Rozpad RAID 1 pole

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod Photomecan » 09 lis 2015, 19:18

Tak jsem si myslel, že je RAID 1 pole záloha. Není. Při kopírování dat z poslední cesty přímo na složený disk jsem se zjistil, že mi chybí část dat v osobním adresáři (před odjezdem vše OK, vypnuto ze zásuvky) . Jinak jsem zálohu z USB disku sypal v klidu. Tak jsem kopírování přerušil, restart, data pořád nikde. Restar znovu a system nic, prohodilo se pořadí disků, bootovací zmoznul z pořadí. Tak jsem mrknul do biosu a tam blbec dal load default, což vrátilo systém do hry, ale rozpojilo svazek. OK, už se to stalo, zapnul jsem tedy RAID 1 pro ty disky co předtím. Nic, disk sestaven, ale systém ho nevidí, chce mu přiřadit svazek ! To už mne polilo horko.
Rychle jsem druhý disk vypnul. Co teď s tím ? Mělo to být zrcadlo, disk měl být normálně vidět... pakárna. Byla to záloha (!), je tam toho spousta...
Pokud dám obnovit data, tak tam samozřejmě jsou a SW např. Testdisk (Photorec) je vidí a obnoví, jen je přejměnuje podle svého UAAAAAAA..... Mě jebne.
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod relux » 10 lis 2015, 08:37

Tak už jste doma? Ty máš v poslední době na tu techniku nějakou smůlu.Doufám, že se ti to podaří zachránit, v opačném případě by to byl průser.
Uživatelský avatar
relux
VIP
 
Příspěvky: 1115
Registrován: 18 srp 2012, 21:06
Bydliště: Opava
Vlastním jménem: Jiří Náhlík

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod Photomecan » 12 lis 2015, 20:51

Nějak se to kupí, ale vyřešeno. http://www.photomecan.eu/cs/mdl/info/ob ... raid1-pole
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod MartinP » 12 lis 2015, 22:09

Řešíš to šíleně složitě a potom se Ti to se.e. Já jsem vystudovaný líný informatik a do tak složitého způsobu bych se nepouštěl. Po dlouhé době zálohování pouze na externí disky jsem loni koupil NAS Synology, osadil disky a občas ho (ručně - to je dost důležité) sesynchronizuji s diskem v PC. Navíc mám ještě externí disk, který taky občas sesynchronizuji s ostatními. To RUČNĚ má tu výhodu, že když si, nedejbože, něco omylem smažeš nebo poděláš sám, tak na to třeba stihneš přijít včas před synchronizací. Vzhledem k tomu, že jsem dal na NAS přístup i Ondrovi, občas se to hodí.. Původně jsem nainstaloval na NAS ty přírůstkové zálohy, ale nelíbilo se mi to - je to málo průhledné, nemáš jistotu, že to dělá to, co chceš. Používám k synchronizaci nějaký freeware FreeFileSync a je to naprosto dostatečné - pro mě.
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 6880
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod Photomecan » 13 lis 2015, 11:10

No, teď to mám stejně jako Ty. 1 disk primární záloha v PC, zrcadlené Synology jako sekundární záloha automaticky + ruční spouštění záloh podle pořeby, externí disk přes eSATA jednou za čas jako terciální záloha...co tam je složitého?
Původní myšlenka spoléhala na zrcadlo v PC jako hlavní archív + externí disk jako sekundární záloha. Chcípl řadič. Co už. To ostatní rozdělení na disky SSD je jen kvůli rychlosti práce s objemnými daty...a protože nemám na větší :)
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod aqualife » 13 lis 2015, 12:18

Photomecan píše:Nějak se to kupí, ale vyřešeno. http://www.photomecan.eu/cs/mdl/info/ob ... raid1-pole

Četlo se to jako detektivka. Napínavější než kdyby tam byly vraždy.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2312
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Rozpad RAID 1 pole

Příspěvekod MartinP » 13 lis 2015, 12:56

Martine, vypnul bych z již zmíněných důvodů automatické zálohy a nechal to na "stisk tlačítka" třeba po návratu z expedice. Zachráníš ty "nechtěné" vlastní zkraty.
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 6880
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek


Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník