Topaz Sharpen AI

- raw, grafické editory, pluginy, archivace fotografií ...

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod kutilka » 06 bře 2019, 08:28

Zkoušel někdo tento AI ostřící program? (AI=adaptivní inteligence)
https://topazlabs.com/sharpen-ai
Má někdo dostatečný HW na vyzkoušení?
https://help.topazlabs.com/hc/en-us/art ... 0024353312
Údajně je mnohem lepší, než jejich dekonvoluční InFocus, který doteď používám.
Za cenu 60$ by to mohla být bomba... =@
kutilka
zkušený zimní host

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod uray » 06 bře 2019, 16:50

ahoj, jsem k tomu celkem skeptický, resp. se správným nastavením lze dosáhnout dobrých výsledků i n běžných sw ale večer zkusím tiral verzi a uvidíme testovacích vzorků - zmrvených fotek myslím najdu dost :-)
uray
stálý

Vlastním jménem: Juraj Matěj

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Martina » 06 bře 2019, 23:09

Před pár dny jsem si stáhla zkušební 30denní trial, protože to, co ukazují na svých stránkách, vypadalo úžasně. Stejný zázrak, jako u nich na webu, se nekonal. Zkoušela jsem doostřit fotku žáby s lehce neostrým okem a při doostření, které vypadalo celkem slušně, to hodilo jakousi mřížku na celou fotku. To ještě šlo, protože jsem použila aspoň to víc zaostřené oko a překryla jím na původní fotce to neostré.
A pak jsem to zkusila aplikovat na neostrou fotku lidí a ty výsledky na obličeji byly dost hrozné. Při slabém filtru se nestalo skoro nic, při silnějším to extrémně zvýraznilo póry, zároveň to však nevypadalo jako povrch lidské kůže, ale opět jako jakási náhodná počítačová grafika. Navíc se to na celém povrchu neprojevilo stejně, místy to bylo hodně přehnané. Oči zůstaly pořád neostré, jen to vypadalo, jako by je někdo prohnal pluginem imitujícím jakýsi počítačový impresionismus.
Zkusila jsem všechny 3 možnosti doostřování a usoudila jsem, že by to byly vyhozené peníze. Našla jsem pak uživatelská videa na youtube a i tam byly ty výsledky nic moc.
Kdybych ty svoje výsledky z Topazu zmenšila na webovou velikost, tak by se ty podivné impresionistické artefakty nejspíš taky ztratily a vypadalo by to líp, ale nezmenšená doostřená fotka mi přišla nepoužitelná.
InFocus neznám, takže nedokážu porovnat jestli je toto horší nebo lepší.
Martina
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod uray » 07 bře 2019, 00:35

Tak po cca 30 min testu mám stejné závěry, načíst mi šel jen jpeg, což taky není žádné terno a proti Lightoomu se mi nepodařilo mít lepší výsledek. Taky tam není co moc nastavovat 3 medoty a 3 šoupátka. Vnímání ostrosti přitom není jen o "hranách" ale i o barevných tónech a "mikrokontrastu" a zde nastavení žádné není. Takže nebrat
uray
stálý

Vlastním jménem: Juraj Matěj

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Photomecan » 09 dub 2020, 23:59

Zatím nejlepší SW .. jen je třeba si pohrát s nastavením, verze 2 už nepoužívá jen videokarty, ale i procesor (cca CPU / GPU 70/30, alespoň u mne), fakt jsem toho vyzkoušel hodne, ale toto doporučuji i když to není to všelék, umí toho hodně a pořád na tom dělají. Pokud něco nevyhovuje, bude to postupem.
Photomecan
administrátor

Vlastním jménem: Martin Mecnarowski

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Martina » 10 dub 2020, 09:13

Je vidět, že to postupně vylepšují, nedávno byly na digiareně ukázky doostření papouška:
https://forum.digiarena.zive.cz/viewtop ... &t=1305782

Zkusím si teď stáhnout nejnovější trial a uvidím.
Martina
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Mládek » 10 dub 2020, 13:59

Používám od Vánoc, funguje to, už jsem to tu psal.
Nikon Z6II, Nikon D850, Nikon D500, Sigma 500/F4, Nikon 200-500mm f/5,6, Nikon 105mm f/2,8 Micro, TC1,4, TC2,0
https://500px.com/liborkoucky
Mládek
zkušený stálý

Vlastním jménem: Libor Koucký

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Martina » 16 dub 2020, 09:05

Nainstalovala jsem si nejnovější trial verzi a je rozhodně použitelnější, než ta před rokem.
Vyzkoušela jsem to na stejných fotkách jako loni. U fotky lidí už to nešlo cestou podivných artefaktů na kůži i když výsledné doostření pořád nebylo v 1:1 použitelné. Po zmenšení na webovou velikost výsledek ujde.

Hodně záleží jak daná neostrost vznikla. U BF/FF se ten program snaží dodat do fotky chybějící strukturu a výsledky tomu odpovídají, zejména pokud jde o srst nebo peří - čím míň se má program čeho chytit, tím divnější výsledek.
Ovšem velice dobře si umí poradit s menší pohybovou (či stabilizační) neostrostí, viz fotka ještěrky. Kvůli této funkci stojí program za zvážení.
Přílohy
Martina
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Petr Muláček » 16 dub 2020, 12:27

Tady to vypadá dobře.Ais záleží,jak se s tím umí pracovat a kolik vyleze vad při zvětšení.Na web v menším rozměru určitě ok.
Petr Muláček
zkušený stálý

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Martina » 16 dub 2020, 14:33

Myslím, že na výsledek nemá vliv to, jak s tím programem kdo umí (ono tam není moc co nastavovat), ale co způsobilo neostrost. Když jde záběr opravit propočtem středové hodnoty nějakého rozkmitu bodů, tak si vede velice dobře a fotka je použitelná i ve velikosti 1:1. Když má software doplnit něco, co zjevně chybí (struktura mimo rovinu zaostření), tak se zázraky čekat nedají.
Martina
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod petrd » 16 dub 2020, 14:34

Já to mám. Nejvíc mě zaujala funkce stabilize na pohybovou neostrost (stejně, jak píše Martina). Při této variantě musím používat jen CPU, protože u GPU mají chybu, jsou tam zvýrazněné vertikální čáry po cca 4 pixelech. Na obyčejné zaostření používám spíš Unsharp Mask filter v Photoshopu. U obou ale platí, že si člověk musí nakonec omaskovat jen tu část, o kterou stojí.
Nikon Z9, D850, D500, 400 f/2.8 FL, 70-200 f//2.8, 200-500 f/5.6
petrd
zkušený běžný

Vlastním jménem: Petr Dolejšek

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod aqualife » 19 dub 2020, 09:48

Teprve to začíná, asi se jednou AI budeme doopravdy divit.
Přílohy
aqualife
VIP

Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Petr Muláček » 19 dub 2020, 12:19

Zkouška ořezu?
Petr Muláček
zkušený stálý

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Martina » 19 dub 2020, 12:58

To je spíš ukázka co umí Gigapixel AI, než Sharpen AI - nebo se pletu?

P.S.: Teď jsem si všimla, že je to v popisu fotky. Chtělo by to pro tento program založit nové vlákno, ať se to případným zájemcům neplete.
Martina
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod aqualife » 19 dub 2020, 14:01

Petr Muláček píše:Zkouška ořezu?

Zkouška co dokáže program Gigapixel AI. Možná by to někdo dal i fotošopem, já to zkoušel a tohle se mi zdá lepší.Není to dokonalé, ani nemůže být, ale asi jednou bude.
aqualife
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod aqualife » 19 dub 2020, 14:03

Martina píše:To je spíš ukázka co umí Gigapixel AI, než Sharpen AI - nebo se pletu?

P.S.: Teď jsem si všimla, že je to v popisu fotky. Chtělo by to pro tento program založit nové vlákno, ať se to případným zájemcům neplete.

Já to projel napřed gigapixel a pak ještě denoisem. Ten Gigapixael by jistě měl mít jiné vlákno, ale myslím že zatím nic moc. A navíc příšerná čekárna. Zkusím poprosit administrátora, jestli by to nepřesunul od fotky tropického ledňáčka do vlákna s názvem Topaz Gigapixel AI.
aqualife
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Petr Muláček » 19 dub 2020, 14:10

Líbí se mi,jak si to na tom klacku vlevo místama domyslelo tu kresbu : D Už teď se výrobci teleobjektivů strachují o kšeft si myslím.Stačí 200mm sklo,Topaz a je vystaráno.Nějaký wildlife maskování,znalosti,zkušenosti a nějaká šikovnost fotografa při pořizování záběrů a radost,když se to podaří bude pravěk.Topaz forever! :listen:
Petr Muláček
zkušený stálý

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod aqualife » 19 dub 2020, 16:52

Petr Muláček píše:Líbí se mi,jak si to na tom klacku vlevo místama domyslelo tu kresbu : D Už teď se výrobci teleobjektivů strachují o kšeft si myslím.Stačí 200mm sklo,Topaz a je vystaráno.Nějaký wildlife maskování,znalosti,zkušenosti a nějaká šikovnost fotografa při pořizování záběrů a radost,když se to podaří bude pravěk.Topaz forever! :listen:

Samozřejmě že tak to není, o maskování a zkušenostech jsem nenapsal ani slovo a nechápu teď souvislost, ale např.použitá fotka je z místa, o kterém zcela jistě vím, že už se tam v životě nepodívám (horní tok Rio Nanay), tak jsem to prostě zkusil, chtěl jsem vědět co nabízejí za sto dolarů a stáhl si trial verzi a o výsledek se podělil. Toť vše, víc v tom nehledej.
aqualife
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Petr Muláček » 19 dub 2020, 17:01

Ne,ne...nehledám :-)
Petr Muláček
zkušený stálý

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod lupiklv » 04 kvě 2020, 13:20

Zdravím měl bych otázku spíš na AI Denoise ten mám ale po posledních aktualizacích mi trvá proces fotky 40 minut, sice nemám dedikovanou grafiku jen integrovanou ale i tak neřešil jste někdo náhodou ? Díky.
lupiklv
vzácný host

Vlastním jménem: Ludvík Vlček

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod radek » 04 kvě 2020, 15:39

lupiklv píše:Zdravím měl bych otázku spíš na AI Denoise ten mám ale po posledních aktualizacích mi trvá proces fotky 40 minut, sice nemám dedikovanou grafiku jen integrovanou ale i tak neřešil jste někdo náhodou ? Díky.

Mám topaz sharpen jako plugin v Phtoschopu a po aktualizaci mi místo koupené verze nabíhala verze testovací, která šla neskutečně pomalu, až po vymazání testovací verze a nové aktualizace verze poslední, vše v normálu, myslím, že u AI Denoise to bude to samé. Další možnost je zapnout akceleraci přes grafickou kartu.
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
radek
VIP

Vlastním jménem: Radomír Šálek

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod aqualife » 04 kvě 2020, 17:00

radek píše:
lupiklv píše:Zdravím měl bych otázku spíš na AI Denoise ten mám ale po posledních aktualizacích mi trvá proces fotky 40 minut, sice nemám dedikovanou grafiku jen integrovanou ale i tak neřešil jste někdo náhodou ? Díky.

Mám topaz sharpen jako plugin v Phtoschopu a po aktualizaci mi místo koupené verze nabíhala verze testovací, která šla neskutečně pomalu, až po vymazání testovací verze a nové aktualizace verze poslední, vše v normálu, myslím, že u AI Denoise to bude to samé. Další možnost je zapnout akceleraci přes grafickou kartu.

Pokud si dobře pamatuju, tak bylo třeba nové přihlášení.
aqualife
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod radek » 20 úno 2023, 20:28

Neví někdo, proč mi po upgrade win.7 na 10 nejde spustit Topaz sharpen ? Stažení a instalace OK, ale po spuštění jen černé okno 5 vteřin a nic Zkusil jsem i starší verze se stejným výsledkem. Podotýkám win 10 mám koupené a instalované prodejcem, topaz je také placený
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
radek
VIP

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod Mouka » 20 úno 2023, 20:40

Ahoj Radku,

nejdříve bych vyzkoušel najít nový ovladač grafické karty u výrobce a nově jej nahrál. Možná by bylo nejlepší jej úplně odinstalovat a začít instalovat ovladač znovu z čisté vody.
Ty automaticky převzaté z předchozího systému nebo případně z microsoftu (win10) nemusí být ty správné.
Mouka
VIP

Vlastním jménem: Jan Moučka

Topaz Sharpen AI

Příspěvekod radek » 20 úno 2023, 21:22

Honzo dík
radek
VIP

Zpět na POSTPROCES