Motýli a můry | Motýle a mory
- Klaca
- VIP

- Jméno: Tomáš
Re: Motýli a můry | Motýle a mory
Za mě se v té snaze o maximální detail trochu vytratila kompozice, jinak pěkná práce.
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Perleťovec kopřivový se mnou měl velkou trpělivost.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Martina
- VIP

Ta s mouchou je moc pěkná.
-
r1j1
- VIP

Povedené 
-
r1j1
- VIP

- Blaník
- VIP

modrásek bahenní
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
-
Tadeas
- stálý

Mmm, toho už jsem párkrát hledal... A nenašel :D Ale dva týdny zpátky jsem viděl očkovaného, bohužel se mi ho nepovedlo dobře vyfotit.
Perleťovec dvanáctitečný
Perleťovec dvanáctitečný
Na fórum dávám fotky, se kterými jsem spokojen, aby fórum vysvětlilo, proč s nimi spokojen být nemám
.
- Blaník
- VIP

Pěkná fotka a k těm mým modráskům bahenním, hledej totenový louky, krvavec toten je živná rostlina jejich housenek, když tam nebude toten, nebudou tam modrásci.
-
TomTre
- zatoulanec

- Jméno: Tomáš Trejbal
-
r1j1
- VIP

Hezké světlo 
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
- makara
- zkušený stálý

- Jméno: Lubomir Novak
Super 
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
- Zbyněk.N
- VIP

- Jméno: Zbyněk Nantl
Tome , kompozice ok , barvy ok zaměřil bych se na zaostření respektive na hloubku ostrosti a co v ní je. Jinak bezva snímek.
-
TomTre
- zatoulanec

- Jméno: Tomáš Trejbal
Zbyňku, děkuji za zpětnou vazbu, vážím si jí. Snažím se mít vždy ostrou hlavně hlavičku a zároveň co nejjednotnější pozadí. Neostré křidélko je v tomto případě takový můj kompromis. Nepoužívám blesk a ani nedělám focus stacking. Tvou tvorbu sleduji dlouhodobě a obdivuji ji. Jak dosahuješ takové dokonalé ostrosti se zachováním jednotného pozadí?Zbyněk.N píše: 04 srp 2026, 11:33 Tome , kompozice ok , barvy ok zaměřil bych se na zaostření respektive na hloubku ostrosti a co v ní je. Jinak bezva snímek.
- Zbyněk.N
- VIP

- Jméno: Zbyněk Nantl
Tome není zač. Otázka zní zda fotím makro nebo detail což je i pro mě občas těžké určit kam ten můj výtvor zařadit. U detailu bych si dovolil říct že ne ostrost podstatných částí objektu nemusí až tak vadit pokud je to vyváženo zajímavým pojetím fotky.
U makra si myslím že je důležité aby bylo maximum objektu v HO což u motýla jsou logicky hlavně křídla, tělo s hlavou , nohy aspoň některé a část tykadel už netvoří tu natolik podstatnou obrazovou plochu. Tady asi také záleží na přiblížení, čím více tím lépe vidět co je ostré a co ne. K ostrosti mých fotek, fotím ještě stále jako dinosaurus na zrcadlovky, blesk používám také, hlavně stativ. Další faktor je kombinace roviny , vzdálenosti objekt foťák, objekt pozadí a v neposlední řadě mraky trpělivosti. Focus stack dělám absolutně minimálně tak max do 5 fotek. 99% mých fotek je jednocvak. Díky za pochvalu , budu se snažit dál. Přeji ať se ti daří
U makra si myslím že je důležité aby bylo maximum objektu v HO což u motýla jsou logicky hlavně křídla, tělo s hlavou , nohy aspoň některé a část tykadel už netvoří tu natolik podstatnou obrazovou plochu. Tady asi také záleží na přiblížení, čím více tím lépe vidět co je ostré a co ne. K ostrosti mých fotek, fotím ještě stále jako dinosaurus na zrcadlovky, blesk používám také, hlavně stativ. Další faktor je kombinace roviny , vzdálenosti objekt foťák, objekt pozadí a v neposlední řadě mraky trpělivosti. Focus stack dělám absolutně minimálně tak max do 5 fotek. 99% mých fotek je jednocvak. Díky za pochvalu , budu se snažit dál. Přeji ať se ti daří