Na foťáku. Když směrový mikrofon míří ke zdroji zvuku, tak mi ten záznam přijde dostatečně kvalitní. Většinou točím někde poblíž městského randálu a ten zvuk není nikdy tak dokonalý, abych nějakým posunem mikrofonu získala slyšitelně lepší záznam, tak se ani nesnažím. Třeba ta datlice bubnovala mezi 2 silnicemi - tam byl provoz pořád a celé to bylo jen o tom, aby kolem nejelo něco většího.
Datel černý - Dryocopus martius - Tesár čierny
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- Martina
- VIP

Re: Datel černý - Dryocopus martius - Tesár čierny
- James 2022
- stálý

- Jméno: Jakub Šrýtr
To jsou úžasná videa, Martino! Muselo to dát zabrat hodně času v terénu i u PC. U toho prvního jsem si říkal, že je škoda, že tam není víc přírodních zvuků, ale pak jsi dala to druhé, takže paráda! A můžu se zeptat na tu frekvenci krmení - jak to bylo ze začátku a jak se to postupně snižovalo? Děkuju moc. Kuba
- Martina
- VIP

Těžko se mi to odhaduje, zkraje jsem totiž vždycky počkala na jedno krmení, výjimečně na 2 a pak jsem šla pryč. To jsem možná čekala někdy půlhodinu jindy kratší dobu. Na určení nějakých intervalů bych tam musela sedět i v prvních dnech delší dobu.James 2022 píše: 09 črc 2026, 09:45 A můžu se zeptat na tu frekvenci krmení - jak to bylo ze začátku a jak se to postupně snižovalo? Děkuju moc. Kuba
Končící krmení se pozná tak, že dospělí místo krmení občas jen tak proletí kolem dutiny a zpívají/bubnují v blízkosti. A mladí víc vyhlížejí z dutiny, než když jsou standardně krmení, taky se častěji ozývají. I ten poslední den staří občas mladé nakrmí, ale občas jen sednou na dutinu a po chvilce odletí. Že jde o poslední den se pozná spíš z takového chování dospělých a z nervní reakce mláďat. To je podobné asi u všech datlovitých, až na žluny šedé, které byly i poslední den dost tiché. U žlun zelených to bylo jako u datlů - zpěv dospělých u dutiny a naštvaná mláďata. U těch žlun jsem poslední den za cca 4 hodiny viděla 1 krmení, u datlů za 3 a půl hodiny jedno, možná dvě krmení.
- James 2022
- stálý

- Jméno: Jakub Šrýtr
Zajímavé, moc děkuju za informace!
- Martina
- VIP

Ještě jedna věc - osobně si myslím, že ten konec krmení nebo první let nemá moc smysl zkoušet zachytit na fotce, na toto je ideální video. Po několika hodinách čekání trefit moment, kdy mládě konečně vyletí, je celkem náročné a snadno se stane, že fotka nevyjde vůbec nebo vyjde, ale ne podle představ. Výsledný snímek např. mláděte datla při prvním letu podle mého soudu ani nestojí za snahu - datli startují nejčastěji šipkou, jsou černí, takže barvy nic, křídla zkraje taky nic - člověk by musel doplnit text, jakou událost vlastně zachytil a stejně by to výsledku moc nepřidalo.
Mláďata se při běžném krmení i tom už zřídkavém chovají přibližně stejně, tak nemá kvůli fotce smysl zkoušet vyčíhnout zrovna poslední den - pořídit prakticky stejný záběr je mnohem snazší pár dní před opuštěním dutiny, kdy je krmení častější.
Mladé žluny zelené sice neházely z dutiny šipku, ale to jejich pošťuchování po opuštění dutiny taky líp vyniklo na videu, fotka by to zachytila jen částečně.
Ve videu jsou emoce a momenty, které fotografie nemá moc šanci zachytit a je nesrovnatelně jednoduší trefit správný okamžik. Doporučuji tedy pro tyto zřídkavé události raději zvolit video a pro fotky si nechat jen krmení mláďat.
Mláďata se při běžném krmení i tom už zřídkavém chovají přibližně stejně, tak nemá kvůli fotce smysl zkoušet vyčíhnout zrovna poslední den - pořídit prakticky stejný záběr je mnohem snazší pár dní před opuštěním dutiny, kdy je krmení častější.
Mladé žluny zelené sice neházely z dutiny šipku, ale to jejich pošťuchování po opuštění dutiny taky líp vyniklo na videu, fotka by to zachytila jen částečně.
Ve videu jsou emoce a momenty, které fotografie nemá moc šanci zachytit a je nesrovnatelně jednoduší trefit správný okamžik. Doporučuji tedy pro tyto zřídkavé události raději zvolit video a pro fotky si nechat jen krmení mláďat.