Sigma 180mm f/2,8 DG HSM EX
• Stránka 1 z 1
Zdravím. Mám v týdnu cestu okolo servisu, tak mě napadlo vzít ssebou Sigma 180mm f/2,8 DG HSM EX. Mám ji dva roky, moc jsem s ní toho nenadělal, teď bych chtěl. Ten objektiv od začátku dělá to, že se občas zatrsne AF, zvláště pak po dorazu AF na nejvíc nablízko pak nejde sám zpátky, ale musí se mu pomoci rukou anebo namířit na nekonečno,to se vzpamatuje. Tak jsem si řekl, že dokud je v záruce,zajdu do servisu, ale
1) mám dost nerad když se technika rozebírá, tak se chci zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost, zda se nejedná prostě jen o vlastnost, přece jen je to už 6 let starý model.
2) máte-li někdo zkušenost se servisem, zdá se mi, že tam dělají řadu značek, zdaleka ne jenom objektivy a to ještě jen Sigma.
On ten problém (teda možná problém) zas není tak tragický a opticky je to excelentní. Jenom mám pocit, že za ty prachy by to snad mělo i vařit kafe a ne se občasně zasekávat. Jen aby to nebylo jako když se jde k zubaři a v tom momentě zub přestane bolet, to se pak blbě hledá.
Někdy si říkám, že nesmím nikdy koupit trpaslíka, protože mě by určitě doma vyrostl
1) mám dost nerad když se technika rozebírá, tak se chci zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost, zda se nejedná prostě jen o vlastnost, přece jen je to už 6 let starý model.
2) máte-li někdo zkušenost se servisem, zdá se mi, že tam dělají řadu značek, zdaleka ne jenom objektivy a to ještě jen Sigma.
On ten problém (teda možná problém) zas není tak tragický a opticky je to excelentní. Jenom mám pocit, že za ty prachy by to snad mělo i vařit kafe a ne se občasně zasekávat. Jen aby to nebylo jako když se jde k zubaři a v tom momentě zub přestane bolet, to se pak blbě hledá.
Někdy si říkám, že nesmím nikdy koupit trpaslíka, protože mě by určitě doma vyrostl
-
aqualife - Příspěvky: 2686
- Vlastním jménem: Karel Zahrádka
Mám sigmu 50-500mm pro Olympus (bajonet ještě 43). Jak pro tělo E-30 (zrcadlovka), tak i pro OM-D E-M1 Mark II (mirrorless) se to v podstatě chová stejně. Občas AF začne sebou cukat-tancovat (zvláště při ostření na blízko) a nezbývá než přepnout na MF a doostřit ručně. Zřejmě Olympus nedodal Sigmě všechny potřebné informace pro 100% fungování AF. Ale také s tím žiju a také mě to netěší. Jinak jsem s objektivem spokojený a i po přechodu na mirrorless.
Olympus E520, E30, Olympus OMD EM1 mkII + Sigma 50-500 + Olympus EC-14 , 70-300mm f/4-5,6
http://www.flickr.com/photos/vrapos/
http://www.flickr.com/photos/vrapos/
-
Vrapos - Příspěvky: 29
- Vlastním jménem: Vláďa Rapoš
Měl jsem něco podobného na Canonu 100/2,8 L IS USM MACRO, taky mně to dělalo na krátkém konci a pořád se to zhoršovalo, až mně nakonec ten autofokus úplně přestal fungovat a ostřilo to jen manuálně.Začalo to po té, co jsem se skutálel asi 6m z kamenitého svahu i s foťákem při focení konikleců lučních .Byly to nějaké vylámané zoubky na vnitřním prstenci a stálo to cca 2500Kč.AWH Praha.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
-
Blaník - Příspěvky: 1229
- Vlastním jménem: Martin Růžek
Karel: tak tenhle trpaslík kdyby ti měl ještě vyrůst, tak potěš, v neděli jsem jsem ho na hoďku protáhl po " tůňkách " ...
No, mě se občas jakoby zamyslí, jestli bude ostřit nebo ne, ale přisuzuju to ostřenému motivu, že neměl úplně jasno, na co zaostřovat ... u detailů je potřeba tomu trochu pomoct ručně, aby si našel cíl, pak maká dobře. Takže najít třeba konkrétní větvičku v možnosti dalších dvaceti v různé vzdálenosti a navzájem se " překrývajících " je problém...někdy je to docela otravné, pravda ...
Každopádně, jestli se rozhodneš pro " radu " v servisu, dej pak vědět ...
Já jsem vloni běhal s nasazeným Nissinem, protože umožňuje přes JEN jednu redukci osadit tu ohromnou díru / 86mm /. Jako rozptylku jsem smirkem podrápal oboustranně víčko od DVD, ale v terénu jsem ho někde ztratil, nedrželo moc nafest. Letos jsem vyříznul z nějakého matného plastu celý přední kroužek / ovál - na roztažené poloviny / a natvrdo to přilepil tavnou pistolí. Dobrý, sice jsem ho napoprvé neztratil, ale objevuje se mi v rozích, jak jde světlo přes tu rozptylku. A teď musím vychytat, pro jaké vzdálenost to vadí, a to i v té neroztažené poloze ... zlatý vymýšlet rozptylku na externí blesk, který se zacloní vcelku, u toho mezikruží to je koukám dost náchylný, až mě to zaskočilo ... Protože je 180ka takový macek, zdá se mi makroblesk lepší řešení do terénu než SB900 na ramenu / ta zas pro N105 /, práskající na tu dálku moc světla, aby to bylo poznat a nebylo to moc monstrum ... To je daň za lepší kresbu ...
No, mě se občas jakoby zamyslí, jestli bude ostřit nebo ne, ale přisuzuju to ostřenému motivu, že neměl úplně jasno, na co zaostřovat ... u detailů je potřeba tomu trochu pomoct ručně, aby si našel cíl, pak maká dobře. Takže najít třeba konkrétní větvičku v možnosti dalších dvaceti v různé vzdálenosti a navzájem se " překrývajících " je problém...někdy je to docela otravné, pravda ...
Každopádně, jestli se rozhodneš pro " radu " v servisu, dej pak vědět ...
Já jsem vloni běhal s nasazeným Nissinem, protože umožňuje přes JEN jednu redukci osadit tu ohromnou díru / 86mm /. Jako rozptylku jsem smirkem podrápal oboustranně víčko od DVD, ale v terénu jsem ho někde ztratil, nedrželo moc nafest. Letos jsem vyříznul z nějakého matného plastu celý přední kroužek / ovál - na roztažené poloviny / a natvrdo to přilepil tavnou pistolí. Dobrý, sice jsem ho napoprvé neztratil, ale objevuje se mi v rozích, jak jde světlo přes tu rozptylku. A teď musím vychytat, pro jaké vzdálenost to vadí, a to i v té neroztažené poloze ... zlatý vymýšlet rozptylku na externí blesk, který se zacloní vcelku, u toho mezikruží to je koukám dost náchylný, až mě to zaskočilo ... Protože je 180ka takový macek, zdá se mi makroblesk lepší řešení do terénu než SB900 na ramenu / ta zas pro N105 /, práskající na tu dálku moc světla, aby to bylo poznat a nebylo to moc monstrum ... To je daň za lepší kresbu ...
-
ladysk - Příspěvky: 2941
Auto je v servisu a už mažu do AW. Třeba to bude jen firmware,jde o to,zda se mi podaří probojovat se k technikovi. U Nikounů to bývá bitva. Do SE jdu poprvé.
-
Přijato, blbne to při nastavení na 0,45-0.65, což prý je chyba. On ma tři rozsahy nastavení a tenhle rozsah není asi obsažen v rozsahu full. Bude to pravda, protože 1:1 s ním fotit nešlo.
-
... musím doma mrknout, vím, že jsem nad tím značením u přepínání taky nějak hloubal, ale nepamatuju si to ...
Takže - odpoledne jedeš opraveným autem s opraveným sklem lovit...to není špatná úterní bilance ...
Takže - odpoledne jedeš opraveným autem s opraveným sklem lovit...to není špatná úterní bilance ...
-
...no, docela vylekán, protože čisté 1:1 jsem nikdy nezkoumal, jsem doma rychle z ruky cvaknul testovací rychlovku. Bez blesku s dlouhým časem, neostrost je určitě pohybem, 1:1 to zhruba dává...
Exif se vypařil při odesílání fotky poštou jako asi důsledek násobného zmenšení ...
Je pravda, že žádný spinter v přeostřování a chytání se na full rozsah to není, něco na domněnce Vrapose tam může být... ale když vezmu, jak se trápila stará 150ka, ani nevzpomínat, to byla loterie ... s TC obzvlášť, brrr...
Exif se vypařil při odesílání fotky poštou jako asi důsledek násobného zmenšení ...
Je pravda, že žádný spinter v přeostřování a chytání se na full rozsah to není, něco na domněnce Vrapose tam může být... ale když vezmu, jak se trápila stará 150ka, ani nevzpomínat, to byla loterie ... s TC obzvlášť, brrr...
- Přílohy
-
Zakázka je dokončena a připravena k Vašemu převzetí na naší adrese.
Zakázka číslo:
18/358974
Značka výrobce:
SIGMA
Typ přístroje:
107955Ni
Objektiv:
Záruka:
je požadováno jako záruční oprava
Datum převzetí:
27.03.2018
Způsob převzetí:
osobne
Předpokládané datum dokončení:
10.04.2018
Žádaná oprava:
Nejde AF na blizko 0,47-0,67 pri ostreni si i piskne.
Datum dokončení:
28.03.2018
Datum odeslání/předání:
-
Cena zakázky:
-
Stručný popis úkonů:
Demontaz objektivu,oprava AF,vymena nahr.dilu,cisteni a promazani mechanismu ostreni,zp. montaz+kontrola.
Tak to asi nebyla "vlastnost" objektivu. Zase do Prahy, ach jo.
Zakázka číslo:
18/358974
Značka výrobce:
SIGMA
Typ přístroje:
107955Ni
Objektiv:
Záruka:
je požadováno jako záruční oprava
Datum převzetí:
27.03.2018
Způsob převzetí:
osobne
Předpokládané datum dokončení:
10.04.2018
Žádaná oprava:
Nejde AF na blizko 0,47-0,67 pri ostreni si i piskne.
Datum dokončení:
28.03.2018
Datum odeslání/předání:
-
Cena zakázky:
-
Stručný popis úkonů:
Demontaz objektivu,oprava AF,vymena nahr.dilu,cisteni a promazani mechanismu ostreni,zp. montaz+kontrola.
Tak to asi nebyla "vlastnost" objektivu. Zase do Prahy, ach jo.
-
tak jsem měl pravdu, někde jsi s ní asi ťuknul , to se stane a ani si toho nemusíš všimnout
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
-
Blaník - Příspěvky: 1229
- Vlastním jménem: Martin Růžek
Blaník: spíš jsem koupil nový kus s problémem, který se pomalu zhoršoval a tak jsem to považoval za vlastnost. Je úžasné vidět, jak to funguje když je to O.K.
-
evidentně výstupní kontrola měla svátek, to je poměrně běžné a budeme si zvykat posílat nové kusy před použitím do servisu ... mě se teď vrátil makroblesk - nezapojený kabel pro TTL měření ... a protože jsem jel na makro - manuál - vůbec jsem to dobu nezjistil .... Chápal bych to u masově prodávaných věcí v ceně toho nejlevnějšího zboží, ale takhle ...
-
Jo, existovala kdysi krásná zlatá elipsovitá samolepka s nápisem passed na japonských mašinách. Kde ta cedulka byla, tam to nemělo chybičku. To už nebude.
Samozřejmě že vzorky které teď posílám jsou už na hraně, ale i tohle myslím, ještě jde při dobré vůli akceptovat a je neuvěřitelné, co ta Sigma ukreslí i v dnešním deštivém počasí ve spojení s velkým čipem a z ruky. Jenom se chci podělit o zkušenost, není to o hodnocení obrázku. Ale při pěkném počasí by možná stačilo jít ven s jednou sestavou od brouků, přes motýly až k ptákům, zvláště pak ti, kteří se umějí v přírodě pohybovat a dostanou se trochu blíže. Ale jak říkáš, koupit a rovnou odservisovat - stalo se mi to s Tamronem, Sigmou, Nikonem D7000, neseřízenou třístovkou (to ale asi nelze brát jako závadu). Nejvíc bolestná byla ta D7000, kdy se v pralese kousl AF při nějakých 6ti metrech od orangutana.Fotilo se z kanoe, jednou rukou bylo třeba se přidržovat, takže bez AF to nešlo. Nějak ty vadné kusy na mě v těch krámech čekaly .
Samozřejmě že vzorky které teď posílám jsou už na hraně, ale i tohle myslím, ještě jde při dobré vůli akceptovat a je neuvěřitelné, co ta Sigma ukreslí i v dnešním deštivém počasí ve spojení s velkým čipem a z ruky. Jenom se chci podělit o zkušenost, není to o hodnocení obrázku. Ale při pěkném počasí by možná stačilo jít ven s jednou sestavou od brouků, přes motýly až k ptákům, zvláště pak ti, kteří se umějí v přírodě pohybovat a dostanou se trochu blíže. Ale jak říkáš, koupit a rovnou odservisovat - stalo se mi to s Tamronem, Sigmou, Nikonem D7000, neseřízenou třístovkou (to ale asi nelze brát jako závadu). Nejvíc bolestná byla ta D7000, kdy se v pralese kousl AF při nějakých 6ti metrech od orangutana.Fotilo se z kanoe, jednou rukou bylo třeba se přidržovat, takže bez AF to nešlo. Nějak ty vadné kusy na mě v těch krámech čekaly .
- Přílohy
-
Jen čerstvá myšlenka: po optické stránce nemůžu říct ani ň, ale dotažení komunikace je tradičně na " h" ...
Že nekomunikuje s dokovací stanicí, dobře, to mě tak nebolí, že nekomunikuje s TC 2x od Sigmy, které minim. 2 uživatelům běhá s S70-200 je už divné...
Tak jsem TC od Sigmy prodal, Nikoní samozřejmě mechanicky nepasují, tak jsem koupil nový Tamron, jak to je, HG PRO či tak nějak, pro foťáky s větším rozlišením, a co myslíte..? Cuká sebou jak při padoucnici a nedoostří, se Sigmou 24-105 v pohodě ... Jestli je na vině Nikon, že neposkytl konstruktérům záměrně všechna data, těžko říct, ale je to dost otravné ...
A nová nikoní 200ka micro v nedohlednu ...
Že nekomunikuje s dokovací stanicí, dobře, to mě tak nebolí, že nekomunikuje s TC 2x od Sigmy, které minim. 2 uživatelům běhá s S70-200 je už divné...
Tak jsem TC od Sigmy prodal, Nikoní samozřejmě mechanicky nepasují, tak jsem koupil nový Tamron, jak to je, HG PRO či tak nějak, pro foťáky s větším rozlišením, a co myslíte..? Cuká sebou jak při padoucnici a nedoostří, se Sigmou 24-105 v pohodě ... Jestli je na vině Nikon, že neposkytl konstruktérům záměrně všechna data, těžko říct, ale je to dost otravné ...
-
ladysk píše:Jen čerstvá myšlenka: po optické stránce nemůžu říct ani ň, ale dotažení komunikace je tradičně na " h" ...
Kolik těch objektivů už doma máš?
Neni lepší naučit se fotit s tím, co doma máš a ten nekonečnej čas investovanej do bádání a nakupování nový techniky radši strávit venku? Jen takovej postřeh... neber si to ve zlým, ale mám pocit, že ať koupíš co koupíš, zásadně se technicky už neposuneš. Já mám třeba starou vošoupanou sigmu 150mm. Jo, má svý mouchy. Občas si ostří kam chce, brašnu mám plnou laku jak se loupe, OS mě nezlobí, protože ho nemá... ale za ty roky už vim jak na ní a nedám na ní dopustit. Tak to mám skoro s každým objektivem. A nemyslím, že by mi nákup o 30mm delšího ohniska někam pomohl.
-
Klaca - Příspěvky: 1073
- Vlastním jménem: Tomáš
ladysk píše:Jen čerstvá myšlenka: po optické stránce nemůžu říct ani ň, ale dotažení komunikace je tradičně na " h" ...
Tady je tabulka kompatibility TC Sigmy:
https://www.sigmaphoto.com/lenses/lens- ... patibility
Jestli se dobře dívám a neexistuje víc verzí toho TC, tak by ten 2x neměl s tím objektivem fungovat. Podobná tabulka asi bude i pro další TC jiných výrobců, tudíž se oplatí před nákupem googlit.
Klaca píše:Občas si ostří kam chce
Tohle zas u Sigmy řeší nákup bezzrcátka, tedy vždy se důvod pro nákup lepší techniky najde. Záleží jen na míře smířlivosti s množstvím blbě zaostřeného odpadu.
-
Martina - Příspěvky: 2573
Martina píše:Klaca píše:Občas si ostří kam chce
Tohle zas u Sigmy řeší nákup bezzrcátka, tedy vždy se důvod pro nákup lepší techniky najde. Záleží jen na míře smířlivosti s množstvím blbě zaostřeného odpadu.
Ale jo, ja nemam nic proti nakupovani novy techniky. Obcas je potreba si udelat radost. O bezzrcatku taky uvazuju, ale pockam az nikon udela dalsi generaci, bajonet se mi menit nechce.
Jen mi u ladyska prijde, ze 95% casu laboruje a resi co vsechno nefunguje a 5% casu je realne venku a foti. Zbytecne tak prichazi o to hezky, tot muj pohled
-
Klaca - Příspěvky: 1073
- Vlastním jménem: Tomáš
Tak, že se nikam neposouvám a neposunu je jednou dané a nákupy čehokoliv s tím asi nebudou mít co do činění
ale když to nakupování je takový správňácký ... načichl jem od Nadziho, bych řekl ...
... to técéčko je KENKO TELEPLUS HD PRO 2X DGX , kompaktibilitu těžko hledat na stránkách jiných výrobců, no nic, jen jsem vyměnil manuál za manuál jiné značka a krapítek víc peněz, jinak vše zůstává...
O Sigmě 180 OS jsem už psal, tak jen krátce - oproti S150 je ostření úplně jiné, 150 uměla lítat a nezaostřit / samotná / , tady se to snad ještě nestalo, ale nezkus těch 180mm natáhnout, že...
A laboruju, bo ven se jít nedá, je mokro, bláto a vůbec se mi tam nechce, stejně ještě nikde pořádně nic není, tedy nevidím ... jo včera lezly mouchy, berušky, ploštice, ale to jsem zase nemohl časově ... však ono to jednou přijde ... Ono i ta zde daná procenta tak třeba vypadají, ale pravda je, že když to jde, jsem venku, bohužel výsledky tomu neodpovídají, jen ta vnitřní radost snad.
Nový bezzrcátko od N mě zatím nepřesvědčilo, ev. jak bych s ním zabránil zaostření jinam..? To už by mohl být důvod ...
ale když to nakupování je takový správňácký ... načichl jem od Nadziho, bych řekl ...
... to técéčko je KENKO TELEPLUS HD PRO 2X DGX , kompaktibilitu těžko hledat na stránkách jiných výrobců, no nic, jen jsem vyměnil manuál za manuál jiné značka a krapítek víc peněz, jinak vše zůstává...
O Sigmě 180 OS jsem už psal, tak jen krátce - oproti S150 je ostření úplně jiné, 150 uměla lítat a nezaostřit / samotná / , tady se to snad ještě nestalo, ale nezkus těch 180mm natáhnout, že...
A laboruju, bo ven se jít nedá, je mokro, bláto a vůbec se mi tam nechce, stejně ještě nikde pořádně nic není, tedy nevidím ... jo včera lezly mouchy, berušky, ploštice, ale to jsem zase nemohl časově ... však ono to jednou přijde ... Ono i ta zde daná procenta tak třeba vypadají, ale pravda je, že když to jde, jsem venku, bohužel výsledky tomu neodpovídají, jen ta vnitřní radost snad.
Nový bezzrcátko od N mě zatím nepřesvědčilo, ev. jak bych s ním zabránil zaostření jinam..? To už by mohl být důvod ...
-
ladysk píše:nekomunikuje s TC 2x od Sigmy ... tak jsem koupil nový Tamron, jak to je, HG PRO či tak nějak
ladysk píše:... to técéčko je KENKO TELEPLUS HD PRO 2X DGX
Na rovinu - to je tak chaotické sdělení, že to podělení se o danou zkušenost stejně nikomu nepomůže.
ladysk píše:kompaktibilitu těžko hledat na stránkách jiných výrobců
I Kenko má na svých stránkách přehled kompatibility:
https://kenkoglobal.com/support/teleplus/
Vzhledem k tomu, že se tam moc nedá navolit D850 ani Sigma skla a z tabulky vyplývá, že problémy se dají čekat i u různých modelů foťáků, se koupě jakéhokoliv TC naslepo nerentuje. Když už nepomůže google, tak je pořád výhodnější si zajet do obchodu, který má telekonvertory skladem a vyzkoušet je, než měnit TC za TC.
-
Martina - Příspěvky: 2573
Mě hodně zlobila, ostřila někdy dobře, někdy odmítala ve svislé poloze, považoval jsem to za vlastnost, servis to vyřešil výměnou dílu a asi taky firmwarem, teď běhá jak má.
Ale michodem-loni jsem v touze po bezzrcátkách udělal mega výprodej a Sigma 180 je jediné Nenikonní sklo, které jsem si nechal. Teď mám celou fotovýbavu výhradně Nikon v jedné větší fotobrašně Loewe (krom té Sigmy) a je mi o mnoho lépe. Bezzrcátko, 24-70,105,60,500 mm. Dal bych si říct akorát 70-200, ale víc už nic. Už nikdy nebudu kombinovat výrobce. A skříň je nádherně prázdná .
-
Sigma je dnes na P. za 23 kkč ...
Ne ta moje
Ne ta moje
-
• Stránka 1 z 1
Zpět na Objektivy, telekonvertory a mezikroužky