Co říkají členové fóra na AI.

- prostě volná diskuze, pomoc s kompozicí, postprocessem atd.
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Re: Co říkají členové fóra na AI.

Příspěvek od aqualife »

A hlavně - jedná se nejspíše o nejjednodušší model AI, ty placené budou jistě o nějaký stupeň výše a to co mají armády Pentagonu, Pekingu nebo Moskvy a nejen oni raději ani nedomýšlet. Svět se rychle stane (nebo už stává) jen prostorem pro virtuální propagandu bez znalosti faktů.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

aqualife píše: 02 srp 2026, 18:19 A jak mám teď naložit s autorstvím?
Kvůli čemu? Tvůrci AI taky neřeší, že ji vytrénovali na fotkách a videích miliónů lidí bez jejich souhlasu.
Jestli jde o prodej ve fotobance, tak bych to neřešila tím spíš, protože ten korunový zisk je stejně směšný (a koneckonců fotobanky taky slouží k tréninku AI). Někde jsem viděla studii, že velkým zahlcením netu výtvory AI dojde k tomu, že dalším trénováním na tomto vygenerovaném obsahu se postupně výtvory AI unifikují či zprůměrují - dojde k jakémusi úpadku. Takže to možná může sloužit i jako nástroj pomsty. : D
aqualife píše: 02 srp 2026, 18:19 Mimochodem-jsou to zatím natolik vzácné rybky (Hyphessobrycon margitae), že překrmená s nimi AI určitě není, nemůže být.
Když jsem tu rybku dala do googlu, vyjelo víc fotek - AI měla být na čem trénovaná.
Tadeas
stálý
stálý

Příspěvek od Tadeas »

aqualife píše: 02 srp 2026, 11:48 Myslím že pro fotografické soutěže do budoucna bude nezbytné aby umělá inteligence zkoumala, zda umístění snímky nebyla vytvořeny umělou inteligencí, ale zda a jak byly byly AI upraveny nebo lehce modifikovány.
To už se dělá. A zároveň se žádá i RAW. Teda prej, můj vrchol soutěží je WForum :D .
AI používám na odšum a nově darktable umí AI výběr, to je super (asi ne tak dobře jako LR, ale i tak obrovský krok dopředu. Pro mě je zatím za hranou toho, co bych chtěl použít i doostření pohybového máznutí.
Fotím proto, že mě baví zaznamenat pozorování, v lepším případě nějak esteticky, s tím mi AI vůbec nepomůže :) .

Martina píše: 02 srp 2026, 12:48 Na nikon rumors nedávno bylo, že se snad chystá DX se 48 Mpix snímačem. Pokud je to pravda, tak minimálně nějaký AI odšum bych v tom očekávala.
Takových "nikon rumors" už bylo! :)
Na fórum dávám fotky, se kterými jsem spokojen, aby fórum vysvětlilo, proč s nimi spokojen být nemám :) .
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Tadeas píše: 02 srp 2026, 20:48
aqualife píše: 02 srp 2026, 11:48 Myslím že pro fotografické soutěže do budoucna bude nezbytné aby umělá inteligence zkoumala, zda umístění snímky nebyla vytvořeny umělou inteligencí, ale zda a jak byly byly AI upraveny nebo lehce modifikovány.
To už se dělá.
Fakt používají k tomuto AI? Před lety jsem vyzkoušela nějaký software, který měl umět rozpoznávat fotku od AI, nahrála jsem do něj asi 20 svých fotek a jen u 2 napsal, že je autor člověk...
Tadeas
stálý
stálý

Příspěvek od Tadeas »

Podle mě ne, myslím, že ještě je (nebo ještě nedávno bylo) AI výtvor docela dobře poznat, když víš, kam koukat (já to nevím). Ale myslím, že do pár měsíců nebo max let už to bude okem hodně těžké.
Na fórum dávám fotky, se kterými jsem spokojen, aby fórum vysvětlilo, proč s nimi spokojen být nemám :) .
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Příspěvek od makara »

Ono to funguje inak , ono to funguje na princípe predpokladu.. ty už si tam dal fotku reálnych rybiek , AI zobere a dá pozadie z iných akvárií tých je plno na nete .. potom všetky fotobanky napr. Shutterstock tam si zakliknes že môžu fotky využívať AI angenti.. tým pádom máš miliardy fotiek, všetkého.. ale ona ak aj nemá dáta - rybky tak formou predpokladu doplní čo treba..
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
makara
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od makara »

Martina píše: 02 srp 2026, 21:12
Tadeas píše: 02 srp 2026, 20:48
To už se dělá.
Fakt používají k tomuto AI? Před lety jsem vyzkoušela nějaký software, který měl umět rozpoznávat fotku od AI, nahrála jsem do něj asi 20 svých fotek a jen u 2 napsal, že je autor člověk...
Ono nahraj tam pár tvojich fotiek a tiež napíše AI .. ono keď je pekne odpychnute pozadie tak myslí že to je vygenerované.. :) takže má to limity , nedá sa tomu veriť..
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Příspěvek od Blaník »

Zdravím Karle, ty tetry jsi fotil určitě u Ivana v Přílepech, že jo? A ty první na začátku to jsou asi nějaké nannostomy - drobnoústky řekl bych. AI používám v odšumu v Topazu, většinou to udělá lépe než já. Jinak pro mě je určitě víc ten zážitek při hledání, focení než samotná úprava a získání perfektní fotky.Mám to tedy asi jako Mouka.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

No jasně že v Přílepech. Jenže jak k tomu přistupovat - ty tetry - Hyphessobrycon margitae jsem viděl poprvé a asi naposled v holém, zacákaném akvárku. Takže asi lepší AI fotky, než žádná. Jako ilustrační k psané informaci, např. Ty Nannostomy sp.superred Rio Amaya mám doma, takže jejich fotky jsou reálné. Vlastně jsem tu AI jenom zkusil na těch H.margitae a na mimořádně nepovedeném Nannostomu, takže dávám do přílohy skutečnou reálnou fotku. Celkem vážně uvažuju, že zruším předplatné Fotošopu, protože krom toho odšumu je tam moc AI, neumím s tím, najednou to nějak přerostlo a hlavně mě to nebaví. Prostě na to asi už nemám kapacitu :-) Zoner mi bude stačit.
Přílohy
DSC_0745 a small.jpg
DSC_0758 male small.jpg
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

aqualife píše: 07 srp 2026, 19:31 Celkem vážně uvažuju, že zruším předplatné Fotošopu, protože krom toho odšumu je tam moc AI
Mám photoshop jako poslední krabicovou verzi, tak nevím, kam až šel vývoj - umí PS totéž co Chat GPT? Když se mu pro porovnání zadá třeba ta fotka holého akvárka s požadavkem na doplnění rostlin, tak jaký je výsledek?
makara
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od makara »

Ja tiež mám starú verziu PS .. Neplatim vôbec nič mesačne poplatky.. Topaz denoise tiež funguje takto mám tam staršiu verziu ale je funkčná...
Odpovědět

Zpět na „VOLNÁ DISKUZE“