Ptačí hlasy
• Stránka 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ptačí hlasy
U ptáků je jedním z nejlepších vodítek k jejich nalezení či determinaci jejich hlas. K tomu účelu jsem si koupil sadu cd "Hlas pro tento den", stojí asi 1 tis. korun, ale určitě se to vyplatí. Kromě hlasu ptáků jsou tam i zajímavosti k jednotlivým druhům, u cd jsou přiložené obrázky s popisky. Pokud si nechcete kupovat cd, tak se dá něco naučit z následujících odkazů. Jen podotknu, že druhy snímané v jiné zemi můžou mít trochu jiný hlas, než u nás.
http://www.rozhlas.cz/hlas/portal/
- info k ptákům, zvuky jsou kratší
http://www.myslivost.cz/Zabava/Ptaci-zpivaci.aspx
- delší zvuky, v pěkné kvalitě
http://prirodainfo.cz/zvuky.php
- opět zvuky od ing. Pelzle
http://www.fuglar.no//galleri/lyder.php
- něco ze zahraničí
http://www.math.sunysb.edu/~tony/birds/links.html
- ptačí zvuky ze světa
http://www.rozhlas.cz/hlas/portal/
- info k ptákům, zvuky jsou kratší
http://www.myslivost.cz/Zabava/Ptaci-zpivaci.aspx
- delší zvuky, v pěkné kvalitě
http://prirodainfo.cz/zvuky.php
- opět zvuky od ing. Pelzle
http://www.fuglar.no//galleri/lyder.php
- něco ze zahraničí
http://www.math.sunysb.edu/~tony/birds/links.html
- ptačí zvuky ze světa
Naposledy upravil taek dne 15 čer 2009, 00:36, celkově upraveno 1
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
-
taek - Příspěvky: 670
- Vlastním jménem: Martin Švarc
Re: Ptačí hlasy
Článeček o tom, že v ptačím zpěvu je slyšet změnu prostředí viz http://www.osel.cz/index.php?clanek=4430
Proto asi ta rumunská linduška pěla úplně jinak.
Proto asi ta rumunská linduška pěla úplně jinak.
Nikon D800 a D700, Nikkor 50/1,8; 85/1,8; 80-200/2,8; Sigma 28-70/2,8; SB-800; mezikroužky Kenko a plno dalších drobností.
-
RadoAdo - Příspěvky: 60
- Vlastním jménem: Radovan Adamíček
MP3 - reprodukce zvuku
Jediné co zatím mám na pouštění zvuků je počítač, u toho ale pořád sedět nechci a nedá se použít v terénu na reprodukci zvuků. Navíc i čas strávený jízdou autobusem apod. bych rád nějak zužitkoval na procvičování angličtiny nebo hlasů ptáků, takže jsem se začal poohlížet po nějakém mp3 přehrávači. Mým hlavním požadavkem byl kvalitní zvuk a doba reprodukce, blbosti jako video nebo prohlížení obrázků nepotřebuju, i když diktafon se třeba hodí. Tak tu shrnu pár kandidátů, mezi kterými jsem vybíral a ještě si nevybral, třeba se to někomu hodí.
Emgeton E5 Cult - recenze
Již nevyráběný, ale perfektní přehrávač, ve své době patřil k top modelům. Doba reprodukce 50 hodin, velikost: 74x35x20 a váha a váha 41g bez akumulátoru. Vyráběl se do kapacity paměti 2 GB. Nevýhodou je horší servis, občas se porouchalo nějaké tlačítko a nedá se moc sehnat. Taky byl myslím nějaký problém, pokud obsahoval víc než 470 souborů. Displej je monochromatický se šesti řádky, tlačítka by se dala snadno myslím ovládat i v zimě, prodával se i s pěkným pouzdrem. Zásadní výhodou je jeho akumulátor: 1 AA. Zkrátka pro mě ideál, který se ale blbě shání v kapacitě alespoň 1GB a lepším stavu.
Iriver T10 - recenze
Další perfektní ale již nevyráběný přehrávač. Doba reprodukce přes 50 hodin, rozměry: 86×41×29 a hmotnost 49 g bez akumulátoru - opět 1 AA, což je výhoda. Konstrukce je robustní a snese asi horší zacházení, tlačítka jsou dál od sebe. Vyráběl se opět do kapacity 2GB.
Sansa Clip - recenze, recenze
Jeden z asi nejoblíbenější ch mp3 přehrávačů současnosti, podle toho co jsem četl. Vyniká hlavně vysokou kvalitou reprodukce a svými rozměry (krabička od sirek). Doba reprodukce je do 15 hodin, napájen je z vnitřního akumulátoru. U nového přehrávače by se mi líbila už vyšší kapacita paměti, u tohohle stojí s 8GB do 1800 Kč.
Cowon iAudio 7 - recenze
Pro mě už docela dost drahý přehrávač, zase kromě ceny snad ale splňuje všechno co se bych rád. Doba reprodukce 60 hodin, hmotnost 53 g - i s vnitřním akumulátorem, rozměry: 35.6 x 76.1 x 19. S kapacitou paměti 8 GB ale u nás stojí přes 3500 Kč
Jinak je perfektně udělaný včetně "logiky" softwarové části. Tlačítka jsou taky dál od sebe.
Z dlouhohrajících by mohlo být dobré ještě DOONIO PRIME s dobou hraní až 66 hodin, ale jde o čínský výrobek, na který není moc recenzí a tlačítka má moc blízko sebe, takže odpadá "normální" použití v nepříznivých podmínkách.
Původně jsem uvažoval o nějakém přehrávači za pětistovku, ale mám rád věci, které nemusím v budoucnosti obměňovat a vydrží "nafurt", což je snad i trochu ekologičtější přístup - i když nové přehrávače už bohužel nepoužívají vyměnitelné AA akumulátory. Na poslouchání si pak koupím sluchátka - Sennheiser PX100. Na reprodukci mám pouzdro od emgetonu s vnitřním reproduktorem, to má myslím i photomecan. zatím jsem to používal jen v zimě, abych nalákal sýkorky na hostinu, kterou jsem jim připravil, abych na ně dlouho nečekal. O vhodnosti použití případné reprodukce zvuků v přírodě snad nemusím nic psát, jde o obdobu vábení, takže živočichy bychom neměli nijak rušit či strašit a to především v době a oblasti hnízdění.
Pokud máte nějaké tipy ohledně mp3 zařízení nebo produkce, tak to sem klidně písněte.
Emgeton E5 Cult - recenze
Již nevyráběný, ale perfektní přehrávač, ve své době patřil k top modelům. Doba reprodukce 50 hodin, velikost: 74x35x20 a váha a váha 41g bez akumulátoru. Vyráběl se do kapacity paměti 2 GB. Nevýhodou je horší servis, občas se porouchalo nějaké tlačítko a nedá se moc sehnat. Taky byl myslím nějaký problém, pokud obsahoval víc než 470 souborů. Displej je monochromatický se šesti řádky, tlačítka by se dala snadno myslím ovládat i v zimě, prodával se i s pěkným pouzdrem. Zásadní výhodou je jeho akumulátor: 1 AA. Zkrátka pro mě ideál, který se ale blbě shání v kapacitě alespoň 1GB a lepším stavu.
Iriver T10 - recenze
Další perfektní ale již nevyráběný přehrávač. Doba reprodukce přes 50 hodin, rozměry: 86×41×29 a hmotnost 49 g bez akumulátoru - opět 1 AA, což je výhoda. Konstrukce je robustní a snese asi horší zacházení, tlačítka jsou dál od sebe. Vyráběl se opět do kapacity 2GB.
Sansa Clip - recenze, recenze
Jeden z asi nejoblíbenější ch mp3 přehrávačů současnosti, podle toho co jsem četl. Vyniká hlavně vysokou kvalitou reprodukce a svými rozměry (krabička od sirek). Doba reprodukce je do 15 hodin, napájen je z vnitřního akumulátoru. U nového přehrávače by se mi líbila už vyšší kapacita paměti, u tohohle stojí s 8GB do 1800 Kč.
Cowon iAudio 7 - recenze
Pro mě už docela dost drahý přehrávač, zase kromě ceny snad ale splňuje všechno co se bych rád. Doba reprodukce 60 hodin, hmotnost 53 g - i s vnitřním akumulátorem, rozměry: 35.6 x 76.1 x 19. S kapacitou paměti 8 GB ale u nás stojí přes 3500 Kč

Z dlouhohrajících by mohlo být dobré ještě DOONIO PRIME s dobou hraní až 66 hodin, ale jde o čínský výrobek, na který není moc recenzí a tlačítka má moc blízko sebe, takže odpadá "normální" použití v nepříznivých podmínkách.
Původně jsem uvažoval o nějakém přehrávači za pětistovku, ale mám rád věci, které nemusím v budoucnosti obměňovat a vydrží "nafurt", což je snad i trochu ekologičtější přístup - i když nové přehrávače už bohužel nepoužívají vyměnitelné AA akumulátory. Na poslouchání si pak koupím sluchátka - Sennheiser PX100. Na reprodukci mám pouzdro od emgetonu s vnitřním reproduktorem, to má myslím i photomecan. zatím jsem to používal jen v zimě, abych nalákal sýkorky na hostinu, kterou jsem jim připravil, abych na ně dlouho nečekal. O vhodnosti použití případné reprodukce zvuků v přírodě snad nemusím nic psát, jde o obdobu vábení, takže živočichy bychom neměli nijak rušit či strašit a to především v době a oblasti hnízdění.
Pokud máte nějaké tipy ohledně mp3 zařízení nebo produkce, tak to sem klidně písněte.
Naposledy upravil taek dne 10 čer 2009, 00:18, celkově upraveno 1
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
-
Re: MP3 - reprodukce zvuku
Měl bych tip spíš na repro. Já čerstvě používám Genius SP i-200. http://www.cybex.cz/Audio-Video/Reprodu ... a=8309921/ Doslova hodně muziky za málo peněz. Mají opravdu skvělý zvuk a ani výkon není zanedbatelný. Nevýhodou je akorát napajání - 4 X AAA K přehrávači se připojují přes tradiční 3,5 mm jack. Přahrávač mám úplně obyčejný Watson s pamětí 1 GB a taky nenadávám, akorát mu blbne tlačítko na posouvánmí skladen vzad.
-
Honza Vidlař
Já používám jeden z produktů Iriver E 100 a jsem s ním nadmíru spokojen.
http://www.audioexpert.cz/kartove-pamet ... -4gb-black
http://www.audioexpert.cz/kartove-pamet ... -4gb-black
-
Jan Veber - Příspěvky: 257
- Vlastním jménem: Jan Veber
Dík za příspěvky. Nakonec jsem se rozhodl pro ten Cowon iAudio 7, sice je to palba, ale ty funkce co má rozhodně využiju a alespoň se nějak odměním za státnice. Na Skyfly se dá pořídit za necelé 4tis 16GB verze, tak se to pak hodí i jako "mobilní kancelář" a flashka zároveň. Fajn je, že má i docela silný výstup, do toho pouzdra od emgetonu by se měl vejít akorát a vedle něj prodlužovací šňůra na reprák (pouzdro).
-
tak jsem na to koukal a to je také moooc krásná mašinka Taeku
.

-
Jan Veber - Příspěvky: 257
- Vlastním jménem: Jan Veber
- Kód: Vybrat vše
http://uloz.to/2014211/hlasy-ptaku.rar
17 CD Birdsongs Schulze
-
hilgertom
hilgertom: Tak to je mazec! Ještě rozkódovat latinské názvy... díky.
-
Photomecan - Příspěvky: 1582
- Vlastním jménem: Martin Mecnarowski
opravdu skvělá databáze hlasů v dobré kvalitě!
Rád bych to vyzkoušel v praxi, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Neznáte někdo nějaký web, kde by bylo popsáno, jak nejlépe hlasy používat (kde je pouštět, v jakých intervalech a jak hlasitě, v jakém ročním období...)
Předpokládám, že nejlepší je ráno a večer za hezkého počasí (píšou to i v těch přiložených textech) a nejspíš je dobré jít s tím na místo, kde se daný druh vyskytuje.
Moc ale nevěřím tomu, že by to bylo tak snadné, schovat se někde u řeky do krytu, pustit třeba ledňáčka a čekat, že se za pár minut přiletí ukázat. Určitě ani všechny druhy na to nereagují stejně.
mecan: latisnké názvy máš v angličtině/němčině v přiložených souborech.
.
Rád bych to vyzkoušel v praxi, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Neznáte někdo nějaký web, kde by bylo popsáno, jak nejlépe hlasy používat (kde je pouštět, v jakých intervalech a jak hlasitě, v jakém ročním období...)
Předpokládám, že nejlepší je ráno a večer za hezkého počasí (píšou to i v těch přiložených textech) a nejspíš je dobré jít s tím na místo, kde se daný druh vyskytuje.

mecan: latisnké názvy máš v angličtině/němčině v přiložených souborech.

Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
-
stugent - Příspěvky: 3099
- Vlastním jménem: Rudolf Linhart
Jo přeložení do češtiny to bude mazec
A s tím lákáním - jak kterej fógl, některej reaguje hned a málem ti rozklove reprák (třeba střízlík) a jinej je holt imunní : lol:
Hlas pro tento den mám taky - poctivě za litr, je hezký že u toho je to povídání
.

A s tím lákáním - jak kterej fógl, některej reaguje hned a málem ti rozklove reprák (třeba střízlík) a jinej je holt imunní : lol:
Hlas pro tento den mám taky - poctivě za litr, je hezký že u toho je to povídání

-
hilgertom
hilgertom: čím jsi to prosím tě otevřel? Nějak to nejde
.

-
Krafra - Příspěvky: 1482
Krafra: stáhni si 7zip - velmi dobrý komprimační program, je zdarma, stáhnutelný třeba na slunečnici apod.
-
tak jsem dneska trochu pohledal a pěkný článek jsem našel např. na
http://www.naturess.net/fotokuchyn-foceni_ptaku_pomoci_nahravek_jejich_hlasu-43
http://www.naturess.net/fotokuchyn-foceni_ptaku_pomoci_nahravek_jejich_hlasu-43
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
-
Tak přehrávač konečně došel, tak k němu napíšu pár slov, třeba se to někomu hodí. Výdrž je fantastická, kvalita reprodukce, ovládání a vůbec všeho kromě ceny jsou takřka neporovnatelné oproti starému přehrávači za pětistovku, který jsem měl půjčený. Znatelnější je i silnější výstup, je to akorát k pouzdru s reprákem od emgetonu, vejde se do něj i s pětimetrovým kabelem. Nastavit se dá snad všechno. Zaujala mě jedna vychytávka - dá se opakovat i část jedné stopy, což se hodí třeba u nahrávek z edice Hlas pro tento den, kde jsou hlasy s vyprávěním právě v jedné stopě. Jde je i oddělit samozřejmě i v počítači, ale je to hrozná, zdlouhavá a zbytečná práce. Procházení nahrávkami je hodně rychlé díky dotykové části, není problém projít větší množství nahrávek během chvilky v přehledné adresářové struktuře. Tahle ovládací část jde pak zamknout podobně jako mobil, protože reaguje na dotyk, na klasická mačkací tlačítka jdou pak přesměrovat jejich funkce. Menu sice není v češtině, vše je logicky a chytře uděláno, za chvilku se v tom člověk snadno zorientuje - jinak to ani nejde, návod je poměrně krátký a možností nastavení je opravdu hodně. Akorát neumí šeskou diakritiku při čtení textových souborů (knížky apod), u nahrávek je to v pohodě - přesouvá ale stopy s počátečním písmenem s diakritikou za Z. Běžné nahrávky ale stejně začínají číslem a u těch pár zvuků živočichů jsem změnil počáteční písmeno bez diakritiky. Jsem absolutně spokojený, sice to bylo poněkud dražší, ale kvalita je opravdu znát ve všech ohledech.
-
Zajímavá hračka. Já jsem si pro sebe hledal něco alespoň trochu odolného, no nakonec jsem koupil Evolve Neo ( http://www.pocitace-ostrava.cz/evolve-neo-2gb-minisd-2-2-tft-fm-fm-vysilac/ ) - důvodem byl pogumovaný povrch a malá velikost, slušná cena. Povrch je opravdu prima, neklouže, chrání proti poškrábání...a několikrát už dost promokl. V kombinaci s repropouzdrem je to řešení do kapsy s dostatečným výkonem. Nevýhodou je menší výdrž na baterie, cca 12hodin. Chce to naučit se režim - přijdu z focení, dát na nabíječku. Včera mi zrovna došla baterie, naštěstí žádné drama.. : roll: Jak přehrává muziku, netuším...na kole a v autě si pouštím mp3 z mobilu
.

-
Photomecan - Příspěvky: 1582
- Vlastním jménem: Martin Mecnarowski
Tak jsem minulý týden šel ozkoušet ty hlasy a ptáci vůbec neragovali. Pouštěl jsem ledňáčka (seděl na protějším břehu a naprosto ignoroval), brhlíky, sýkorky a budníčky a nic nepřiletělo (přestože jsem je slyšel na okolních stromech). Tak nevím, v čem byla chyba, jestli jsem vybral špatné místo, čas, maskování nebo ty teritoriální rozdílnosti hlasu jsou tak znát. (třeba pískání ledňáčka mi přišlo dost odlišné)
-
stugent: musíš ještě vědět co pouštíš za hlasy: jestli vábení,nebo zpěv ,můžeš mít nahráné i varovné signály.Proto je to pískání odlišné.
-
Krafra - Příspěvky: 1482
No ono jde o čas:-) většina ptáků krmí, nebo má po vyvedení a kdo by se hnal do nových bojů o samičku:-) jde o čas dení dobu roční dobu počasí a podobněš:-) pak ještě jak blízko (v teritoriu) jsi zda nejsi na pomezí několika teritorií(tam jsou na vetřelce zvyklí:-) v jaké fázi toku či hnízdění jsou, vliv má i individualita každého jedince:-)
A občas i kvalita a hlavně hlasitost pouštěné nahrávky (neplatí čím hlasitější tím lepší (oni se pak bojí:-.-)
A samo základ pouštět to co zpívá:-)
A občas i kvalita a hlavně hlasitost pouštěné nahrávky (neplatí čím hlasitější tím lepší (oni se pak bojí:-.-)
A samo základ pouštět to co zpívá:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
-
Indian - Příspěvky: 2398
- Vlastním jménem: Michal Pešata
V podstatě je to tak, jak napsal Indián. Ideální je, abys teď přes zimu nastudoval něco málo o ptácích, protože teď už jich opravdu moc nepřivábíš. Výjimkou je teď například jeřábek, jelikož právě probíhá podzimní tok. Můžeš začít s Obecnou ornitologií od pana Veselovského (tuším, že se to tak jmenuje). Tam se dozvíš mnoho užitečného. Zejména bych se zaměřil na ptačí smysly - budeš překvapen, jak jsme my lidé zakrnělí:-), což užiješ např. při maskování. Můžeš pokračovat třeba etologií. "Hlas pro tento den" je také skvělá věc, jelikož to můžeš poslouchat třeba v autě a dostat tak některé hlasy do podvědomí. Na jaře je budeš muset stejně ještě znovu osvěžit, ale poznat bys měl v terénu minimálně ty, jejichž majitele by sis chtěl nafotit. Naučíš se tak znát jejich stanoviště a některé zvyklosti, doby příletu a hlavně hnízdění, kterému předchází vymezení teritorií.
Velice dobře se fotí například bramborníčci, cvrčilky, chřástal polní, červenky, střízlíci, ale třeba v předjaří i datel či strakapoud. Jakmile najdeš místo, kde se vybraný druh vyskytuje, tak už se jen dobře zamaskovat s ohledem na světlo, zvolit vhodný odsedací klacík nebo kámen, okraj polní cesty atd. a začít vábit. Na Mp3 si uděláš jednu nebo dvě hlasové smyčky daného druhu a pak už jen pouštíš a vypínáš:-). Pokud máš jen trochu hudební sluch a cit, tak poznáš, kdy jsi moc nahlas a kdy potichu, kdy pustit anebo zastavit. Vůbec ptákům neskáču do řeči:-) - vzácně jen tehdy, kdy už je fakt ptáček hodně naštvaný; většinou když nemůže najít svého soka, a to už ale vypadá tak trochu jako hádka. Je dobré mít nahrávky rozděleny podobně jako ta CD, tzn. podle výskytu (les, pole...), aby člověk mohl pružně reagovat například na objevení nečekaného druhu a současně, aby jsi měl dobrou orientaci a nepouštěl bludy.
Také ticha hrají velkou roli. Klidně vybraný druh nechám odletět, jelikož má stejně dost své práce (stavba hnízda, ale někdy i krmení mláďat atd.) a pak jej zase po chvíli opět přivábím, pokud tedy ještě nemám dost fotek. Rozhodně není složité opeřence zradit, takže opravdu velmi opatrně! Žádná fotka za to nestojí! Pakliže se tak stane a ozývá se často varovný hlas (Proto je nutno jej také velmi dobře znát. Je jich totiž více druhů - nebezpečí ze země, ze vzduchu atd.) a pták hýbá nervózně ocáskem atd., je na místě okamžitě zmizet a zauvažovat o tom, co člověk zvoral, aby už k tomu v budoucnosti nedošlo. Pro začátek vyzkoušej určitě nějaké ty běžné druhy "na naučení". Ideální je, aby tě pták vůbec neobjevil ani při příchodu, ani při odchodu.
Některé druhy se fotí snadněji použitím jiných triků než záznamu hlasu, a proto je nutno i o tomhle vždy zauvažovat. Dívat se na věci vždy v nejširších souvislostech. Například krkavec využívá mnoho hlasových projevů, a to už je doslova vysoká škola a je lepší zkusit něco jiného. Pokud budeš mít k tomuhle nějaký ten dotaz, protože je to na delší povídání, tak napiš. Nějaké fotky pořízené s hlasovou nahrávkou mám na svém webu ve fotocyklu "Z jiného soudku": http://www.ordinaryangels.net. Poznáš to podle kategorií u každého snímku.
Velice dobře se fotí například bramborníčci, cvrčilky, chřástal polní, červenky, střízlíci, ale třeba v předjaří i datel či strakapoud. Jakmile najdeš místo, kde se vybraný druh vyskytuje, tak už se jen dobře zamaskovat s ohledem na světlo, zvolit vhodný odsedací klacík nebo kámen, okraj polní cesty atd. a začít vábit. Na Mp3 si uděláš jednu nebo dvě hlasové smyčky daného druhu a pak už jen pouštíš a vypínáš:-). Pokud máš jen trochu hudební sluch a cit, tak poznáš, kdy jsi moc nahlas a kdy potichu, kdy pustit anebo zastavit. Vůbec ptákům neskáču do řeči:-) - vzácně jen tehdy, kdy už je fakt ptáček hodně naštvaný; většinou když nemůže najít svého soka, a to už ale vypadá tak trochu jako hádka. Je dobré mít nahrávky rozděleny podobně jako ta CD, tzn. podle výskytu (les, pole...), aby člověk mohl pružně reagovat například na objevení nečekaného druhu a současně, aby jsi měl dobrou orientaci a nepouštěl bludy.
Také ticha hrají velkou roli. Klidně vybraný druh nechám odletět, jelikož má stejně dost své práce (stavba hnízda, ale někdy i krmení mláďat atd.) a pak jej zase po chvíli opět přivábím, pokud tedy ještě nemám dost fotek. Rozhodně není složité opeřence zradit, takže opravdu velmi opatrně! Žádná fotka za to nestojí! Pakliže se tak stane a ozývá se často varovný hlas (Proto je nutno jej také velmi dobře znát. Je jich totiž více druhů - nebezpečí ze země, ze vzduchu atd.) a pták hýbá nervózně ocáskem atd., je na místě okamžitě zmizet a zauvažovat o tom, co člověk zvoral, aby už k tomu v budoucnosti nedošlo. Pro začátek vyzkoušej určitě nějaké ty běžné druhy "na naučení". Ideální je, aby tě pták vůbec neobjevil ani při příchodu, ani při odchodu.
Některé druhy se fotí snadněji použitím jiných triků než záznamu hlasu, a proto je nutno i o tomhle vždy zauvažovat. Dívat se na věci vždy v nejširších souvislostech. Například krkavec využívá mnoho hlasových projevů, a to už je doslova vysoká škola a je lepší zkusit něco jiného. Pokud budeš mít k tomuhle nějaký ten dotaz, protože je to na delší povídání, tak napiš. Nějaké fotky pořízené s hlasovou nahrávkou mám na svém webu ve fotocyklu "Z jiného soudku": http://www.ordinaryangels.net. Poznáš to podle kategorií u každého snímku.
-
Štěpán
A ještě maličkost. Teď se dá celkem bezvadně přivábit na hlas například ořešník, což jsem udělal minulý týden, ale i straky, sojky atd. ať tvá mp3vábnička zatím moc nezahálí:-)
-
Štěpán
díky za tipy, chystám se na jaro zkusit alespoň základní druhy, které dovedu rozpoznat. Je to docela věda ty hlasy
-
hilgertom píše:
- Kód: Vybrat vše
http://uloz.to/2014211/hlasy-ptaku.rar
17 CD Birdsongs Schulze
Ty nahrávky, to je fakt kvalita, zrovna si něco nahrávám na mptrojku. S tou latinou u našich běžných druhů nemám problém.
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
-
Jirkab - Příspěvky: 1583
- Vlastním jménem: Jiří Bartoš
Neměl by někdo kl dispozici z edice Hlas pro tento den - Ptáci našich vod? (vím, že tady není warez, ale zkusit můžu, kdyžtak ať to správce smaže 

-
P4c. - Příspěvky: 388
- Vlastním jménem: Michal Hykel
• Stránka 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Zpět na Krmítka, návnady, budky