SSD disk

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 10:45

Zdravím.
Prosím o radu:mám PC z roku 2012, tenkrát koupené kvůli D800. Parametry jsou Intel(R) Core(TM) i7-2600 CPU@ 3,40 GHz 3,7 GHZ, RAM 16,0, HDD Harddisk jeden, 2 GB. Koupeno hotové, jen dodaná RAM a větší HDD.
Instalace W7 co Microsoft v akci dálkově předělal na W10.
Dnes, po šesti letech se to začíná dost zpomalovat. Chce to zcela jistě čistou instalaci desítek a když už, tak SSD disk. Obrátil jsem se na výrobce (Czech computer) s dotazem na cenu za jakou to udělají a jejich otázka zní, jak velký SSD disk budu chtít. Poradíte? Jde hlavně o foto a video. Původní 2 TB disk bych si nechal jako datový. Do nového PC se mi ani trochu nechce.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod MartinP » 12 dub 2018, 11:33

aqualife píše:Zdravím.
Prosím o radu:mám PC z roku 2012, tenkrát koupené kvůli D800. Parametry jsou Intel(R) Core(TM) i7-2600 CPU@ 3,40 GHz 3,7 GHZ, RAM 16,0, HDD Harddisk jeden, 2 GB. Koupeno hotové, jen dodaná RAM a větší HDD.
Instalace W7 co Microsoft v akci dálkově předělal na W10.
Dnes, po šesti letech se to začíná dost zpomalovat. Chce to zcela jistě čistou instalaci desítek a když už, tak SSD disk. Obrátil jsem se na výrobce (Czech computer) s dotazem na cenu za jakou to udělají a jejich otázka zní, jak velký SSD disk budu chtít. Poradíte? Jde hlavně o foto a video. Původní 2 TB disk bych si nechal jako datový. Do nového PC se mi ani trochu nechce.

Karle, na systém a nějaké swapování (byť bude SSD trpět) Ti stačí klidně 60GB, koupil bych dle ceny, zbytečně velký není potřeba. Od těch 60 do 200GB. Nárůst výkunu bude markantní.
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 6883
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 11:47

Martine, děkuju, mezitím jsem konsultoval s přáteli i CZC, asi si to během léta budu pomalu dělat sám, protože CZC nabízí přenos image disku (v tom případě bych ale musel koupit 2TB) a to je to,co já nechci. Koukal jsem na stránky Microsoftu, ono by to nemělo být tak těžké, kdysi jsem to dělal sám s Win 7, tak to byly 2týdenní "nervy" než jsem dal dohromady ovladače, v desítkách by snad už mělo skoro všechno být k dispozici automaticky?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod duffa » 12 dub 2018, 12:58

Já bych si teda dovolil lehce nesouhlasit s těmi 60GB, to je fakt nouzovka. Ono i když je tam jenom systém a aplikace, tak díky třeba aktualizacím a různým TEMPům bude za chvíli ten disk plný. A zrovna SSD nedělá úplně dobře když skoro celý zaplněný (kvůli opotřebování buněk). Naštěstí dnes už je to asi jedno a tak malé SSDčka se moc neprodávají, ale kdyby někde bylo něco ve výprodeji, vyhnul bych se tomu, jako minimum bych viděl cca 120GB.

A pak to celkem může ovlivnit oblíbené workflow, občas se využívá rychlosti SSD pro nově stažené fotky, s tím že po zpracování se přesunou na HDD nebo NAS, on třeba koncept session v capture one k tomu přímo vybízí :-). Pak by to chtělo o něco víc, aspoň 240GB, možná i víc.
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1048
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 13:20

duffa píše:Já bych si teda dovolil lehce nesouhlasit s těmi 60GB, to je fakt nouzovka. Ono i když je tam jenom systém a aplikace, tak díky třeba aktualizacím a různým TEMPům bude za chvíli ten disk plný. A zrovna SSD nedělá úplně dobře když skoro celý zaplněný (kvůli opotřebování buněk). Naštěstí dnes už je to asi jedno a tak malé SSDčka se moc neprodávají, ale kdyby někde bylo něco ve výprodeji, vyhnul bych se tomu, jako minimum bych viděl cca 120GB.

A pak to celkem může ovlivnit oblíbené workflow, občas se využívá rychlosti SSD pro nově stažené fotky, s tím že po zpracování se přesunou na HDD nebo NAS, on třeba koncept session v capture one k tomu přímo vybízí :-). Pak by to chtělo o něco víc, aspoň 240GB, možná i víc.

Kluci, já po všech těch informacích stejně velikášsky přemýšlím a 500 GB až 1 Tera. Jenom se rozhodnout mezi těma dvěma.

Ale ještě něco bych potřeboval poradit.
1)Můj myšlenkový pochod je následující: koupím SSD a dám ho do PC namísto toho mého. Nainstaluju na něj desítky a postupně pak další programy. Pokud narazím na problémy, mělo by mi stačit zase tam vrátit na čas starý disk. Mám pravdu?
2)narazím znovu na problém s ovladači jako kdysi u W7? Musel jsem dokonce tenkrát lézt do počítače a hledat štítky na některých součástkách, moc si to už nepamatuju. Můžu doufat, že W10 si už tohle zařídí sami? Nakonec jsem našel na webu nějakou americkou firmu co má ke stažení celé balíčky ovladačů a tím se to vyřešilo, ale to je prý špatně. Říkají puristi.
Anebo ještě jinak: dá se nějakou kombinací kláves zobrazit a vytisknout seznam všech součástek abych pak věděl, kde na webech hledat ovladače?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 12 dub 2018, 14:46

Mám 250 GB a v pohodě na programy stačí, zhruba polovina disku je nezaplněná. Ale kdysi mě nemile překvapila Lightroom knihovna, která dokázala neskutečně nakynout, takže hodně záleží i na softwaru.

K bodu 2) Vzala jsem SSD s nainstalovanými W10, vyměnila jsem základní desku a procesor + paměti, napojila disk do nové sestavy a operační systém se normálně rozjel (předtím jsem jen zaklikla jakousi volbu pro snadný přenos licence na jiné PC). Buď jsou W10 blbuvzdorné nebo jsem měla štěstí, každopádně si desítky našly všechny ovladače k novým komponentům samy a ty staré neodstraněné ovladače je nijak nezmátly. Čistá instalace by tedy měla být, ve srovnání s tím, co jsem provedla, bezproblémová. Ovšem nepatřím k lidem, kteří když dostanou trpaslíka, tak jim vyroste. :)
Naposledy upravil Martina dne 12 dub 2018, 15:43, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod MartinP » 12 dub 2018, 15:37

duffa píše:Já bych si teda dovolil lehce nesouhlasit s těmi 60GB, to je fakt nouzovka. Ono i když je tam jenom systém a aplikace, tak díky třeba aktualizacím a různým TEMPům bude za chvíli ten disk plný. A zrovna SSD nedělá úplně dobře když skoro celý zaplněný (kvůli opotřebování buněk). Naštěstí dnes už je to asi jedno a tak malé SSDčka se moc neprodávají, ale kdyby někde bylo něco ve výprodeji, vyhnul bych se tomu, jako minimum bych viděl cca 120GB.

A pak to celkem může ovlivnit oblíbené workflow, občas se využívá rychlosti SSD pro nově stažené fotky, s tím že po zpracování se přesunou na HDD nebo NAS, on třeba koncept session v capture one k tomu přímo vybízí :-). Pak by to chtělo o něco víc, aspoň 240GB, možná i víc.

Jo, souhlas, psal jsem to hlavně jako příklad toho, že není potřeba investovat do půlterových SSD... Dal bych to zkrátka dle ceny, abych koupil cenově výhodný podprůměrně velký SSD disk. Já dával do práce před lety těch 60GB, dnes bych asi dal 120GB, pokud by ho Karel využíval i na ty nové fotky a nebylo by to zbytečně drahé, tak klidně těch 200 a víc..
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 6883
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

SSD disk

Příspěvekod Totmi » 12 dub 2018, 15:39

Já mám ssd 180GB(?) a z toho už jen 20GB volných. Takže opravdu bych bral těch 128 jako min. Cenově už se to docela zlepšilo.
Technika: Canon 1DX, 5D mk3,16-35/4L is, 50/1,8, 100/2,8L is, 70-200/4L, 400/5,6 L, Extender 1,4x III, Blesk 580EX 2, Stativ + hlava FEISOL,

www.martin-grossman.cz
Uživatelský avatar
Totmi
zkušený běžný
 
Příspěvky: 520
Registrován: 25 čer 2011, 21:55
Bydliště: Polešovice
Vlastním jménem: Martin Grossman

SSD disk

Příspěvekod valsidal » 12 dub 2018, 16:36

Mám ve firemním NTB 500 GB SSD a protože je to jediný disk v počítači, je tak akorát a stačí to. V desktopu mám 240 GB, ale a s 120 GB verzí bych asi taky ještě vyšel. Na "plně zabydleném" počítači je obsazeno něco přes 80 GB. Nepoužívám příliš roztahovačné aplikace a hry žádné. Každý má ale jiné potřeby.
Příliš malé disky budou pravděpodobně i něco staršího, výprodejového a pomalejšího. Menší než 120 GB bych určitě nedoporučil.
Nikon D500
Nikkor 200-500 f5,6E ED VR
Uživatelský avatar
valsidal
běžný
 
Příspěvky: 161
Registrován: 17 lis 2015, 11:53
Bydliště: Vysočina
Vlastním jménem: Láďa

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 17:34

Tak asi skousnu tohle.
https://www.czc.cz/wd-ssd-blue-500gb/200604/produkt
Ještě je asi třeba nějaký rámeček na 2,5 palcový disk, psali mi z CZC. Jenže oni nabídli jenom překlopení mého image disku na ten nový a já chci čistou instalaci, tak to risknu sám. Teď mám celý příští týden řemeslníky a pak se odměním, teda jestli z toho nebude ten můj příslovečný trpaslík, jak píše Martina .-)
Když tu jste všichni tak ochotní, prosím dokážete poznat zda bude pasovat do tohoto starého PC ? PC jsem si nikdy nestavěl.
https://www.czc.cz/czc-hraju-si-h106-i7 ... 07/produkt
Naposledy upravil aqualife dne 12 dub 2018, 18:08, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 12 dub 2018, 17:59

aqualife píše:Ještě je asi třeba nějaký rámeček na 2,5 palcový disk, psali mi z CZC.

No potřeba... V SSD se nic netočí, klidně může viset na kšandách v PC a bude fungovat. Samozřejmě pokud to chce člověk kotvit z estetických důvodů nebo čistě z opatrnosti, tak ho na něco našroubovat může.

Na instalaci Win nic riskantního není, jen bych z opatrnosti odpojila starý disk a nechala pro instalaci desítek zapojené pouze SSD - pak nelze nic pokazit.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 18:07

Martina píše:
aqualife píše:Ještě je asi třeba nějaký rámeček na 2,5 palcový disk, psali mi z CZC.

No potřeba... V SSD se nic netočí, klidně může viset na kšandách v PC a bude fungovat. Samozřejmě pokud to chce člověk kotvit z estetických důvodů nebo čistě z opatrnosti, tak ho na něco našroubovat může.

Na instalaci Win nic riskantního není, jen bych z opatrnosti odpojila starý disk a nechala pro instalaci desítek zapojené pouze SSD - pak nelze nic pokazit.

Děkuju. A dá se z těch mých odkazů poznat, zda je to kompatibilní?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 12 dub 2018, 18:10

aqualife píše:Když tu jste všichni tak ochotní, prosím dokážete poznat zda bude pasovat do tohoto PC ? PC jsem si nikdy nestavěl.
https://www.czc.cz/czc-hraju-si-h106-i7 ... 07/produkt

Bude. SATA kabel od SSD disku je dobré ukotvit v základní desce do nejrychlejšího SATA portu. K určení, který to je, je dobré si stáhnout návod k desce GA-P67A-D3-B3, většinou tam bývají nákresy, kde co je.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 18:14

Martina: Moje hluboké koření : good:
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 12 dub 2018, 18:26

Není zač.

Není marné pro překonání obav omrknout pár videí, kde někdo skládá PC. Mně hodně pomohla videa tohoto chlapíka, který v některých případech vše velmi podrobně vysvětluje:
https://www.youtube.com/channel/UCwfmyg ... F83rPd12XA
Většinou tam má extrémní sestavy s vodním chlazením apod., ale najdou se tam i běžná PC.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 18:34

Mohu ještě? Nedaří se mi stáhnout instalačku klasickou, takže jsem stáhl ISO (z Microsoftu). Pokud dobře chápu, musím to teď z flashky vypálit na disk. To se fakt vejde na DVD ?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 12 dub 2018, 18:41

Měl by jít vytvořit i bootovací USB flash disk, ne?
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 18:57

Martina píše:Měl by jít vytvořit i bootovací USB flash disk, ne?

Při stahování instalačky na flešku mi to po úplném stažení řeklo že disk je třeba naformátovat. Vyzkoušel jsem všechny formáty a stále stejný problém. Tak jsem stáhl iso, to šlo a na DVD se to pak vypálit vešlo. Takže asi koupit ten SSD, pověsit ho na ty "kšandy" a začít. Teda to bude detektivka :-), radši až po těch řemeslnících za týden.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 12 dub 2018, 20:35

Kupovat 500GB SSD je nesmysl.Je to vyhazování peněz. Na systém a programy stačí bohatě 120-250GB a pak jeden až dva klasické velké disky na data. Stejně datový disk potřebuješ. Rychlý má být systém a programy, ukládání dat může být pomalejší, na klasickém plotnovém disku.

Za těch 3700 za SSD můžeš mít 120GB SSD za 1000,-, a k tomu téměř dva nové 2TB disky.
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2160
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 12 dub 2018, 21:17

Teď mi to přijde jak to naše jednání o vládě. Jsem znovu na začátku, jak Babiš :-).
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Mouka » 12 dub 2018, 21:42

To máš těžké :-), co uživatel počítače, to i rádce.
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2160
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

SSD disk

Příspěvekod Mládek » 13 dub 2018, 14:45

Dovolil bych si trochu oponovat. SSD je samozřejmě dražší ale rychlost s porovnání s klasickým diskem neskutečná (stahování s foťáku, úpravy fotek, zálohování apod). Takže je to na prioritě každého. Já mám 500GB SSD, windows 10, programy pouze na úpravu videa a fotek, upravené fotky v JPG, rozpracované RAWy a volné místo zatím 240-260 GB. A u Lightroomu je potřeba mazat staré zálohy (backup), ty zabírají nejvíc.
Nikon D500, Sigma 500/F4, Nikon 200-500mm f/5,6, Nikon 105mm f/2,8 Micro, TC1,4,
https://500px.com/liborkoucky
Uživatelský avatar
Mládek
běžný
 
Příspěvky: 197
Registrován: 01 srp 2017, 09:29
Bydliště: Kladno
Vlastním jménem: Libor Koucký

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 30 dub 2018, 13:44

Děkuji Vám všem za cenné rady, práce doma se dokončují a tak si večer jedu do CZC pro tuto odměnu:
https://www.czc.cz/wd-ssd-blue-3d-nand- ... 69/produkt
Počítač jsem nikdy ještě neotevíral, narazím-li na problém, dovolím se tady zeptat. Předpokládám že zatím disk připojím místo původního a v případě nouze a potíží se softem a ovladači jej zase odpojím a připojím tam ten původní a nechám mozek pár dnů odpočinout :-). Snad předpokládám správně ? Zatím nebudu řešit žádné rámečky, ale do rozchození to nechám tak nějak provizorně.
Budu rád za každou pomoc a předem děkuji za váš čas. Myslíte že musím přikoupit nějaké kabely nebo to bývá u disků přibalené? Bude to můj první krok do anatomie PC, tak se asi ptám hloupě.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

SSD disk

Příspěvekod Martina » 30 dub 2018, 14:36

aqualife píše:Předpokládám že zatím disk připojím místo původního a v případě nouze a potíží se softem a ovladači jej zase odpojím a připojím tam ten původní a nechám mozek pár dnů odpočinout :-).

Jo, to je nejlepší řešení, pokud tomu člověk moc nerozumí, protože na původním disku nic omylem při instalaci OS nepřepíše či nesmázne a zároveň má ten starý v záloze pokud se nezadaří. Ale i tak je dobré se podívat na nákres desky a pohledat, který SATA konektor je na ní nejrychlejší a zapojit SSD do něj. U starého HDD stačí odpojit datový kabel (ten užší, který vede z desky).

Myslíte že musím přikoupit nějaké kabely nebo to bývá u disků přibalené? Bude to můj první krok do anatomie PC, tak se asi ptám hloupě.

Napájecí kabel bude nějaký volný v PC. Na to, zda je u disku přibalený datový kabel, je nejlepší se zeptat přímo v obchodě a pokud ne, tak ho rovnou koupit.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1266
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

SSD disk

Příspěvekod aqualife » 30 dub 2018, 17:43

Martina píše:
aqualife píše:Předpokládám že zatím disk připojím místo původního a v případě nouze a potíží se softem a ovladači jej zase odpojím a připojím tam ten původní a nechám mozek pár dnů odpočinout :-).

Jo, to je nejlepší řešení, pokud tomu člověk moc nerozumí, protože na původním disku nic omylem při instalaci OS nepřepíše či nesmázne a zároveň má ten starý v záloze pokud se nezadaří. Ale i tak je dobré se podívat na nákres desky a pohledat, který SATA konektor je na ní nejrychlejší a zapojit SSD do něj. U starého HDD stačí odpojit datový kabel (ten užší, který vede z desky).

Myslíte že musím přikoupit nějaké kabely nebo to bývá u disků přibalené? Bude to můj první krok do anatomie PC, tak se asi ptám hloupě.

Napájecí kabel bude nějaký volný v PC. Na to, zda je u disku přibalený datový kabel, je nejlepší se zeptat přímo v obchodě a pokud ne, tak ho rovnou koupit.

Tak jsem to přivezl, ale doma ještě se musí něco udělat, takže nezačnu hned. V CZC mi k tomu prodali rovnou kabílek, doufám, že správný:
https://www.czc.cz/premiumcord-sata-dat ... 39/produkt
ale řekli že k systému na starém disku se určitě nepůjde vrátit navrácením starého disku zpět ani kdyby bylo třeba, že už to PC "nevezme". Tak nevím.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2314
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Další

Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník