Kladivoun bronzový, Manta obrovská

- ukázky zpracování fotografií

Příspěvekod Asanoth » 13 zář 2024, 15:59

Ahoj,
mám tady dvě fotky z Egypta, obojí jsou na Olympus TG5, takže žádná hitparáda, jedna na ISO 640 a druhá na 1600.
Docela by mě zajímalo, jestli z toho někdo dovede vytáhnout něco slušného. Nevím, proč ta manta tolik zrní. Od té mám naštěstí pár o něco lepších fotek, byť horšího úhlu. Kladivouni ale byli ve 40 metrech, takže tam je na ISO 1600 všechno.
https://www.uschovna.cz/zasilka/QRZXA45 ... P3R9DWT48I
Já a darktable, žádný zázrak...

Asanoth
vzácný host

Příspěvekod Martina » 14 zář 2024, 14:17

Otevřela jsem to v DxO a vypadl z toho sytě modrý záběr, viz náhled. Odšum to provedlo celkem slušně, tak jsem to převedla do starého Lightroomu, jestli v tom nerozpozná jinou barvu, než modrou. Nerozpoznal. Jediné, co trochu pomohlo, byla desaturace té modré.
Tohle je dost velký oříšek.
Přílohy
Martina
VIP

Příspěvekod Asanoth » 16 zář 2024, 16:24

Díky: To odzrnění vypadá o dost líp. Zkusím to ještě dát na Darktable forum, protože ten to určitě taky zvládne ještě líp.
Co se týče barev, jednoduchým rešením je vzít nezávislé RGB křivky a snížit modrý a zelený bod vpravo nahoře a naopak posunout červený doleva (desaturace modré je asi to samé), dokud se histogram zhruba nesrovná a pak doupravit podle oka. Já pracuju opačně, udělám auto WB (v DT Color Calibration) a pak naopak přidám trochu modré a zelené, aby ta fotka vypadala jako pod vodou, v případě nespokojenosti jenom upravuju průhlednost té zmodřující vrstvy.
Asanoth
vzácný host

Zpět na Upravte si RAW