SSD disk

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 30 dub 2018, 17:52

Ale vezme to starý disk....
Jen při instalaci windows na nový disk měj odpojený ten původní! Aby nedošlo nedopatřením k jeho smazání ...
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2074
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 30 dub 2018, 20:35

Jak píše Mouka, ta jejich odpověď nemá logiku.

Osobně jsem si koupila SSD, nainstalovala naň W10 a v PC zůstal i starý disk s W7. Mohla jsem spouštět oba OS, stačilo jen při spuštění vybrat, ze kterého disku se wokna načtou. Možný zádrhel je akorát v tom, že asi bude potřeba v BIOS nastavit, který disk se načte jako první, pokud bude na obou operační systém.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 07:39

Martina píše:Jak píše Mouka, ta jejich odpověď nemá logiku.

Osobně jsem si koupila SSD, nainstalovala naň W10 a v PC zůstal i starý disk s W7. Mohla jsem spouštět oba OS, stačilo jen při spuštění vybrat, ze kterého disku se wokna načtou. Možný zádrhel je akorát v tom, že asi bude potřeba v BIOS nastavit, který disk se načte jako první, pokud bude na obou operační systém.

To zní velmi logicky a věřím že to tak i bude.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 11:39

A je to hned. Napadlo mě si ještě zazálohovat veškerou poštu. Z lenosti jsem využil připojený externí disk s nejlepšíma fotkama a řadou důležitých dokumentů a instalaček za poslední rok, pro nedostatek místa v PC ho používám. Pak jsem si řekl že instalačku windows 10 si stáhnu raději na flešku,našel jsem flešku s nepotřebnými již soubory a dal ji zformátovat. Omylem jsem začal formátovat ten externí disk.Tak teď formátuju oboje, pak budu hledat zničené dokumenty,fotky, znova dělat všechny možné zálohy a operace SSD disk se odkládá tipuju tak o tři dny :(
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 01 kvě 2018, 13:04

Karle, Karle. :-(
Derou se mi na jazyk různá slova, ale vzhledem k Tvému staršímu datu narození je nemohu použít.
Nicméně, nezlob se na mne, tohle klasická chyba začátečníka nebo neznalého počítačové problematiky. Až disk zformátuješ, dej jej nějakému odborníkovi, data z něj s velkou pravděpodobností dostane zpátky, i když Tě to možná bude pár korun stát. Jakékoliv neodborné zásahy mohou data definitivně poslat do pryč. Možná jsi na něm neměl důležité soubory, pak můžeš pokračovat s čistým štítem (diskem).
Tak ať se dál už jen daří!
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2074
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 13:37

Mouka píše:Karle, Karle. :-(
Derou se mi na jazyk různá slova, ale vzhledem k Tvému staršímu datu narození je nemohu použít.
Nicméně, nezlob se na mne, tohle klasická chyba začátečníka nebo neznalého počítačové problematiky. Až disk zformátuješ, dej jej nějakému odborníkovi, data z něj s velkou pravděpodobností dostane zpátky, i když Tě to možná bude pár korun stát. Jakékoliv neodborné zásahy mohou data definitivně poslat do pryč. Možná jsi na něm neměl důležité soubory, pak můžeš pokračovat s čistým štítem (diskem).
Tak ať se dál už jen daří!


Klidně, nejsem urážlivej, však také nejsi podle fotek mladík :-)
Prostě jsem tady v tom ještě zmatku po malování a montáži kotle byl nedočkavý a uklikl jsem se. Ale možná mi poradíš-dá se nějakým nastavením ve Windows zabránit tomu, aby externí disky měnily názvy ? Myslím aby když je to jednou třeba E, tak aby to tak bylo furt a ne, že se mi to po připojení dalších disků a flešek změní. Jasně že to vždycky kontroluju, tentokrát jsem prostě klikl vedle. Mám asi někde nějaký rescue program od WD, ale nikdy jsem to nedělal a teď už formátuju, takže to stejně už nepůjde,nějak to vytahám zpět z emailů (na co si vzpomenu) a většinu fotek asi najdu na céčku v Lightroomu,dokumenty snad postupně najdu na papírech a doskenuju. Pokud by byla možná záchrana, myslím že už ne po formátu a krom toho je to fakt drahé,takže tou cestou nepůjdu.Ono to strašně zamrzí a za týden je s tím člověk smířen.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 01 kvě 2018, 14:02

Karle, data lze získat většinou i po formátování disku, existují na to prográmky. I pro amatéry (pro laiky ne). Ale doporučuji poptat se někoho v Tvém okolí, kdo už něco takového dělal.
Například Recuva by to měl také umět, ke stažení zde https://www.zive.cz/programy/recuva/pr-7315
Přiřazování písmen USB diskům a fleškám je ve windows problém. Existuje jakýsi prográmek https://www.uwe-sieber.de/usbdlm_e.html , který tohle řeší, ale nemám to odzkoušeno.
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2074
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 20:14

Tak jsem tu zas. Do starého HD vedou dva modré kabely. Nový SSD HD má dva konektory, ale prodejce mi doporučil jeden kabílek (viz foto). V PC se žádný volný kabel neplandá. Tak teď jak dál? ?:-)
Přílohy
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 01 kvě 2018, 20:24

Ten širší je napájení ze zdroje, užší (dokoupený) je datový kabel do desky. Na tom širším vedoucím od zdroje bývá těch konektorů, kterými jde napájet komponenty "navařených" víc, chce to si ty širší pásy líp prohlédnout. Pokud jsem našla správný zdroj, měl by mít možnost napájet 4 SATA zařízení. Je-li v tom PC HDD, vypalovačka a čtečka, pořád by měla být 1 pozice volná. Kdyby náhodou nebyla, tak to chce dokoupit redukci z molex na SATA (https://www.czc.cz/gembird-redukce-sata ... gKrWPD_BwE). Jinak na barvě káblů tady nesejde - barvy mohou být libovolné.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod Martina » 01 kvě 2018, 20:28

Pokud jsem se dobře podívala, tak tady je volná pozice pro napájení SATA zařízení. Ten červený kabel pak patří jedním koncem do SSD, druhým do desky.
Přílohy
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod Siplace » 01 kvě 2018, 20:28

Karle a vysaj ten case uvnitř :-)
Nikon D810, Nikon D7100, Nikkor 400mm f/2.8D AF-S II + TC-14E, TC-17E, Nikon 105mm f/2,8 G AF-S Micro IF-ED VR, Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR, Nikon AF 50mm f/1,8D, Nikon SB-700,
http://www.wildlife-foto.cz
Uživatelský avatar
Siplace
VIP
 
Příspěvky: 2826
Registrován: 17 črc 2012, 19:23
Bydliště: Frenštát pod Radhoštěm
Vlastním jménem: Jiří Vondráček

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 20:33

Martina píše:Ten širší je napájení ze zdroje, užší (dokoupený) je datový kabel do desky. Na tom širším vedoucím od zdroje bývá těch konektorů, kterými jde napájet komponenty "navařených" víc, chce to si ty širší pásy líp prohlédnout. Pokud jsem našla správný zdroj, měl by mít možnost napájet 4 SATA zařízení. Je-li v tom PC HDD, vypalovačka a čtečka, pořád by měla být 1 pozice volná. Kdyby náhodou nebyla, tak to chce dokoupit redukci z molex na SATA (https://www.czc.cz/gembird-redukce-sata ... gKrWPD_BwE). Jinak na barvě káblů tady nesejde - barvy mohou být libovolné.

Ne, to jsou dva konce jednoho kabelu. U disku není nic, takže mám jeden kablík za 45.-Kč.,což je vše.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 20:37

Děkuju, dám dnes pokoj :-)
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 01 kvě 2018, 20:43

aqualife píše:Ne, to jsou dva konce jednoho kabelu. U disku není nic, takže mám jeden kablík za 45.-Kč.,což je vše.

Té odpovědi moc nerozumím. Do toho, co jsem vyznačila červeně, nejde disk zapojit? Pokud jde, tak je problém vyřešený. Jinak ty kabely jsou stažené páskama a pokud ty brání pohodlnému uchycení, tak je dobré je přeseknout a stáhnout pak znovu podle potřeby.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 01 kvě 2018, 20:44

Však Karle nic dalšího nepotřebuješ! Jak píše Martina u obrázku, u zdroje je ještě jeden volný napájecí kabel (konektor), ten dáš do SSD a ten nově koupený zapojíš jedním koncem do základní desky a druhým taktéž do SSD.
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2074
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 01 kvě 2018, 20:55

Díky, díky, teď musím ještě přes noc dát zálohování. Už na to moc nevidím, počkám na den. Teda jenom ještě bych si dovolil-kdeže je ten konektor na základní desce.Musím ji nějak dostat ven?
Naposledy upravil aqualife dne 01 kvě 2018, 21:00, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 01 kvě 2018, 20:56

Jinak ten červený káblík od SSD patří do jedné z červeně vyznačených zdířek (jsou 2 nad sebou). Pokud budou obsazené, tak stačí libovolný kabel vytáhnout a strčit do modře vyznačených SATA konektorů pod nimi.
Přílohy
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod Martina » 01 kvě 2018, 22:18

aqualife píše:Teda jenom ještě bych si dovolil-kdeže je ten konektor na základní desce.Musím ji nějak dostat ven?

Ne, desku fakt není potřeba odmontovat.
Ten datový kablík, až na výjimky, mívá kovovou sponku, kterou je potřeba při vytahování z konektoru zmáčknout, jinak se kabel neuvolní. Kdyby byl SATA konektor na desce, který jsem vyznačila červeně, obsazený, tak není dobré zkoušet ten kabel vyrvat silou, je potřeba při vytahování zmáčknout tu pojistku.
Jo a samozřejmě je dobré nezapomenout odpojit PC od el. sítě. A i ten vysavač, který radil Siplace, má kvůli prodloužení životnosti PC dost do sebe. Šlo by to i vzduchem ve spreji, ale raději někde venku...
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 02 kvě 2018, 07:23

Dobré ráno. V 9:15 by měli volat z Mikrosoftu, nemohu totiž najít licenci k office 2010 :-) Mám ale fakturu z 2012. Tak mi snad pomohou.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Re: SSD disk

Příspěvekod Siplace » 02 kvě 2018, 07:45

No Karle z montáže nového HDD se stává projekt velkého měřítka


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nikon D810, Nikon D7100, Nikkor 400mm f/2.8D AF-S II + TC-14E, TC-17E, Nikon 105mm f/2,8 G AF-S Micro IF-ED VR, Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR, Nikon AF 50mm f/1,8D, Nikon SB-700,
http://www.wildlife-foto.cz
Uživatelský avatar
Siplace
VIP
 
Příspěvky: 2826
Registrován: 17 črc 2012, 19:23
Bydliště: Frenštát pod Radhoštěm
Vlastním jménem: Jiří Vondráček

SSD disk

Příspěvekod Martina » 02 kvě 2018, 09:04

Jo a u některých programů je před jejich novou instalací na jiný disk potřeba starou instalaci deaktivovat. Mám jen krabicové verze, nevím jak to probíhá u softwaru na bázi předplatného, např. od Adobe nebo Microsoftu.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Re: SSD disk

Příspěvekod aqualife » 02 kvě 2018, 11:41

Siplace píše:No Karle z montáže nového HDD se stává projekt velkého měřítka
Sent from my iPhone using Tapatalk

No však taky je ! Opakovaná zkušenost s Microsoftem je, že vám v plánovanou domu zavolá asi automat a je tam ticho. Nakonec jsem se tam dovolal,za nové licenční číslo k Office 2010 chtějí 700,-Kč.tak to jim určitě nedám, ono to najednou někde doma vyplave. Nabídli ovšem koupit za 2200,- office 2016 ro studenty a domácnosti bez předplatného. No uvidím, dávám si měsíc na hledání původního čísla.
Asi se vykašlu na zálohy starého disku a budu věřit, že se v jiné pozici rozchodí a půjdu na to :-)
A hele - pro 90% mých kolegů jsem za hvězdu, dělá jim potíže i běžný software, jeden dokonce, majitel několika velkých rtg oddělení volá od PC na laboranta, že potřebuje poslat email. ten přiběhne a nastaví mu to, aby mohl začít psát. Věř, nevěř, je to tak. :-) Já nemám problém se softy, ale dovnitř PC jsem zatím nelezl, nepotřeboval jsem to. Obrovské kvantum lidí (soukromníků) to řeší nákupem nového PC po pár letech, také jsem to dělával, ale ono se mnohem snáze nakupuje na firmu. Teprve teď zjišťuji, jak moc lidi vyhazují zbytečně peníze za nové počítače. No ale každý na to není.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 02 kvě 2018, 12:15

Ještě pro jistotu. Odpojím starý disk, na kterém je systém i data, zapojím SSD a snad nainstaluji Windows. Starý disk pak zapojím na jinou pozici a bude sloužit jako datový. Půjde mi otevřít i když na něm je i systém ? Asi je to blbá otázka, asi ano, chtěl jsem to zazálohováním řešit přenosnými disky, ale nemám jich tolik volných (jde o 1,5 TB dat, fotky,videa,dokumenty) a trvalo by to moc dlouho. Promázání pak budu dělat po chvilkách po večerech, asi až zimních. A do budoucna holt si vytvořit nějaký archivační systém, protože tohle je jedna hrůza.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 02 kvě 2018, 12:35

aqualife píše:Ještě pro jistotu. Odpojím starý disk, na kterém je systém i data, zapojím SSD a snad nainstaluji Windows. Starý disk pak zapojím na jinou pozici a bude sloužit jako datový. Půjde mi otevřít i když na něm je i systém ?

Půjde, fotky a dokumenty budou normálně použitelné. Akorát systém a na něj navázané programy budou spustitelné jen když bude HDD disk vybraný jako ten, ze kterého se spouští OS.
A veškeré programy bude potřeba přeinstalovat znovu na SSD pod W10.

A do budoucna holt si vytvořit nějaký archivační systém, protože tohle je jedna hrůza.

No, jak už tu padlo, nejlepší by bylo jít cestou středně velkého SSD a 2 stejně velkých HDD - jeden by sloužil pro zálohy toho druhého.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1239
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 02 kvě 2018, 14:23

Martina píše:
aqualife píše:Ještě pro jistotu. Odpojím starý disk, na kterém je systém i data, zapojím SSD a snad nainstaluji Windows. Starý disk pak zapojím na jinou pozici a bude sloužit jako datový. Půjde mi otevřít i když na něm je i systém ?

Půjde, fotky a dokumenty budou normálně použitelné. Akorát systém a na něj navázané programy budou spustitelné jen když bude HDD disk vybraný jako ten, ze kterého se spouští OS.
A veškeré programy bude potřeba přeinstalovat znovu na SSD pod W10.

A do budoucna holt si vytvořit nějaký archivační systém, protože tohle je jedna hrůza.

No, jak už tu padlo, nejlepší by bylo jít cestou středně velkého SSD a 2 stejně velkých HDD - jeden by sloužil pro zálohy toho druhého.


Děkuju moc za podporu, byla to nakonec brnkačka. S ovladači žádný problém, teď už jenom nasázet tam programy, importovat poštu za řadu let, zapojit starý HD (zabíral právě tu Martinou doporučenou pozici, takže půjde níže. Člověk si to musí jednou zkusit, příště už to bude jednodušší. Jenom tak hodnotím, pro toho, kdo to umí, tak je to práce na pár minut. To jsou hodně rychlý prachy, co za to chtějí. Tuším že 700,-Kč.za povolení 4 šroubků a nacvaknutí harddisku a okolo tisícovky za instalaci nebo za překlopení image disku na nový disk. A zas utáhnout ty čtyři šroubky. Ale věřte tomu, že skoro všichni mí známí by s tím buď jeli do servisu anebo by koupili nové PC. Tady jste "fotografové sobě" v jiném světě. Ještě to vezmu na dvorek a vyfoukám kyslíkovou bombou, aby se na mě Siplace nezlobil. Mimochodem, i to stojí v servisu dost peněz :-)
Dík.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2285
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

PředchozíDalší

Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník