Jeřáb popelavý - Grus grus
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
V údolí Hula jeřábi na tahu žrali izraelcům arašídy. Tak se izraelci rozhodli, že je radši budou krmit kukuřicí. Jeřábi sice přestali žrát arašídy, ale taky přestali dál táhnout. Tak je z toho aspoň obří turistická atrakce - vrcholem je projížďka traktorem, kde se můžete projet několik metrů od jeřábů, kteří traktor považují za přirozenou součást přírody, ale do toho jsme teda pro značnou zvrlhost nešli - ale i z asfaltových cestiček kolem, po nichž se prohánějí turisti v golfových vozících (protože přece nepudou někam půl kilometru pěšky) je vidět jeřábů ... docela dost
Měli byste slyyšet ten rachot při večerním sletu!
Na focení jednotlivců to (kromě z traktoru) moc neni, ale mě stejně přijde zajímavější to obří hejno - i když bohužel se mi to nedařilo nějak slušně vyfotit, protože na záběrech, kde jsou všichni, je každej jenom jako malá tečka. Tak mi přišly nejzajímavější takovýhle pohledy do dálky skrz tu masu peří. Tohle je jeden z mála, kde na chvíli vykouklo večerní sluníčko, takže to má i nějaký světlo, a navíc se jich zrovna pár zvedlo, a tak to není tak strašně horizontální, ale líp se vyplnil prostor.

Na focení jednotlivců to (kromě z traktoru) moc neni, ale mě stejně přijde zajímavější to obří hejno - i když bohužel se mi to nedařilo nějak slušně vyfotit, protože na záběrech, kde jsou všichni, je každej jenom jako malá tečka. Tak mi přišly nejzajímavější takovýhle pohledy do dálky skrz tu masu peří. Tohle je jeden z mála, kde na chvíli vykouklo večerní sluníčko, takže to má i nějaký světlo, a navíc se jich zrovna pár zvedlo, a tak to není tak strašně horizontální, ale líp se vyplnil prostor.
- Přílohy
-
opisska - Příspěvky: 395
- Vlastním jménem: Jan Ebr
O téhle lokalitě jsem už take četl. Na kolik tam jen pro zajímavost stojí ta jízda traktorem.
-
michy - Příspěvky: 1783
- Vlastním jménem: Jiří Míchal
Neni to nějak extra drahý, něco jako 300-500 Kč myslim, ale neni to nějak obzvlášť na dlouho. Takhle to vypadá v praxi 

- Přílohy
-
dik. Kdysi o to spali v bbc wildlife magazínu tam to měli vyobrazene úplně stejně.
-
michy - Příspěvky: 1783
- Vlastním jménem: Jiří Míchal
Minulý týden jsem strávil už potřetí na jezeře Hornborga ve Švédsku. Díky počasí jsem moc fotek nepořídil, tak vkládám takový mix pohledů na toto téma. Více fotek zpracuji snad do konce měsíce.

PETR BAMBOUSEK
http://www.SulaSula.com
-
orchidej - Příspěvky: 784
- Vlastním jménem: Petr Bambousek
Tak jsem konečně zpracoval fotky z výpravy a dal je do galerie spolu s dalšími. Snad se v příštích letech dohrabu k dalším dohrabu k další návštěvě, protože je to hodně návyhové pozorování 

http://gallery.sulasula.com/AroundtheWorld/Sweden/
Přikládám i krátké video (Lukáši, buď shovívavý)

http://gallery.sulasula.com/AroundtheWorld/Sweden/
Přikládám i krátké video (Lukáši, buď shovívavý)

PETR BAMBOUSEK
-
orchidej - Příspěvky: 784
- Vlastním jménem: Petr Bambousek
Pěkné, Petře! Škoda, že je to tak daleko a výlet se nedá pořídit levněji. A tak jsem v našich končinách rád za pozorování každičkého páru.
Sním o tom, že se mi aspoň jednou někdy na podzim podaří se utrhnout (máme už většinou v práci předvánoční špičku) do Maďar, abych to chumelení jeřábů viděl na vlastní oči. 

Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
-
Priman - Příspěvky: 728
- Vlastním jménem: Honza Řehák
-
zdenekbrtek - Příspěvky: 2859
- Vlastním jménem: Zdeněk Kratochvíl
Zdeňku zapadá, to máš pravdu. Je to dobrý v tom dešti. Jen trochu srovnej horizont.
-
JirkaL - Příspěvky: 1842
- Vlastním jménem: Jiří Liščák
Při zastávce v Čechách.
Nikon D700 + Nikkor 300mm f/4 + konvertor Nikkor 1.7
http://wildlife-photo.webnode.cz/
http://wildlife-photo.webnode.cz/
-
srajbi - Příspěvky: 23
- Vlastním jménem: Vladislav
-
Jan Veber - Příspěvky: 394
- Vlastním jménem: Jan Veber
Honzo, Tobě také, moc líbí, ten zážitek musí být nepopsatelný...
canon EOS 550D, sigma 150/2,8 EX macro, canon 70-200/4L IS, canon 100-400/4,5-5,6L IS, fotostan, často zapomenutá trpělivost
-
Pavel Behenský - Příspěvky: 1682
- Vlastním jménem: Pavel Behenský
Včera jsme projížděli autem po nějaké horší silnici - mezi vesnicemi jižně od Ostroměře. Měl jsem v menší rychlosti čas trochu sledovat i okolí a ...: tak odhadem 50m spíš víc od silnice na louce / bohužel, částečně v protisvětle / jsem si všíml dvojice" nějakých vysokých ptáků s krátkým zobákem". V kufru V1 se 70-300, rychlý výběh z auta bez vypnutí motoru a pár dokumentárních cvaků ... snad jsem přiřadil dobře 

- Přílohy
-
ladysk - Příspěvky: 2640
Ano, přiřadil jsi dobře! Světlo sice nepřálo, ale říkám si, že v postprocesu by z toho šlo vytáhnout i víc
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
-
stugent - Příspěvky: 4931
- Vlastním jménem: Rudolf Linhart
Na jezeřa Hronborga platí, že méně by bylo více - tancující jeřáby je dost obtížné vylovit z obrovských hejn, a tak jsou fotky spíše zmatené. Ale zážitek je to skvělý, kromě jeřábů je tam ještě hromada dalšího ptactva (včetně potenciálních hus krátkozobých) a všechno je to hrozně krotké a zcela ignoruje davy lidí okupující vyhlídkové terasy.
- Přílohy
-
-
Honzo V, ta druhá se mi líbí, blahopřání...
canon EOS 550D, sigma 150/2,8 EX macro, canon 70-200/4L IS, canon 100-400/4,5-5,6L IS, fotostan, často zapomenutá trpělivost
-
Obě skvělé.
-
zdenekbrtek - Příspěvky: 2859
- Vlastním jménem: Zdeněk Kratochvíl
Týjo, tam jich je
. Zvlášť Honza - pěkné záběry.
Přidám jedno dokumentační foto z mého vůbec prvního setkání s tímto druhem. Ač jsem se blíž nedostal, tak jsem obdivoval eleganci těchto ptáků.

Přidám jedno dokumentační foto z mého vůbec prvního setkání s tímto druhem. Ač jsem se blíž nedostal, tak jsem obdivoval eleganci těchto ptáků.

Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
-
Jirkab - Příspěvky: 2336
- Vlastním jménem: Jiří Bartoš
uz jsem videl v patcim roku Jirko, parada!!
-
ako som slubil v inom vlákne pridávam aj dnešný úlovok žeriavov zo Slovenska Horná Orava... kvality nič moc bolo pod mrakom po daždi...
- Přílohy
Canon EOS 7D II, 5D II - Canon 400 mm 5.6 L USM, Canon EF 100mm Macro usm, sigma 50mm 1.4
http://www.michalstoklasa.sk
http://www.michalstoklasa.sk
-
stokinger - Příspěvky: 327
- Vlastním jménem: michal stoklasa
Možná by to spíš patřilo do vlákna "Můj dnešní zážitek", ale stalo se to už před pár týdny, takže to dávám do vlákna.
Druhý prodloužený květnový víkend jsem byl sám doma a hodlal se celé tři dny věnovat jen a jen focení. Stanovený seznam, co a kde bych rád pozoroval / vyfotil, karty promazané, baterky nabité, svačina připravena (a zapomenuta) a já očekával odjezd zbytku rodiny, abych po zamávání a otření slz mohl s pískajícími pneumatikami vyrazit úplně na opačnou stranu. První den jsem na lokalitě A pátral po modráčcích (už tam prostě nejsou), zkontroloval Suimu budky, fotil rákosníky, snažil se nalákat žlunu... prostě zahřívací den. Druhý den budíček ve 3:00 a odjezd na lokalitu B - v plánu byly lindušky, nejlépe v letu a zpívající, pokusit se o bekasiny (jo,jsou tu, ale v těch malých tůňkách se fotit nedají) a zkusit vypátrat králíčky a vůbec si celkově užít celodenní pobyt na kopci.
Ráno je samozřejmě po dešti a předpověď slibuje další a další déšť a bouřky. To mě samozřejmě nemůže odradit a tak mě svítání zastihlo už ležícího v mokré trávě a čekajícího na první lindušky. No svítání.... mraky se válí při zemi, slunce jen tuším a spoléhom na vítr, který to snad rozfouká. Rukavice a čepice zaručují neskutečné pohodlí, jen kdybych si nenabral do bot...
Jak tak ležím a možná i občas dřímám, najednou se v bledém světle začíná zhmotňovat nějaký stín a kousek za ním druhý. je to něco velkého, ale ne zase tak velkého, aby to byl srnec. Oči vidí, ale mozek se zdráhá uvěřit, že 20 metrů předemnou pochodují dva jeřábi. Ruce se mi klepou tak, že nejsem schopný zaostřit, naprosto nepochopitelně šteluji nastavení foťáku, závěrka cvaká, ale z fotek je kulový. Ptáci zakrákaj a já se při představě, že mě tu uklovou svými zobáky musím jít málem převlíknout. Zkrátka, tuhle příležitost jsem totálně propásl.
Veškeré plány jdou k čertu a oba zbývající volné dny věnuji jen a jen vzdálenému sledování jeřábů. To opatrné sledování trvá už měsíc a já vím, že se na lokalitě utábořil jeden pár a troufám si tvrdit, žu tu i hnízdí. Doufám, že koncem léta se podaří nějaká fotka s mladými a že příští rok tu bude hnízdících párů víc.
Tady je jedna letovka a jedna pozmní, obě focené na vzdálenost 126 metrů:

P.
Druhý prodloužený květnový víkend jsem byl sám doma a hodlal se celé tři dny věnovat jen a jen focení. Stanovený seznam, co a kde bych rád pozoroval / vyfotil, karty promazané, baterky nabité, svačina připravena (a zapomenuta) a já očekával odjezd zbytku rodiny, abych po zamávání a otření slz mohl s pískajícími pneumatikami vyrazit úplně na opačnou stranu. První den jsem na lokalitě A pátral po modráčcích (už tam prostě nejsou), zkontroloval Suimu budky, fotil rákosníky, snažil se nalákat žlunu... prostě zahřívací den. Druhý den budíček ve 3:00 a odjezd na lokalitu B - v plánu byly lindušky, nejlépe v letu a zpívající, pokusit se o bekasiny (jo,jsou tu, ale v těch malých tůňkách se fotit nedají) a zkusit vypátrat králíčky a vůbec si celkově užít celodenní pobyt na kopci.
Ráno je samozřejmě po dešti a předpověď slibuje další a další déšť a bouřky. To mě samozřejmě nemůže odradit a tak mě svítání zastihlo už ležícího v mokré trávě a čekajícího na první lindušky. No svítání.... mraky se válí při zemi, slunce jen tuším a spoléhom na vítr, který to snad rozfouká. Rukavice a čepice zaručují neskutečné pohodlí, jen kdybych si nenabral do bot...
Jak tak ležím a možná i občas dřímám, najednou se v bledém světle začíná zhmotňovat nějaký stín a kousek za ním druhý. je to něco velkého, ale ne zase tak velkého, aby to byl srnec. Oči vidí, ale mozek se zdráhá uvěřit, že 20 metrů předemnou pochodují dva jeřábi. Ruce se mi klepou tak, že nejsem schopný zaostřit, naprosto nepochopitelně šteluji nastavení foťáku, závěrka cvaká, ale z fotek je kulový. Ptáci zakrákaj a já se při představě, že mě tu uklovou svými zobáky musím jít málem převlíknout. Zkrátka, tuhle příležitost jsem totálně propásl.
Veškeré plány jdou k čertu a oba zbývající volné dny věnuji jen a jen vzdálenému sledování jeřábů. To opatrné sledování trvá už měsíc a já vím, že se na lokalitě utábořil jeden pár a troufám si tvrdit, žu tu i hnízdí. Doufám, že koncem léta se podaří nějaká fotka s mladými a že příští rok tu bude hnízdících párů víc.
Tady je jedna letovka a jedna pozmní, obě focené na vzdálenost 126 metrů:
P.
-
Jean - Příspěvky: 1090
- Vlastním jménem: Petr Válek
ten příběh jsem už někdy zažil... "nevadí, znovu se nasadí", si říkám já... máš se na co těšit..., prostě někdy příště a to by bylo....
-