Filmování a střih videa

- veškerá technika, její příslušenství a pomůcky fotografa

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 29 lis 2010, 16:57

Zdravím všechny!
Na podzimním setkání WL fóra jsem povídal něco málo o tom, jakým způsobem přistupuji k pořizování videozáznamů z divoké přírody. Pokusil jsem se ona „pravidla“ sepsat do ucelenější formy, kterou Vám tu teď nabízím. Předem ale upozorňuji, že se nejedná o nijak odborný text, podložený vědeckými studiemi, je to spíše soubor rad a tezí, které mě napadly, když jsem se zamýšlel nad svojí dosavadní amatérskou praxí. Nejprve jsem se pustil do jakési filozofické polemiky o tom, ve které situaci je lepší pořizovat fotografie a ve které video, od čehož jsem ale po chvilce upustil, aby se tento krátký příspěvek nezvrhl v rozsáhlou esej – budu se proto držet spíše praktických připomínek. Doplňující informace můžeme následně řešit v diskuzi pod článkem.

Hlavní rozdíly mezi fotografií a videem: Pohyb, zvuk, délka.

1) Pohyb:
 klíčový, záběry se zřetelným pohybem tvoří jádro videoklipu
 pohyb by neměla vykonávat kamera (fotoaparát), nýbrž natáčený objekt (s výjimkou zamýšlených a odůvodněných úkonů)
 statické záběry jsou také důležité, jenom se nedají publikovat samostatně (tím by se prakticky smazal rozdíl mezi videem a prezentací tvořenou fotografiemi)

2) Zvuk:
 do velké míry utváří atmosféru (je proto vhodné odstranit nežádoucí šumy)
 dokresluje realitu, je výhodné přidat ho i tam, kde již nebyl mikrofonem zachycen (Příklad: Na opačném konci rybníka skočí do vody srna – kamera vzdálené šplouchnutí nezaznamenala, ale divák ho ve videu očekává.)
 zvuk upoutává pozornost a oživuje děj
 je ale důležité, aby působil zcela přirozeně (Pokud u záběrů jelení zvěře zcela vypneme zvuk a přidáme pouze samotný zpěv kosa, atmosféru lesa tím nevytvoříme – jak se někteří tvůrci zřejmě domnívají.)
 je užitečné nahrávat si zvuky pro pozdější použití

3) Délka:
 délku videoklipu určujeme my: ve videu nemůže divák jednotlivé záběry přeskočit, jako přeskakuje fotografie ve fotobance – uvidí všechno, co do příspěvku vložíme, nesmíme ho proto nudit (to, co do videoklipu vložíme, je stejně důležité jako to, co vynecháme)
 neukazujeme stejnou věc dvakrát jen proto, že ji máme dvakrát natočenou, je nutné použít jen ty nejpovedenější záběry
 atraktivita videa závisí na tématu a způsobu zpracování – divákovi může připadat nekonečný jak dvouhodinový film, tak dvouminutový videoklip, je-li nepovedený
 je záhodno natáčet delší záběry, z nichž potom můžeme použitelný materiál lehce vybrat (záběry trvající 2-3 vteřiny jsou při střihu prakticky nepoužitelné)

Střih a s ním spojené požadavky během natáčení

 střih videa je vlastně montáž záběrů, při které teprve vzniká konečná podoba videoklipu
 střihová spojení záběrů musí mít svoji logiku a pro oko diváka musí být natolik pohodlná, aby je vůbec nevnímal
 zákony střihu nevymysleli filmaři, to oni se naopak museli přizpůsobit lidskému vnímání
 na následný střih musíme myslet již během filmování

Střih podle velikostí:
 nelze za sebou spojit dva záběry stejných či velmi podobných velikostí (a stejného obsahu), lidské oko to nedokáže vnímat, takové spojení vnímáme jako chybu, vizuální náraz
 při natáčení je tedy potřeba nesnímat pouze detaily, ale zaměřovat se na filmování objektu v různých velikostech, které potom při střihu spojujeme (čímž také získáváme větší dynamiku)

Orientace v prostoru:
 pomocí videa ohraničujeme reálný svět rámečkem a vytváříme umělý prostor, ve kterém se divák musí orientovat
 události ve videoklipu tedy prokládáme i širokými záběry, zobrazujícími adresu děje
 stejně tak musí do námi vytvořeného prostoru pasovat i všechny ostatní záběry, aby divák nebyl dezorientován (mezi záběry volavek na poli nemůžeme bezdůvodně vložit záběr volavky na mořském pobřeží).

Střih podle osvětlení a barevnosti:
 v zájmu zachování soudržnosti videoklipu a námi vytvořeného prostoru musí být každá změna osvětlení odůvodněna (mezi záběry lišek v ranním šeru nemůžeme najednou vložit záběr na lišku v plném slunečním svitu bez toho, abychom nejprve ukázali vycházející slunce)
 celkový dojem z videa je nadřazen kráse jednoho záběru – do videoklipu nemůžeme zařadit záběr, který se tam tematicky či světelně nehodí, jen proto, že se nám povedl a nemáme ho kde jinde použít

Střih pohybu:
 nikdy bychom neměli násilně přerušovat pohyb, jehož dokončení divák očekává (zvíře v běhu nebo ve skoku), ideální záběr je ten, ve kterém pohyb jak začne, tak ustane
 při natáčení pohyblivého objektu je tedy záhodno počkat, až pohyb ustane, nebo nechat objekt vyběhnout z obrazu ven a teprve potom ukončit nahrávání

Přechody:
 spousta lidí jich zneužívá na úkor jiných střihových technik, měli bychom je ale používat jen ve výjimečných případech, přičemž se nenecháme zlákat pestrými nabídkami editačních softwarů (přirozené jsou pouze některé přechody – např. prolnutí či roztmívání/zatmění)
 pamatujeme ale na to, že přechody mají svůj specifický význam (časový posun, změna místa děje apod.), nemůžeme jich užívat, kdy se nám zachce
 prolínačky nemohou nahradit prostřihy, k čemuž se jich mnozí lidé snaží zneužít

Prostřihy:
 zvláštní záběry, které s dějem zdánlivě ani nemusí souviset, při střihu se bez nich ale neobejdeme
 příklad: Sledujeme televizní rozhovor s celebritou. Celebrita vypráví, ale my nevidíme stále jen její obličej. Záznam je prokládán pohledy na gestikulující ruce, šálek čaje na stole, o nohy se otírající kočku apod. – to všechno jsou prostřihy.
 prostřih slouží také jako pomocník ke spojení jinak neslučitelných záběrů – potřebujeme za sebou spojit dva záběry o stejných velikostech (což nemůžeme) – vložíme tedy mezi ně prostřih o jiné velikosti
 prostřihy dokážou také zkrátit či prodloužit filmový čas – příklad zkrácení: Máme natočen záběr, na němž si sojka čistí peří. Poté přestane, tři minuty se rozhlíží okolo sebe a nakonec odletí. Chceme do videa vložit čištění peří a následný odlet. Jak se zbavíme nudného rozhlížení mezi tím? Klasický packal onen prostředek vystřihne a požadované záběry za sebou spojí pomocí prolnutí. Prolnutí ale znamená přesun v čase či na jiné místo, divák je tedy zmaten, dojem z plynulého chodu videa je zničen. Lepší postup: nudné rozhlížení sojky vystřihneme a mezi požadované záběry vložíme prostřih (ten ale musí opět pasovat do námi vytvořeného umělého prostoru). Může to být spousta věcí – třepající se lístky na stromě vedle sojky, přihlížející modřinka nebo třeba ta stejná sojka, natočená v jiné velikosti.
 prostřihy mohou také upoutat divákovu pozornost, rozptýlit ho – chceme-li například ve videu ponechat delší činnost, která by ale v celé svojí délce začala působit nudně (například onu sojku, jak si delší dobu čistí peří), můžeme do tohoto děje vložit několik prostřihů, které upoutají pozornost, dodají větší dynamiku a divák je ochoten zhlédnout celý děj bez toho, aby mu přestal připadat atraktivní.

Pravidla jsou tu samozřejmě od toho, aby se čas od času porušila – je ovšem dobré vědět, proč tak činíme.
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 29 lis 2010, 16:59

Pokud Vás napadne jakýkoliv dotaz, ptejte se. Budu-li na něho umět odpovědět, učiním tak : wink:
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod MartinP » 29 lis 2010, 17:04

Bezva, díky.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + Sony A9 + 200-600
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7397
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Filmování a střih videa

Příspěvekod ToFa » 29 lis 2010, 17:08

Jeden dotaz mě napadá. Jaký program by jsi upřednostňoval pro úpravu videa natočeného fotoaprátem CANON. Prostě a jednoduše, kde by jsi ten surový materiál prostříhal, převedl do rozumného formátu...
Jinak moc užitečné povídání i přidávaná videa : good: : Bravo:
Uživatelský avatar
ToFa
 

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 29 lis 2010, 17:16

ToFa píše:Jeden dotaz mě napadá. Jaký program by jsi upřednostňoval pro úpravu videa natočeného fotoaprátem CANON. Prostě a jednoduše, kde by jsi ten surový materiál prostříhal, převedl do rozumného formátu...
Jinak moc užitečné povídání i přidávaná videa : good: : Bravo:


S tím asi bohužel moc neporadím, s videem z foťáku nemám zkušenosti a navíc sám prozatím stříhám jenom v jednom programu : pardon: To je asi potřeba vyzkoušet, programů je spousta...Pinnacle Studio, Sony Vegas, Adobe Photoshop Premiere a tucty dalších...
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod martin.hesko » 29 lis 2010, 21:46

čo som strihal nejaké to video, tak ja som používal Sony Vegas 7.0...bol som s ním celkom spokojný....je aj 8 ale do tej som sa nevedel nejak vžiť, asi to bolo zvykom na 7 :)
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 01 dub 2011, 09:30

Nevěděl jsem, kam s tím, tak jsem to vrazil sem :)

Sestříhal jsem takový průřez mojí tvorbou za poslední 3 roky. Původně jsem to chtěl použít u příležitosti otevření mých webovek, ale jejich dokončení se ještě protáhne a já nemám dost trpělivosti na to, abych si tohle video nechal utajené v počítači : pardon:

[video]http://vimeo.com/21776306[/video]

Budu rád za jakékoliv reakce nebo připomínky : wink:
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod enda » 02 dub 2011, 10:15

Lukáši, to je bomba, má to super tempo, ani chvilku jsem se nenudil, nádherné záběry, perfektně zpracované : good: : good: : good:
Moc se těším na webovky :)
Panasonic DMC FZ28, stativ velbon C500, maskovací síť, ryb. přístřešek fastman, dalekohled
Uživatelský avatar
enda
VIP
 
Příspěvky: 2379
Registrován: 13 čer 2009, 17:49
Bydliště: Znojmo
Vlastním jménem: Leo Dvořák

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 02 dub 2011, 11:00

Dík :) Web měl být hotovej už začátkem března, ale tradičně se něco zvrtlo a ještě se to protáhne...
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod martin.hesko » 02 dub 2011, 11:24

nemám slov (otvorené ústa, padnutá sánka) :pray: ...SUPER!
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Filmování a střih videa

Příspěvekod ptacatko1 » 02 dub 2011, 13:07

Moc pěkné, vtáhlo mně to do děje, dík za krásný zážitek.
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
Uživatelský avatar
ptacatko1
VIP
 
Příspěvky: 5458
Registrován: 05 čer 2009, 18:15
Bydliště: Znojmo
Vlastním jménem: Miroslav Stehlik

Filmování a střih videa

Příspěvekod stugent » 03 dub 2011, 20:58

RollsRojs píše:Dík :) Web měl být hotovej už začátkem března, ale tradičně se něco zvrtlo a ještě se to protáhne...


Tak dáme závod! Já ho chtěl spouštět první jarní den, ale jsem tak na dvou třetinách :-)
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Uživatelský avatar
stugent
VIP
 
Příspěvky: 4931
Registrován: 27 kvě 2009, 23:26
Bydliště: Štětí / Praha
Vlastním jménem: Rudolf Linhart

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 03 dub 2011, 21:00

Já zatím ani nemám představu, v jaké fázi jsem : D A navíc si ho nedělám úplně sám, takže to nezáleží jenom na mně : unknown:
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 17 led 2012, 20:12

Už zase nevím, kam jinam bych to plácnul, tak budu pokračovat ve vlákně :) Tady je můj výcuc z loňského roku:

[video]http://vimeo.com/35202407[/video]
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod ptacatko1 » 17 led 2012, 22:12

Luky, máš v rukách, pěkný.
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
Uživatelský avatar
ptacatko1
VIP
 
Příspěvky: 5458
Registrován: 05 čer 2009, 18:15
Bydliště: Znojmo
Vlastním jménem: Miroslav Stehlik

Filmování a střih videa

Příspěvekod michy » 17 led 2012, 22:26

supr video
Uživatelský avatar
michy
VIP
 
Příspěvky: 1783
Registrován: 25 kvě 2009, 17:44
Bydliště: Plzeň-jih
Vlastním jménem: Jiří Míchal

Filmování a střih videa

Příspěvekod PavelK » 18 led 2012, 02:09

Fakt super : good:
PavelPhoto.cz Canon EOS 70D, Canon 300/2.8 IS, Canon 100/2.8, Canon 17-40/4, Canon 1.4x III
Uživatelský avatar
PavelK
běžný
 
Příspěvky: 135
Registrován: 01 bře 2011, 23:09
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Pavel Kučera

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 19 led 2012, 12:16

Díkec : wink:
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod Mouka » 28 led 2012, 21:15

Noooo, dobré!!!
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 3545
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

Filmování a střih videa

Příspěvekod am-foto » 15 úno 2012, 23:13

Bomba.Klobouk dolů :pray: .Super videa : good:
Uživatelský avatar
am-foto
 

Filmování a střih videa

Příspěvekod doxa » 16 úno 2012, 20:32

=@
Nikon D80,Nikkor 300/4 af-s,Manfrotto 055PROB
Uživatelský avatar
doxa
stálý
 
Příspěvky: 235
Registrován: 15 dub 2011, 10:32
Vlastním jménem: Jiří Doxanský

Filmování a střih videa

Příspěvekod Jarek » 23 úno 2012, 14:08

Potřeboval bych poradit,poprvé jsem zkoušel natáčet video se svým fot'ákem,jen tak ze zvědavosti.
Stáhnul jsem video do PC,překonvertoval do WMV a ve Windows Movie Maker(protože je v češtině :) ) jsem ho sestříhnul a přidal titulky.
A ted',než když ho uložím do PC setříhaný a s titulky,tak ve Windows Movie Maker ho přehraju v pohodě,pak ho uložím a
pustím si ho ve WMP,tak se mi v půlce zastaví obraz i zvuk,ačkoliv ukazatel WMP běží dál.
Zkoušel jsem to přehrát i v jiném přehrávači a je to to samé.Nevíte někdo kde je chyba?
Díky.Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
Uživatelský avatar
Jarek
VIP
 
Příspěvky: 1851
Registrován: 02 úno 2011, 20:11
Bydliště: České Budějovice
Vlastním jménem: Jiří Sedláček

Filmování a střih videa

Příspěvekod martin.hesko » 23 úno 2012, 14:22

Jarek píše:Potřeboval bych poradit,poprvé jsem zkoušel natáčet video se svým fot'ákem,jen tak ze zvědavosti.
Stáhnul jsem video do PC,překonvertoval do WMV a ve Windows Movie Maker(protože je v češtině :) ) jsem ho sestříhnul a přidal titulky.
A ted',než když ho uložím do PC setříhaný a s titulky,tak ve Windows Movie Maker ho přehraju v pohodě,pak ho uložím a
pustím si ho ve WMP,tak se mi v půlce zastaví obraz i zvuk,ačkoliv ukazatel WMP běží dál.
Zkoušel jsem to přehrát i v jiném přehrávači a je to to samé.Nevíte někdo kde je chyba?
Díky.Jiří.
možno vznikla chyba pri renderovaní. poradil by som ti sa poobzerať po programoch ako sony vegas, alebo adobe premiere, alebo najjednoduchši pinnacle studio, na sony vegas 8 je určite aj čeština, mal som ju a aj na pinnacle studio myslím že je :)
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Filmování a střih videa

Příspěvekod RollsRojs » 23 úno 2012, 20:42

To se mi párkrát v Pinnaclu stalo taky.....občas si to prostě dělá, co chce, tak to většinou jednoduše vypálím znovu : pardon:
Uživatelský avatar
RollsRojs
VIP
 
Příspěvky: 2399
Registrován: 26 říj 2010, 20:20
Vlastním jménem: Lukáš Pich

Filmování a střih videa

Příspěvekod Jarek » 23 úno 2012, 20:55

Díky chlapci,už jsem to vyřešil,místo do WMV jsem to překonvertoval do AVI a jde to.Alespoň zatím :) .
Stáhnul jsem si Pinnacle,tak příště to zkusím udělat v tom,jestli to budu umět.
Kdysi už jsem ho měl,pak jsem ho asi 1,5 roku nepoužíval a když jsem chtěl něco udělat,tak jsem nevěděl která bije :) .
Díky.Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
Uživatelský avatar
Jarek
VIP
 
Příspěvky: 1851
Registrován: 02 úno 2011, 20:11
Bydliště: České Budějovice
Vlastním jménem: Jiří Sedláček

Další

Zpět na TECHNIKA A POMŮCKY

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků