Problém s RAWem

- postproces, správa barev, katalogizace, zálohování...

Problém s RAWem

Příspěvekod Michal Fuglevič » 11 dub 2014, 18:18

Zdravím, snad mi tu někdo poradí..
Předevčírem mi odešla CF karta, na které jsem měl fotky v RAWu (CR2). Fotografie jsem obnovil pomocí programu PC Inspector Smart Recovery, kde jsem zadal obnovu RAWu ve formátu CR2. Obnovené fotografie mají příponu cr2. Jenže, když jsem chtěl fotky naimportovat do Lightroomu 4, náhledy fotografií nejsou k dispozici a po kliknutí na Import se zobrazí okno s hláškou, že soubory pochází z fotoaparátu, jehož formát RAW Lightroom neumí otevřít. Zoner 15 fotky zobrazí v prohlížeči, ale po přepnutí na RAW také píše že formát není podporován. Jediné co jde, je v editoru Zoneru uložit do jpg, s kterým už se pracovat dá.

Nevíte někdo co s tím? Díky.
Uživatelský avatar
Michal Fuglevič
běžný
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03 led 2014, 18:25
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Michal Fuglevič

Problém s RAWem

Příspěvekod duffa » 11 dub 2014, 19:39

Pokud jsi mezitim tu kartu neprepsal tak to zkus obnovit nejakym jinym programem, ja mam vynikajici zkusenost s programem SanDisk RescuePRO ktery jsem kdysi ziskal s nejakou kartou (nevim jestli se da sehnat nejaka neplacena verze nebo kolik stoji plna), obnovil mi do posledni fotky i to co jine softy nezvladly.

ZPS z toho zrejme vytahne JPEGovy nahled, Canon ho tam dava v plnem rozliseni. Ale je mozne ze to vubec nejsou RAWy ale obycejne JPEGy, ZPS mivalo detekci typu souboru nezavisle na pripone tak je mozne ze podle obsahu zjisti ze je to JPEG a nacte to jako JPEG (ale tady si nejsem jisty jestli to jeste dela, mam pocit ze se tahle ficura vypnula kvuli rychlosti). Pak je mozne ze je to je RAW ale je nejaky "nakopnuty" a protoze v editoru ZPS se primarne pouziva WIC kodek ktery zpravidla dodava vyrobce (zde Canon) tak je mozne ze to nejak precte. Poznas to snadno, podivej se v editoru dole na statusbaru jakou bitovou hloubku to ma - pokud 24 bitu tak to nejspis bude JPEG, pokud 48 bitu tak se to nejspis nacetlo jako RAW data. Pokud to nenacte WIC kodek tak se to jeste editor pokusi otevrit pomoci dcraw, mozna to nakonec projde pres nej.

Pak jeste muzes zkusit stahnout free programek PhotoME (http://www.photome.de/) a otevrit to v nem, tam uvidis co je v souboru za sekce, v normalnim RAWu tam krome nahledu v ruznych rozlisenich jsou RAW data. Pripade muzes otevrit vedle nejaky spravny RAW a porovnat. V kazdem pripade pokud jeden ten RAW nekde uploadnes (uschovna.cz, ulozto.cz, ...) tak se na to muzu podivat.
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

Problém s RAWem

Příspěvekod Michal Fuglevič » 11 dub 2014, 21:23

SanDisk RescuePro jsem chtěl zkusit, ale nesehnal jsem neplacenou verzi, ani na uloz.to. Podporu pro WIC kodeky nemám v zoneru nainstalovanou, zoner používám jen na zmenšování fotek, jinak s ním nepracuju. Takže se mi tam info o bitové hloubce nezobrazuje. Stáhnul jsem PhotoME, ale vůbec se v tom nevyznám...
Pokud by se ti chtělo na to kouknout, byl bych rád. Tady je odkaz: http://leteckaposta.cz/898162807
Uživatelský avatar
Michal Fuglevič
běžný
 
Příspěvky: 106
Registrován: 03 led 2014, 18:25
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Michal Fuglevič

Problém s RAWem

Příspěvekod duffa » 11 dub 2014, 22:09

Hmm, tak nemam dobre zpravy, zarazilo mne uz to ze je ten soubor nejaky maly, sample fotky ze 7D co tu mam maji kolem 28MB, ten tvuj ma cca 16MB (a podle rozmeru to neni sRAW ani mRAW). Nakonec jsem to zkusil nacist po debuggerem a je to jasne, pokousi se nacist blok dlouhy pres 20MB coz se mu evidentne nemuze podarit protoze ten soubor ani tak dlouhy neni. Takze IMHO tomu souboru asi chybi konec, cteni RAWu v aplikacich selze a zahlasi (pravda mozna trochu zavadejicim zpusobem) ze ten format neznaji. Kdyz to v ZPS otevres v editoru a das Soubor/Nacist v plnem rozliseni tak je videt ze tam kus dat je a zbytek chybi, aspon u mne se ta tvoje ukazka takto nacte.

Jinak se pokusim ten RescuPRO najit a nejak ti ho dodat abys aspon zjistil jestli to zvladne.
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1030
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

Problém s RAWem

Příspěvekod Enter » 18 čer 2014, 09:05

Zdarvím, mám problém - mám AP Lightroom 3.6 a když do něho importuji RAWy a jdu upravovat (develope) automaticky upraví téměř vše (od doostření, blacks, WB, tint etc.) ...věděl by někdo co s tím? U JPEG zůstává vše jak je a úpravy jdou od nuly .. :)
Uživatelský avatar
Enter
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 463
Registrován: 01 črc 2013, 21:13
Bydliště: Žacléř
Vlastním jménem: Martin Ertner

Problém s RAWem

Příspěvekod Jirka H. » 09 srp 2018, 17:56

Nemáte někdo zkušenosti s prohlížením .nef souborů na iPadu? Mám fotky v cloudu a nikde jsem nenašel aplikaci, která by uměla nahlížet rawy z Nikonu.
http://www.jirihornek.cz/
Nikon D300, D3s, AFS 500/4, AFS 18-35/3.5-5.6 G, SB800, telekonvertory TC 1.4E a 1.7E, stativ Feisol a Manfrotto 055DB, HDV501
Uživatelský avatar
Jirka H.
běžný
 
Příspěvky: 175
Registrován: 07 srp 2009, 18:09


Zpět na Editace a katalogizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník