Domácí úložiště

Domácí úložiště

Příspěvekod Photomecan » 09 pro 2010, 15:47

Potřeba alespoň nějak zautomatizovat zálohování dat - hlavně fotografií - vyústila v koupi síťového disku od WesternDigital a to modelu World Edition I 1,5TB..původně jsem zvažoval verzi II s disky v RAID poli, ale vzhledem k reklamační politice, kdy při poruše jedno z disků je nutno reklamovat CELÉ zařízení jsem nakonec zvolil levnější verzi s jedním diskem. Instalace bez větších komplikací připojením přes domácí nkovou WiFi síť, rychlost ukládání je okolo 6,5 MB/s, umístění v jiné místnosti.. Zálohuji nyní jak pracovní disk, kam importuji RAWy a následně je upravuji přes archívní disk s uloženými fotografiemi po běžné dokumenty a např. poštu. Disk se konfiguruje přes webové rozhraní a v podstatě se pouze nadefinují cílové adresáře, kam se záloha má sypat a pak vlastní zálohování, které pak probíhá automaticky na pozadí. Recenze k verzi II je zde: http://www.svethardware.cz/art_doc-7928 ... C8497.html , lze jej koupit už za cca 3500Kč a to za klidnou hlavu stojí.

Jsou i lepší zařízení, ale ty dražší NASy umí věci, které nepotřebuji, tohle za ty prachy dělá co má, jen nevím, jak dlouho vydrží, přeci jen je to spotřebka. Serverové NASy bych nezaplatil, tož alespoň něco :)
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2225
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Domácí úložiště

Příspěvekod Krafra » 17 lis 2011, 11:37

Potřeboval bych pomoc-poradit.

Nemám zálohovaný disk 500GB je plný a odstavil jsem ho-někdy vloni nebo ještě dřív. letos po připojení neraaguje a známí mi řekl,že je po něm takže všechny fotky vtrapu.
Dá se nějak zachránit-něco -jako třeba s vymazané karty?

Díky za rady-teď se snažím zálohovat.
Uživatelský avatar
Krafra
VIP
 
Příspěvky: 2284
Registrován: 26 kvě 2009, 21:09

Domácí úložiště

Příspěvekod taek » 17 lis 2011, 13:08

Zkusit přes nějaký ten soft - něco dřív doporučoval myslím i Petr Bambousek, něco se dá určitě vygooglit. Případně pokud by nic moc nepomáhalo, tak zkusit zabalit do ručníku, pak do igelitového pytlíku a přes noc do mrazáku - osobně jsem to ale nezkoušel, ale mluvil o tom nějaký učitel z IT katedry, když jsem byl ještě na škole. Taky existují firmy, které se snaží za úplatu z disku něco vydolovat.
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
Uživatelský avatar
taek
moderátor
 
Příspěvky: 1211
Registrován: 24 kvě 2009, 18:00
Bydliště: Českokrumlovsko, na samotě u lesa
Vlastním jménem: Martin Švarc

Domácí úložiště

Příspěvekod stugent » 17 lis 2011, 13:29

To dolování z disku za úplatu je poměrně úspěšné - firmy na to mají speciální bezprašné komory, kde celý disk rozeberou a plotny, na kterých jsou uložena data přendají do jiného disku, který je mechanicky v pořádku. Pak to z něj vysosnou. Nesmí být samozřejmě fyzicky poškozeny ty plotny, tzn. pokud disk spadnul a je na dvě půlkky nebo vyhořel, tak je to asi marné. Bohužel je tato služba dost drahá, stojí pár tisícovek.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Uživatelský avatar
stugent
VIP
 
Příspěvky: 4929
Registrován: 27 kvě 2009, 23:26
Bydliště: Štětí / Praha
Vlastním jménem: Rudolf Linhart

Domácí úložiště

Příspěvekod mcech » 17 lis 2011, 16:54

Jak pise stugent....
Hlavne zalezi na tom, co je v haji. Jestli se disk vubec neohlasi systemu, nebo jestli ho system vidi, ale nejde cist.
V prvnim pripade by se daly plotny prendat do jineho - stejneho typu (znamy - laik - se do toho doma pustil a napoprve uspel, nikdy predtim to nedelal akorat o tom nekde slysel :-D ).
Sel bych cestou firmy na zachranu dat... je to drazsi, ale jestli ti na fotkach zalezi...
http://mcech.tbn.cz
Sony A55, A700, stařičká Tokina 300mm/F2.8, Minolta 200/F2.8, TC kenko 300 DG 1.4 a 2x
Uživatelský avatar
mcech
zkušený běžný
 
Příspěvky: 558
Registrován: 02 črc 2010, 14:33
Bydliště: Třeboň
Vlastním jménem: Marek Čech

Domácí úložiště

Příspěvekod Krafra » 17 lis 2011, 23:15

Díky za rady-už jsem se pídil,ale firmy které se tím zabívají prý berou cca 10 tisíc, což je pěkná suma.
Uživatelský avatar
Krafra
VIP
 
Příspěvky: 2284
Registrován: 26 kvě 2009, 21:09

Domácí úložiště

Příspěvekod jbenak » 17 lis 2011, 23:35

Krafra: co to je přesně za disk? nějaký USB přenosný? Základní zákrok je nejdřív disk vymontovat z té "USB" krabičky a připojit ho přes jiné externí USB rozhraní do počítače (lze zakoupit univerzální rozhraní na všechny disky za cca 800 Kč). Pokud chodí, stačí zakoupit nový rámeček s USB elektronikou cca za 200 Kč. Nejčastěji odejde právě ta elektronika v rámečku a nebo tam praskne spoj na tišťáku u USB konektoru. Sám disk, který se skrývá uvnitř bývá odolný.
Jiří Benák, www.benak.info
Uživatelský avatar
jbenak
zkušený běžný
 
Příspěvky: 594
Registrován: 15 črc 2009, 15:02
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Jiří Benák

Domácí úložiště

Příspěvekod Mouka » 18 lis 2011, 15:29

A jestli je disk v systému vidět (nikolv obsah), existuje celá řada nástrojů, jak z něj data dostat. A někdy, i když vidět není, záleží, co je poškozeno. Pokud to je víceplotnový disk, tak není jednoduché plotny přendat, vějšinou nejsou vůči sobě fixovány. To je lepší vyměnit logiku. Ale stalo se mi jednou, že po výměně logiky tato vyhořela a byly v dupě obě :) .
I USB disk (v boxu) se dá vymontovat a připojit k nějakému počítači a popracovat na něm. Ale je fakt, že to je často práce na mnoho hodin, někdy i desítky. Takže tu cenu 10 tisíc lze pochopit. Záleží, jak si data ceníš.
Franto, nejedeš do Ostravy? Třeba bych něco odzkoušel ................ neboj, za 10 by to nebylo, buď bych uspěl nebo ne. Stačil by mi Tvůj slib, že se zase kdesi potkáme :)
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

Domácí úložiště

Příspěvekod Krafra » 19 lis 2011, 14:19

jbenak: jak jsem psal disk je interní-montuju ho do krabičky a používám jako externí,jenže kamarád mi půjčil nové připojení k disku-asi to co píšeš a on se ani netočí.

Takže ho pěkně vemu k Honzovi do Ostravy.
Je to škoda mám tam všechny ledňáčky a letos jsem je nefotil.
Uživatelský avatar
Krafra
VIP
 
Příspěvky: 2284
Registrován: 26 kvě 2009, 21:09

Domácí úložiště

Příspěvekod jbenak » 19 lis 2011, 15:56

Tak to je smůla. Držím palce ať to rozchodíte. Někdy se vyplatí nespěchat a disk si dobře prohlédnout pod lupou (zvenčí) zda třeba není někde něco volného(spojky, součástky), nebo ohnutý pin u konektoru a pod. Pokud jsem třeba připojoval SATA disk přes to externí rozhraní, tak záleželo na pořadí připojení k USB a zapnutí napájení disku. Jinak se neroztočil. On se totiž asi roztočí až na povel ze sběrnice. Takže nejdříve je třeba ověřit to rozhraní co sis půjčil na nějakém podobném funkčním disku a zachovat stejný postup.
U dlouho ležícího zatuhnutého disku může pomoci slabé poklepání, změna polohy atd. Ale to klepání a třesení už je poslední pokus před případným rozebráním. To jsem ještě podstoupit nemusel.
Jiří Benák, www.benak.info
Uživatelský avatar
jbenak
zkušený běžný
 
Příspěvky: 594
Registrován: 15 črc 2009, 15:02
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Jiří Benák

Domácí úložiště

Příspěvekod neox2 » 21 lis 2011, 21:48

Ja som si predvčerom zakúpil externý HDD , lebo už som nemal dobrý pocit z toho že mám fotky len pc (a to je jedno či na 2 HDD ale stále ked počítač zhorí tak prídem o všetko). Rozhodol som sa, že určite chcem 2TB aby to vydržalo nejaké tie rôčky a narazil som na slušnú cenu u známej a zároven chválenej firmy HITACHI , používam ho dva dni a som nadmieru spokojný.....vrelo doporučujem. Zakúpil som ho tu : http://www.datart.sk/katalog/Externy-pe ... 0-2TB.html
Nikon D3100, N 18-55 f/ 3.5-5.6 VR Asp., Tamron SP 70-300 f/4-5.6 VC USD, Nikon SB-700, Kenko SHQ 1,5x, Triopo GX-1127,fotostan Ameristep Gunner, mask. sieť a iné potrebné drobnosti pre zjednodušenie a zlepšenie fotografovania
Uživatelský avatar
neox2
stálý
 
Příspěvky: 241
Registrován: 18 kvě 2011, 20:07
Bydliště: Humenné
Vlastním jménem: Adam Dubas

Domácí úložiště

Příspěvekod Mouka » 09 led 2013, 11:08

Zdarec kolegové. Možná by někoho mohlo zajímat tohle nové zařízení NAS. Zajímavé hlavně je, že to jede i na vlastní baterii, snad až 7 hodin. Takže ne jen jako domácí úložiště (jak se jmenuje tohle vlákno), ale hlavně na cesty. Jen jaká bude cena, žejo.
http://www.svethardware.cz/art_doc-2BA1F06147B68F26C1257AEE002C5635.html
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

Domácí úložiště

Příspěvekod Kalanis » 18 čer 2013, 13:53

Mouka píše:Zdarec kolegové. Možná by někoho mohlo zajímat tohle nové zařízení NAS. Zajímavé hlavně je, že to jede i na vlastní baterii, snad až 7 hodin. Takže ne jen jako domácí úložiště (jak se jmenuje tohle vlákno), ale hlavně na cesty. Jen jaká bude cena, žejo.
http://www.svethardware.cz/art_doc-2BA1F06147B68F26C1257AEE002C5635.html


To vypadá hodně zajímavě, akorát cena tomu odpovídá. 500GB kolem 4 tisíc a 1TB kolem 5 tisíc
Nikon D800E, Nikon D90, Sigma 150-600 C, Nikon 70-200/2.8 VR II, Nikon 50/1.8 G, Sigma 17-50/2.8 OS
Uživatelský avatar
Kalanis
běžný
 
Příspěvky: 174
Registrován: 18 dub 2013, 13:17
Bydliště: Jedovnice
Vlastním jménem: Zdeněk Vládek

Domácí úložiště

Příspěvekod Totmi » 14 led 2014, 10:11

Nazdar kolegové. Nastal u mě problém se kterým se potýkal asi každý z nás. Kam s daty, aby o ně člověk nepřišel? Aktuálně mám v PC jeden SSD disk 250GB jako systémový a jeden 1TB jako úložiště. Což je málo. Není žádná záloha.. Vymyslel sem si, že koupím ještě jeden 1TB disk a zapojím ho v PC do zrcadla se stávajícím úložištěm a k tomu ještě přidám Externí disk WD My Cloud 3TB připojený k PC přes wifi. na něj se budou jednou za čas zálohovat data z PC. Tím pádem budou data na 3 discích a na dvou místech. Což mě příjde už docela dostatečné. Po zaplnění disků v pc bych je asi zazálohoval na další disk cca 4TB, oba je naformátoval a jel zase od nuly.. Jaký na to máte názor a jaké řešení používáte? Popřípadě jaké jsou klady a zápory vašeho řešení? Moc díky. Myslím, že tohle téma bude zajímat víc lidí..
Technika: Canon 1DX, 5D mk3,16-35/4L is, 50/1,8, 100/2,8L is, 70-200/4L, 400/5,6 L, Extender 1,4x III, Blesk 580EX 2, Stativ + hlava FEISOL,

www.martin-grossman.cz
Uživatelský avatar
Totmi
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 493
Registrován: 25 čer 2011, 21:55
Bydliště: Polešovice
Vlastním jménem: Martin Grossman

Re: Domácí úložiště

Příspěvekod kurťa » 14 led 2014, 10:28

Řešení mi přijde fajn, ale moc nechápu, co děláte s těmi kvanty fotek. To je chcete mít připravené pro případné zájemce ke koupi? Raději bych si celý archiv čas od času prošel a sebekriticky podobné fotky vyházel. Mě se musí na 2 GB v mirroru vlézt filmy, hudba, fotky.
Uživatelský avatar
kurťa
moderátor
 
Příspěvky: 836
Registrován: 24 kvě 2009, 17:19
Vlastním jménem: David Kurtin

Domácí úložiště

Příspěvekod Totmi » 14 led 2014, 10:51

Tohle je řešení, abych nepřišel o všechno. Mazani mě čeká také. To bude najednou místa. :-)
Technika: Canon 1DX, 5D mk3,16-35/4L is, 50/1,8, 100/2,8L is, 70-200/4L, 400/5,6 L, Extender 1,4x III, Blesk 580EX 2, Stativ + hlava FEISOL,

www.martin-grossman.cz
Uživatelský avatar
Totmi
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 493
Registrován: 25 čer 2011, 21:55
Bydliště: Polešovice
Vlastním jménem: Martin Grossman

Domácí úložiště

Příspěvekod Indian » 14 led 2014, 15:26

Totmiho chápu mám jich k záloze ještě víc:-) ono nejen mé umění rodina coení ale jsou tu fgotky i dětí, jenž je "nutné"skladovat:-) a tam nejde vždy o maximální uměleckou a technickou kvalitu:-) občas rodiný video:-) a je to v luftě:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Uživatelský avatar
Indian
VIP
 
Příspěvky: 3321
Registrován: 27 kvě 2009, 06:28
Vlastním jménem: Michal Pešata

Domácí úložiště

Příspěvekod mpe » 04 bře 2014, 15:56

Pokud chcete zálohu tak podle mě je blbost stavět si doma nějaká NASy o které se člověk musí starat, žere to proud a stejně je to nespolehlivé coby záloha proti rizikům jako vyhoření, zloději, atd.

Doporučuji crashplan od $4/měs ($59/ročně). Neomezená kapacita. Pochybuju, že si za ty prachy (+náklady na provoz) postavíte na zálohování něco lepšího.

http://www.code42.com/crashplan/
Uživatelský avatar
mpe
zimní host
 
Příspěvky: 90
Registrován: 20 úno 2013, 22:50
Bydliště: London, UK

Domácí úložiště

Příspěvekod borg » 04 bře 2014, 21:03

neviem, ale tretím službám moc neverím. dnes ešte môžu fungovat, zajtra už nie. davám radšej prednosť domácemu NAS, ktorý mi nemusí bežať 24 hodín denne, ale len keď budem robiť zálohu.
Canon EOS 50D, Canon 100-400 L IS USM, Canon 100 L IS USM Macro
Uživatelský avatar
borg
protahující
 
Příspěvky: 49
Registrován: 18 črc 2012, 18:54
Bydliště: Nové Zámky
Vlastním jménem: Martin Mančuška

Domácí úložiště

Příspěvekod mpe » 04 bře 2014, 21:43

No nemyslím, že domácí NAS bude co do spolehllivosti lepší volba než Amazon S3 cloud. Stejně potřebuješ offsite zálohu, protože scénářů jak můžeš doma přijít o disky doma je spousta.

Můj systém:

1. kopie fotky v počítači
2. kopie - Time Capsule
3. kopie - Amazon S3
Uživatelský avatar
mpe
zimní host
 
Příspěvky: 90
Registrován: 20 úno 2013, 22:50
Bydliště: London, UK


Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník