Správa barev

- postproces, správa barev, katalogizace, zálohování...

Re: Správa barev

Příspěvekod stugent » 10 led 2010, 00:31

OK, asi půjdu do těch sedmiček. Anebo až budu mít čas, tak si o tom přečtu nějakou knihu. Mám v tom bordel odjakživa :-(
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Uživatelský avatar
stugent
VIP
 
Příspěvky: 4929
Registrován: 27 kvě 2009, 23:26
Bydliště: Štětí / Praha
Vlastním jménem: Rudolf Linhart

Zmena farieb pri ukladaní fotiek

Příspěvekod martin.hesko » 17 bře 2010, 15:08

ahoj...
neviete mi niekto poradiť prečo keď si v PS CS 3 upravím fotku, potom ju uložím do JPG, sa mi totálne rozhádžu farby....ako príklad prikladám vzor zmeny farieb a aj nastavenia windowsu a PS CS3 farieb....ak by mi mohol niekto pomôcť, budem vďačný... : cry:
(mám monitor Samsung SyncMaster 941MW) :(

Vďaka...
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Správa barev

Příspěvekod LorDP » 20 bře 2010, 23:37

vyhodil bych ty profily v nastavení monitoru. (pokud nejsou měřené sondou) v PS musíš ještě rozkliknout more options
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
Uživatelský avatar
LorDP
zkušený protahující
 
Příspěvky: 328
Registrován: 25 kvě 2009, 22:45
Bydliště: Kostelany nad Moravou
Vlastním jménem: Petr Salinger

Zmena farieb pri ukladaní fotiek

Příspěvekod Libor » 21 bře 2010, 00:11

martin.hesko:


ahoj, ty ji máš v tom camera raw otevřenou v adobe RGB, ta je taková "vyblitá" bez saturace, hlásí ti PS při otevření kolizi profilů? převádíš ho pak? Co máš za profil ve foťáku?

Jinak bych ale opravdu udělal to co píše LorDP
Uživatelský avatar
Libor
běžný
 
Příspěvky: 131
Registrován: 29 kvě 2009, 00:25

Správa barev

Příspěvekod martin.hesko » 21 bře 2010, 20:38

ve fotaku mam profil sRGB....do camera raw som nastavil tiez sRGB a do predvoleneho profilu monitora tiez sRGB.....v camera raw su este male odchylky (vysednutie, vyblednutie), ale ako som sa dočítal, tuším to robí každému.... : sorry:
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Správa barev

Příspěvekod Libor » 21 bře 2010, 21:00

martin.hesko, ale tady máš fotku otevrenou v adobe RGB viz obrázek. Libor
Přílohy
Uživatelský avatar
Libor
běžný
 
Příspěvky: 131
Registrován: 29 kvě 2009, 00:25

Správa barev

Příspěvekod martin.hesko » 21 bře 2010, 21:20

to bolo....uz som to prestavil....
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
Uživatelský avatar
martin.hesko
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 445
Registrován: 04 bře 2010, 22:30
Vlastním jménem: Martin Hesko

Správa barev

Příspěvekod Lweek » 24 dub 2010, 21:48

Lidičky, s baravama pod XPčkama + Adobe sem taky zápasil. Přišel sem na jednu zajímavost. Adobe si natahuje profil který je nastaveny ve Windows!! Jenže pokud necháte pomocí některé utility (jako já u Spyder sondy) načíst profil při startu windows, tak on ty profily vynásobí! Takže fotka vypadá jinak v Lightroomu a jinak venku na ploše i když by se zdálo, že vše je korektně nastavený. Já přišel na toto řešení:
Nenatahuju profil při spuštění. Ale používám dodaný profiler. Nejdříve natáhnu kalibrační profil a pak manuálně vrátím nastavení windows na sRGB .. pak v klidu pracuju a vše je jak má. Jedinou nevýhodou je, že tohle je třeba opakovat vždy kdy se člověk chystá pracovat s fotkama.

Co mi ale v poslední době zamotalo hlavu je, že stejný target kalibrace zkalibruje Spider 2 a Spider 3 docela jinak. Osobně se mi ale víc líbí výsledek co leze ze Spider 3.
Uživatelský avatar
Lweek
 

Správa barev

Příspěvekod radek » 20 zář 2015, 19:21

Omlouvám se, že otevírám toto již asi zodpovězené téma, ale nějak na to nemůžu přijít, jedná se o tzv. posterizaci, tedy mapy na jemných přechodech, zejména na rozmazaným pozadí, jsou dobře vidět po zmenšení a převodu do jpg, nemá někdo nějaký trik jak se těch map zbavit ? NEFy(RAWy) upravuju v PS 6 - barevný prostor Adobe RGB a 16bitový kanál, zmenšuju v Zoneru a do jpg převádím opět v PS 6 uložit pro web a.., ještě připomínám, že se mi to stává pouze na uměle rozmazaným pozadí.
Nikon D850 + náhradní tělo D7100, objektiv AF-S VR 500/4G IF ED,-AF-P NIKKOR 70–300 mm f/4,5–5,6E ED VR + TC-14EII a stativ manfrotto
Uživatelský avatar
radek
VIP
 
Příspěvky: 2077
Registrován: 22 zář 2010, 21:25
Bydliště: Pohorovice-Kloub Vodňany
Vlastním jménem: Radomír Šálek

Správa barev

Příspěvekod Photomecan » 20 zář 2015, 21:52

Popiš cely postup, jinak je dost těžko ukázat, kde je v postupu chyba. Někde degraduješ počet odstinů...


Sent from my iPad using Tapatalk
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Správa barev

Příspěvekod jizapo » 21 zář 2015, 09:47

Posterizace je důsledkem komprese rovnoměrných jednolitých přechodů do JPEG. Buď co nejmenší kompresi, ale steně náznaky posterizace budou, nebo přidat do plochy nepatrně čb šumu. Stačí si to vyzkoušet, plochu fotky vylnit přechodem jedné barvy a převést do JPEG a bude z toho duhový obrázek a po druhé přidat 5 - 10% šumu a uložit do JPEG a posterizace je fuč.
Uživatelský avatar
jizapo
zatoulanec
 
Příspěvky: 4
Registrován: 30 bře 2012, 21:44

Správa barev

Příspěvekod radek » 21 zář 2015, 19:17

Tak ten postup, občas vyfotím ptáka moc blízko, natěsno, tak si dofotím ještě čtyři snímky po stranách objektu a ve funkci photomerge složím
1-PS6- otevřít soubor-otevře se camera raw- dám otevřít obraz- nesouhlas vloženého profilu- zaškrtnu použít vložený profil- toto udělám se všemi snímky co chci složit, tedy 5x
-dám photomerge- zaškrtnuto-automatické a prolnout obrazy mezi sebou
- dám přidat otevřené soubory a OK, obraz se složí a načtou se vrstvy pro každý snímek zvlášť ,nechám jen složený snímek a zbylé fotky zavřu, vrstvy sloučím
- provedu úpravy-klonování-úrovně-expozice-křivky- odstín a sytost- výběr lasem pozadí,zpřesnit okraje a výběr rozostřím- rozostření objektivu- poloměr na 100, rozložení rovnoměrné, mapa hloubky žádná, OK.
- smažu laso- odšumím v neat image
-uložit jako-Tiff-zaškrtnuto vrstvy a ICC profil: sRGB - dám uložit
2-Volby Tiff -zaškrtnuto - komprese obrazu- žádná
-počet obr. bodů - prokládané
-pořadí bajtů - IBM PC
-komprese vrstev- RLE
otevře se ještě okno vložení vrstev zvětší velikost souboru-OK
3-Zoner 12-přejdu do editoru - otevře se okno vrstvy nejsou podporovány- OK
- změna rozměrů
-zaškrtnuto-převzorkovat obrázek
-zachovat proporce
- velikost dám 3000x2000 původní byla 8700x5800
-rozlišení 2000 dpi (tady asi dělám chybu)
- a zase velikost 3000x2000
-doostření 120
dám uložit jako - se změnou názvu, přidávám č.1- ukládám v tifu
-komprese žádná-režim RGB -barevná hloubka truecolor 24bitů -OK
otevře se okno-vrstvy nejsou podporovány, bnudou tyto informace odstraněny- OK
4-PS6-zavřu zpracovaný snímek a otevřu zmenšený tif- otevře se okno nesouhlas vloženého profilu, zaškrtnu použít vložený profil-OK
- uložit pro web - optimalizovat- na max 2048(víc mi to nepustí, mám tak nastavený Zoner a udělá to nějakých 1,9MB)
-zaškrtnuto - platné nastavení-platný řez
- uložit a to je vše ufff

Výsledek je parádní, až na tu posterizaci v rozmazání pozadí, jsem samouk a chyb je tam asi spousta, na web to stačí, ale větší formáty jako tento jsou pro mne problém - takže za každou radu budu vděčný :)
Nikon D850 + náhradní tělo D7100, objektiv AF-S VR 500/4G IF ED,-AF-P NIKKOR 70–300 mm f/4,5–5,6E ED VR + TC-14EII a stativ manfrotto
Uživatelský avatar
radek
VIP
 
Příspěvky: 2077
Registrován: 22 zář 2010, 21:25
Bydliště: Pohorovice-Kloub Vodňany
Vlastním jménem: Radomír Šálek

Předchozí

Zpět na Editace a katalogizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník