Dba monitory a kalibrace barev

Dba monitory a kalibrace barev

Příspěvekod Photomecan » 24 črc 2014, 12:44

110 cd Eizo CE240w - jinak ta HW kalibrace, pokud se nepletu, u EIZA pracuje s LUT tabulkou (http://www.reprodukce-barev.org/?menu=2&hlav=3) přímo v monitoru, kdežto u ostatních nebo lépe řečeno monitorů bez HW kalibrace, se pracuje s LUT v grafické kartě.
-------------------------------------------------------------------------
Pro ostatní v případě práce na 2 monitorech, třeba mi poradí :
Eizo zkalibruji hardwarově sondou, v podstatě nastavím jen 6500K a jas, co mi vyhovuje, do zbytku už nezasahuju, profil se mi vytvoří pro výchozí monitor a uloží. Fajn. Mám etalon.
Druhý monitor je lepší kancelářský IPS panel od HP, Z24i 1920 x 1200 s polomatným displejem...jak ho zkalibrovat. No spustím kalibrační SW, okno přetáhnu na tento diplej a spustím kalibraci. Nastavím stejné požadované výstupní hodnoty - 6500K a 110cd. Všechno OK, sonda se chytí, provede se celý proces, vytvoří se profil pro tento monitor (2) a uloží. Při kontrole vidím, že pro daný monitor je přiřazen správný profil..

Jenže barevně vůbec nesedí !

Stačí bílé okno roztáhnout přes oba monitory a ten rozdíl v odstínech i jasu je jasně patrný. Přitom oba hrdě hlásí, že jsou na 6500K a 110candelech. Kulový. Člověk by řekl, že ta kalibrace pořeší rozdíly v technologii panelu, ale nene, jen to vzájemně přiblíží.

Dotaz zní: máte někdo 2 monitory různých značek zkalibrovány tak, že podávají stejný výsledek? Pokud jo, jak toho bylo dosaženo?

Určité řešení je vzít jeden z monitorů jako etalon a pak okometricky nastavit ten druhý tak, aby se mu co nejvíc přiblížil. A to jde dost blbě...
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Monitor pro dig. fotografii

Příspěvekod MartinP » 24 črc 2014, 14:44

Photomecan píše:110 cd Eizo CE240w - jinak ta HW kalibrace, pokud se nepletu, u EIZA pracuje s LUT tabulkou (http://www.reprodukce-barev.org/?menu=2&hlav=3) přímo v monitoru, kdežto u ostatních nebo lépe řečeno monitorů bez HW kalibrace, se pracuje s LUT v grafické kartě.
-------------------------------------------------------------------------
Pro ostatní v případě práce na 2 monitorech, třeba mi poradí :
Eizo zkalibruji hardwarově sondou, v podstatě nastavím jen 6500K a jas, co mi vyhovuje, do zbytku už nezasahuju, profil se mi vytvoří pro výchozí monitor a uloží. Fajn. Mám etalon.
Druhý monitor je lepší kancelářský IPS panel od HP, Z24i 1920 x 1200 s polomatným displejem...jak ho zkalibrovat. No spustím kalibrační SW, okno přetáhnu na tento diplej a spustím kalibraci. Nastavím stejné požadované výstupní hodnoty - 6500K a 110cd. Všechno OK, sonda se chytí, provede se celý proces, vytvoří se profil pro tento monitor (2) a uloží. Při kontrole vidím, že pro daný monitor je přiřazen správný profil..

Martine, zkusil bych to přesně naopak : zkalibruj sondou kancelářský HP monitor - nastavení se uloží do videokarty. Pak sondou hardwarově zkalibruj EIZO, do kterého teď z videokarty možná sviští HP nastavení, a tím ho přinutíš, aby se změnil na Tvé hodnoty barevné teploty a jasu i přes nastavení videokarty. Nejsem si 100%, že to pomůže, ale dává mi to smysl, protože je možné, že videokarta nezvládá posílat na každý monitor dle jiného profilu (a nebo ne dobře). Ale ta následná HW kalibrace EIZA by to mohla pořešit. Zajímal by mě dost výsledek..
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 6882
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Monitor pro dig. fotografii

Příspěvekod Priman » 24 črc 2014, 15:13

Jj, tak nějak jsem to udělal i já, dokud jsem "jel" na dvou monitorech. Mám NEC P221(HWkalibrace přes interní LUT tabulku) a dokud mi ho holky nezalily, tak i nějaký od HP, čísla fakt nepamatuju, ale dohledal bych.... Martine nepíšeš, co máš za sondu, nicméně pro monitory s rozsahem aRGB třeba s nějakým spyderem nepochodíš, chce to spektrofotometr. Ale může být chyba v systému - grafice.... Moc málo informací...
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
Uživatelský avatar
Priman
zkušený běžný
 
Příspěvky: 727
Registrován: 27 kvě 2009, 15:10
Bydliště: Prackov
Vlastním jménem: Honza Řehák

Monitor pro dig. fotografii

Příspěvekod Photomecan » 24 črc 2014, 15:25

MartinP píše:
Photomecan píše:110 cd Eizo CE240w - jinak ta HW kalibrace, pokud se nepletu, u EIZA pracuje s LUT tabulkou (http://www.reprodukce-barev.org/?menu=2&hlav=3) přímo v monitoru, kdežto u ostatních nebo lépe řečeno monitorů bez HW kalibrace, se pracuje s LUT v grafické kartě.
-------------------------------------------------------------------------
Pro ostatní v případě práce na 2 monitorech, třeba mi poradí :
Eizo zkalibruji hardwarově sondou, v podstatě nastavím jen 6500K a jas, co mi vyhovuje, do zbytku už nezasahuju, profil se mi vytvoří pro výchozí monitor a uloží. Fajn. Mám etalon.
Druhý monitor je lepší kancelářský IPS panel od HP, Z24i 1920 x 1200 s polomatným displejem...jak ho zkalibrovat. No spustím kalibrační SW, okno přetáhnu na tento diplej a spustím kalibraci. Nastavím stejné požadované výstupní hodnoty - 6500K a 110cd. Všechno OK, sonda se chytí, provede se celý proces, vytvoří se profil pro tento monitor (2) a uloží. Při kontrole vidím, že pro daný monitor je přiřazen správný profil..

Martine, zkusil bych to přesně naopak : zkalibruj sondou kancelářský HP monitor - nastavení se uloží do videokarty. Pak sondou hardwarově zkalibruj EIZO, do kterého teď z videokarty možná sviští HP nastavení, a tím ho přinutíš, aby se změnil na Tvé hodnoty barevné teploty a jasu i přes nastavení videokarty. Nejsem si 100%, že to pomůže, ale dává mi to smysl, protože je možné, že videokarta nezvládá posílat na každý monitor dle jiného profilu (a nebo ne dobře). Ale ta následná HW kalibrace EIZA by to mohla pořešit. Zajímal by mě dost výsledek..


No, možné to je, zkusím jim oběma nastavit defaultní windows profil, restart a začnu tím HPčkem. Grafika má dva DVI výstupy pro dva monitory, vidí je a přiřazuje jim správně nakalibrovaný profil, ale zkusit to můžu. Zatím jsem to dělal opačně...
Už jsem přemýšlel i o jiné sondě, alespoń k zapůjčení, nějaké více profi. Ono to není drama, to HP mám v PS hlavně na ty grafický hejblata, štve mne to v Capture One, kde mám jeden na kontrolní náhled a druhý správu a úpravy. No to je fuk, dám vědět a budu pátrat dál. Sonda je X-rite Eye One Display 2, ta co tahám pořád na srazy, zatím funguje....
Uživatelský avatar
Photomecan
administrátor
 
Příspěvky: 2227
Registrován: 24 kvě 2009, 16:25
Bydliště: Chomoutov, Olomouc. mob:602714676
Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Dba monitory a kalibrace barev

Příspěvekod administrator » 25 črc 2014, 13:24

Na webu xrite jsem našel toto:

X-Rite's Technical Support and Software Development teams have done extensive research using dual displays and the use of ICC profiles in these environments. We would like you to keep in mind that the most ideal way to run a dual display setup from one operating system is to have the ICC profiles applied from 2 separate video cards. This truly is the best way to ensure that the profiles are both generated and being applied correctly as so many cards do not allow the option to utilize separate LUTs from one card. If you are creating and using 2 profiles on one card and are having issues with color, contrast, brightness or others, you may want to disconnect the secondary monitor and then try reprofiling the primary display to verify the accuracy. Researching the video card through the manufacturer is also a great place to start to verify what the specifications of your particular card can handle.

odkaz: https://xritephoto.com/ph_learning.aspx ... D=3507#tip

Ideálně mít dvě karty, stejné, na každý monitor jednu. Pak je to jistota. Nebo zkusit jeden monitor vždy odpojit a udělat kalibraci pro oba samostatně. No zkusím to, dám vědět.
Uživatelský avatar
administrator
administrátor
 
Příspěvky: 40
Registrován: 20 kvě 2009, 17:57

Dba monitory a kalibrace barev

Příspěvekod MarekPav » 07 zář 2015, 09:14

Návod, jak zkalibrovat monitor jsem napsal zde: http://blog.reptisk.cz/navod-jak-zkalib ... za-krokem/

A s tím související problematika normovaného osvětlení zde: http://blog.reptisk.cz/normovane-osvetl ... ak-na-nej/
Uživatelský avatar
MarekPav
zatoulanec
 
Příspěvky: 1
Registrován: 07 zář 2015, 09:13


Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník