že bych to zvětšování nedělal, chápu to správně, že změníš rozměry fotky a objeví se tam přepaly, které tam předtím nebyly? To bych pak ale chtěl vědět, jak to děláš, protože to by se stát nemělo. Pře resamplování tam prostě nemůže jen tak vzniknout přepal, který tam předtím nebyl, tam se jen interpolují hodnoty, které už v té fotce jsou.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

duffa píše:Prostě jak říká Martina, pošli to tam jak to je a nezvětšuj to.
To jsem jen blbě pochopila, už se to výš vysvětlilo.
duffa píše:Co se Tiffu týče, holt asi neumí všechny formáty, tak pak bys to musel v zps uložit nekomprimované (při ukládání obrázku je volba komprese, tak tam nastavit "Žádná"). Ale pak ten soubor bude pěkně velký, zvláště co jsi ho ještě zvětšil :-)
Tipuji, že by neprošel ani nekomprimovaný tiff, protože oni určitě tiff zpracovat umí, jen nechtějí, aby jim lidi posílali obludně velké soubory, když stačí jpg.
duffa
VIP
VIP

Příspěvek od duffa »

Martina píše: To jsem jen blbě pochopila, už se to výš vysvětlilo.
Aha, tak já to taky blbě pochopil, a nějak jsem přehlédl, že už jste si to vysvětlili :-) Nicméně ani pak to moc nechápu, přece když tam nevidím nějaký extrémní přepal při normálním zvětšení, tak to nemůže být nic hrozného ani po zazoomování. Ono není potřeba to až tak hrotit, nějaký přepal/podpal se u odlesků apod. objevuje a prostě k tomu patří, má smysl to řešit jen když je to nějaká velká vypálená plocha. A ono pokud to nevytáhnu z RAWu, tak mám prostě smolíka, jak říká Honza, tak něco málo se dá zachránit třeba klonováním, ale většinou to moc nejde, nebo to nevypadá dobře. S hýbáním černým/bílým bodem se přepalu stejně nezbavím, jen to místo bílé plochy bude plocha šedá, která většinou vypadá ještě hůř...
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Duffa kde se dá v zps nastavit ta volba komprese na žádná? Při nastavení exportu: zdroj obrázku- plná kvalita včetně úprav, formát- tiff, komprese-lzw nebo zip. Právě ta komprese nejde nijak vypnout nebo jsem na to nepřišel. Ď.
donbas
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Martin Žatka

Příspěvek od donbas »

r1j1 píše:Duffa kde se dá v zps nastavit ta volba komprese na žádná? Při nastavení exportu: zdroj obrázku- plná kvalita včetně úprav, formát- tiff, komprese-lzw nebo zip. Právě ta komprese nejde nijak vypnout nebo jsem na to nepřišel. Ď.
Já v Zoneru dávám " Uložit jako" a zvolím tiff. Ale mám starou 15 verzi, u novějších to může být jinak.
duffa
VIP
VIP

Příspěvek od duffa »

r1j1 píše:Duffa kde se dá v zps nastavit ta volba komprese na žádná? Při nastavení exportu: zdroj obrázku- plná kvalita včetně úprav, formát- tiff, komprese-lzw nebo zip. Právě ta komprese nejde nijak vypnout nebo jsem na to nepřišel. Ď.
Hmm, tam to fakt není, já zkoušel jen uložení v Editoru, a tam je voleb víc. Zjistím.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Díky moc.
donbas
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Martin Žatka

Příspěvek od donbas »

duffa píše:
Hmm, tam to fakt není, já zkoušel jen uložení v Editoru, a tam je voleb víc. Zjistím.
Myslím, že je třeba z Rawu po úpravě přejít do Editoru, tam pak Uložit jako.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Tak jsem tu zase s dalším dotazem : D . Tisknete někdo doma? Čím dál víc uvažuju o pořízení nějaké ojeté fototiskárny A3+, vím, tisk bude finančně nákladnější, ale na druhou stranu, ta svoboda si kdykoliv cokoliv vytisknout je lákavá. Mám možnost koupit canon pixma pro-10s(levně). Je tu někdo kdo s ním má zkušenosti? Nebo s něčím podobným? Jen mě po přečtení různých zahraničních recenzí celkem překvapuje vysoká poruchovost těchto mašinek.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Mám doma a sem tam používám A4 a A3 docela staré tiskárny Epson a fotky A3 pro sebe na zeď si tisknu sám. Ale používám alternativní náplně s resetovacím čipem a neoriginální inkoust. Takže barvy nejsou stoprocentní, musím si je dolaďovat a někdy to moc nejde. U současných dolévacích tankových tiskáren (inkoustů), které jsou za hubičku, to bude i finančně dobré.
Při použití origoš náplní bude tisk opravdu dobrý, jen to bude stát hodně peněz. Určitě je na fotky lepší šestibarevná tiskárna než čtyřbarevná. A samozřejmostí musí být také značkové papíry.
U té čtyřbarevky, co mám cca 10 roků, ještě mám všechny trysky v pořádku, jen to potřebuje sem tam preventivně pročistit.

Ale kolik toho chceš třeba měsíčně tisknout? Stojí ty náklady na tiskárnu A3 pro domácí použití za to? Nakonec třeba zjistíš, že tiskneš třeba jen dvě za měsíc a spíš potřebuješ větší tisky, třeba A2.
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Myslím, že tak 10-20 fotek měsíčně by se tisklo, protože bych na to nebyl sám, fotí nás víc, jen já jsem co se týče wildlife fotografií poněkud neplodný : D . Ten canon má myslím 10 náplní, takže by to mohlo být kvalitní. Formát A2 budu možná tisknout tak 1x za rok, při mém štěstí a ten bych nechal udělat u profíků :"": . A k těm tryskám se dá v pohodě dostat u všech tiskáren? Čím a jak je čistíš? Díky.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Nevím jak u kterých tiskáren, ale já se k nim nedostanu tak snadno, nejsou součástí náplní, jako u těch levných HP, například. Čistím je pouze tím SW nástrojem, který je součástí ovladače.
A na jakou tiskárnu máš zálusk?
r1j1
VIP
VIP

Příspěvek od r1j1 »

Canon pixma pro-10s, ale už je po záruce, no a jak jsem psal výše, dost nemile mě překvapuje, že podle zahraničních fór jsou tyhle typy celkem poruchové.
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

Mouka píše:Mám doma a sem tam používám A4 a A3 docela staré tiskárny Epson a fotky A3 pro sebe na zeď si tisknu sám. Ale používám alternativní náplně s resetovacím čipem a neoriginální inkoust. Takže barvy nejsou stoprocentní, musím si je dolaďovat a někdy to moc nejde. U současných dolévacích tankových tiskáren (inkoustů), které jsou za hubičku, to bude i finančně dobré.
Při použití origoš náplní bude tisk opravdu dobrý, jen to bude stát hodně peněz. Určitě je na fotky lepší šestibarevná tiskárna než čtyřbarevná. A samozřejmostí musí být také značkové papíry.
U té čtyřbarevky, co mám cca 10 roků, ještě mám všechny trysky v pořádku, jen to potřebuje sem tam preventivně pročistit.

Ale kolik toho chceš třeba měsíčně tisknout? Stojí ty náklady na tiskárnu A3 pro domácí použití za to? Nakonec třeba zjistíš, že tiskneš třeba jen dvě za měsíc a spíš potřebuješ větší tisky, třeba A2.
K tomu preventivnímu čištění: mám Canon Pixma. Rok jsem netiskl fotku, ale často černobíle dokumenty. Díky tomu preventivnímu čištění mi tiskárna vycintala celou sadu inkoustů za 1500,-Kč. během roku. Takže časem koupím ČB laserovku za litr a půl a fotky si nechám udělat u profíků.
duffa
VIP
VIP

Příspěvek od duffa »

Taky si doma tisknu fotky, ale jen A4, větší formáty si nechávám dělat. Mám už několikátou Canon Pixmu a nikdy jsem s nimi neměl problém, i když tisknu jen příležitostně (občas netisknu třeba půl roku) , tak mi nikdy nezaschla. Ale po mnoha pokusech s alternativními inkousty (a to jsem vyzkoušel kde co, včetně "značkových" jako Xerox a tak) nakonec používám jen originály. První problém byly barvy, většinou jsem ty inkousty vyplácal při snaze to nějak poladit a stejně se mi to moc nedařilo :-), ale to jsem vyřešil tím, že jsem si tiskárny začal sám kalibroval. Co jsem ale nevyřešil nikdy, byla stálost tisku na denním světle. Úplně všechny ty neorigo inkousty poměrně rychle vybledly, zatímco fotky tištěné origoš inkousty jsou perfektní (a to jsou některé vystavené už několik let). A protože je to drahé jako prase, tak jsem domů koupil laserovou multifunkci, na které tiskne celá rodina, a tu Pixmu používám jen na fotky. A je pravda, že při každém zapnutí vyplácá hrozně inkoustu na čistění hlav, ale tím že to nedělám tak často, tak to není tak hrozné. Jinak s tím blednutím jsem možná jen nenarazil na ty správné inkousty, nebo je to u jiných značek lepší (Epson myslím používá pigmentové tisky, takže tam to asi nebude problém).
Odpovědět

Zpět na „TISK fotografií“