Skokan zelený - Pelophylax esculentus

Odpovědět
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Re: Skokan zelený - Pelophylax esculentus

Příspěvek od Blaník »

Tak po roce přidávám z anfasu i z obou profilů.
Přílohy
4667-1.jpg
4696-2.jpg
4887-1.jpg
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

První 2 fajn. Nebyla by u té poslední fotky zajímavější barevně ta spodní část? Na tou hlavou není nic, co by stálo za to dát tomu takový prostor.
U podobných fotek vždycky cvakám víc kompozic (horní třetina, spodní třetina, horizontální, vertikální, víc okolí, míň okolí, atd.), už jen proto, že v hledáčku leccos přehlédnu a v PC se ukáže, co vypadá nejlíp. Tady jsou pěkné žluté listy a když je možnost, že to barevné, co je okolo, fotce něco přidá, tak má podle mě velký smysl zkusit různé kompozice i odstupy.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin

Příspěvek od MartinP »

Blaník píše: 08 čer 2025, 14:54 Nějcí zelení skokani, protože neumím poznat jestli je to opravdu skokan zelený . Zaujala mně pozice "buchet v pekáči" kdy se společně slunili, druhá je 100-400 +TC2x, nebyl to úmysl, jen jsem zrovna ten TC zkoušel a objevil jsem úplnou náhodou toho skokana a třetí je 100-400 bez TC na 400mm během pár slunečních dní zkraje týdne než začaly ty deště.
Martine, ta čtveřice je supr : good:
Olympus/OMD OM-1 II + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Blaník
VIP
VIP

Příspěvek od Blaník »

Martina píše: 15 čer 2026, 10:03 První 2 fajn. Nebyla by u té poslední fotky zajímavější barevně ta spodní část? Na tou hlavou není nic, co by stálo za to dát tomu takový prostor.
U podobných fotek vždycky cvakám víc kompozic (horní třetina, spodní třetina, horizontální, vertikální, víc okolí, míň okolí, atd.), už jen proto, že v hledáčku leccos přehlédnu a v PC se ukáže, co vypadá nejlíp. Tady jsou pěkné žluté listy a když je možnost, že to barevné, co je okolo, fotce něco přidá, tak má podle mě velký smysl zkusit různé kompozice i odstupy.
No, už jsem byl hodně unavenej a nepohlídal si hladinu.Na fotce vyšla dost do kopce a musel to při editaci srovnat a tím jsem přišel o kus spodku.Asi by to šlo změnit velikost plátna, spodek doklonovat, nahoře uříznout, ale na to už nemám chuť .
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
jirfren
VIP
VIP
Jméno: Jiří Parůžek

Příspěvek od jirfren »

Líbí se mi ta první!
Blaník
VIP
VIP

Příspěvek od Blaník »

Mám v zahradních jezírkách asi 6-8cm velké pulce zelených skokanů.Víc jak polovina má poranění očí viz foto.Věděl by Klaca nebo někdo další kdo nebo co to poranění způsobuje.Mimo zelených skokanů tam jsou ještě rosničky, čolci obecní, čolek velký, loví tam užovka obojková a z ryb jen střevličky východní které se tam dostaly nevím jak.Z dravého hmyzu larvy šídel,vážek a potápníka.Užovka co chytí nepustí , ta to asi nedělá.
Přílohy
3011-1.jpg
8528-1.jpg
8642-1.jpg
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

To je zajímavý a rovnou říkám, že nevím. Mají to na obou nebo jen jedno oko? Pokud je to jen jedno oko a má jich to hodně, asi bych vsadil na nějakou z larev bezobratlých (vážka/ potápník?), kdy je "zahákne" a pulec se vytrhne, tam si dovedu představit, že na to mají mají výbavu i velikost. Čolek, jinej pulec ani užovka by tohle to dle mě nedokázal : unknown: Zkus to po setmění pozorovat, je zábavný zírat večer s baterkou do vody :) Jak je jezírko velký? Ještě připadá v úvahu nějakej parazit, ale asi by to takhle intenzivně nekrvácelo a měli by (předpokládám) ve větší míře zasažené obě oči.
Blaník
VIP
VIP

Příspěvek od Blaník »

Poraněný je vždy jen jedno oko.Je to určitě nějaká predace, ne infekce.Jezírko má cca 25000l.Včera jsem pozoroval při jeho okrajích asi 30pulců, tak polovinu poraněných, dneska ráno jen tři a teď odpoledne jen jednoho všechny s poraněním.Ještě jsem kontaktoval pár lidí hobíků a jednoho profíka obojživelníkáře.Pokud na něco přijdou tak to sdělím.Dík.Vkládám ještě jednoho zdravého ze včerejška.
Přílohy
2899-1.jpg
PavelM
zatoulanec
zatoulanec
Jméno: Pavel Maršík

Příspěvek od PavelM »

Občerstvení na Plachtě. H.K.
Občerstvení na Plachtě. H.K.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Ohnala se ta žába ve snaze tu včelu sníst? Letos skokany hodně pozoruji a je to velká zábava. Je vidět, že se vyznají a po něčem jdou hned a něco raději nechají být, tak tipuji, že včela přežila.
Vítej na fóru.
Odpovědět

Zpět na „OBOJŽIVELNÍCI“