Nikon D500

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 15 kvě 2016, 21:33

Vzhledem k tomu, že se množí dotazy typu "je teda ten nový Nikon D500 taková bomba?", tak jsem si dovolil založit mu vlákno, kde se Vám pokusím zodpovědět případné dotazy. Berte to ovšem jako můj soukromý názor na 1 kus, který vlastním a jako srovnání s jinými těly, která mám nebo která mi prošla rukama.
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod duffa » 16 kvě 2016, 09:02

Tady Plha, mám dotaz, je teda ten nový Nikon D500 taková bomba? :-D
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1141
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

Nikon D500

Příspěvekod XAXAP » 16 kvě 2016, 09:18

Rudolf Ruprt, Rudé Právo. Pane Pelánku, patří D500 do rukou brněnské kavárny? SD nebo XQD? Toaleťák obrázkem do akce nebo obráceně? Děkuji mockrát!
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
Uživatelský avatar
XAXAP
VIP
 
Příspěvky: 2937
Registrován: 15 bře 2013, 17:24
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Martin Tomáš

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 16 kvě 2016, 12:31

MartinP píše:Vzhledem k tomu, že se množí dotazy typu "je teda ten nový Nikon D500 taková bomba?", tak jsem si dovolil založit mu vlákno, kde se Vám pokusím zodpovědět případné dotazy. Berte to ovšem jako můj soukromý názor na 1 kus, který vlastním a jako srovnání s jinými těly, která mám nebo která mi prošla rukama.

Právě proto ( že vím že máš D800 ) jsem se včera zeptal na rozdíl v obrazovém výstupu mezi D500 a D800. Zcela cíleně a ještě jednou děkuji za odpověď. Ptal jsem se proto, že mě přijde dost veliký rozdíl v šumu při vyšším ISO mezi D800 a D810, tak u D500 jsem čekal zázrak, alespoň podle toho, co se všude psalo.
Přeju hodně radosti s novým strojem, protože o tu jde především. Samozřejmě že mě zajímá
1)jak šlape bridge picture,
2)jak se stahují fotky do mobilu (ideálně do Androidu),jak moc ta akce žere baterky
3)a hlavní co mě zajímá, jestli se zapisují GPS z mobilu do foťáku do originálních fotek anebo jenom do těch v mobilu, kde, jak chápu z recenzí, jsou převzorkované na menší velikost
4) dají se automaticky stahovat do mobilu fotky v plném rozlišení ?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod radek » 16 kvě 2016, 16:02

Já se zeptám taky na něco, při porovnání s D7100 - 1. Šumí míň, než D7100 ?
2. Zvládá opravdu tak rychlou sekvenci v rawu ?
3. Jak rychle ukládá snímky, je rychlejší, než zmíněná D7100 ?
4. A co kresba v poledním slunci, myslím ve stínech a ve světlech, horší, nebo lepší ?
A nakonec, jaké tělo máš ze své výbavy nejradši ?
Nikon D850 + D500, objektivy AF-S VR 500/4G IF ED,- AF-S- 200-500 f/5,6 E ED VR+ TC-14EII a stativ manfrotto
Uživatelský avatar
radek
VIP
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 22 zář 2010, 21:25
Bydliště: Pohorovice-Kloub Vodňany
Vlastním jménem: Radomír Šálek

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 16 kvě 2016, 16:33

Tak popořádku odpovědi:
Plha) není

Rudé právo) brněnské ano, ostravské nikoliv; XQD; toaleťák obrázkem VŽDY do akce, ať už je jakákoliv !

aqualife
1) bridge - nic, co by mě zaujalo
2) fotky do Androidu přes ten Snapbridge - pro mě vysloveně naprd - stahuje jen JPG a videa, NEFy ne (fotím pouze do NEFů), ovládání přes Wifi - nejde ovládat clonu a vůbec nastavení foťáku, pouze spoušť (zkusím jiný univerzální SW), žere to baterky dost a nejen při wifi, ale i při stahování přes foťák-zatím nemám extra čtečku na XQD kartu, propojuju tedy foťák kablíkem s PC
3) předpokládám, že GPS data se zapisují na kartu i do NEFů, ale vyzkouším (vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být jinak..to by přece bylo úplně naprd)
- foťák mám default v leteckém režimu, aby nežral baterky a nepropojoval se s mobilem, přesto se mi podezřele často na mobilu pouští GPS (podezírám z toho nainstalovanmý SnapBridge a krutě mi to vadí)
4) ano, ale jen v JPG (nebo jsem to jinak nenašel-moc jsem si s tím nehrál, bo to nepovažuju za nutné ani žádoucí)

radek
1) šumí míň než D7100, ale ne poznatelně míň než D800 (podle mne zhruba stejně - ale tady je potřeba si uvědomit, že když fotím na ISO6400, tak čas je většinou 1/200 apod a to už je i se stabilizací dost ošemetné při ohnisku 900mm ! Ten šum je často znásoben nepatrnou pohybovou neostrostí, vždyť ta hustota pixelů je větší i než u D800..)
2) Jo, to je podle mě ten jediný slušný přínos - rychlost 10 sn/s (ale podle mne za ten rozdíl v penězích mezi třeba D7200 a D500 nestojí)
3) Výrazně, Ondra s D7100 při sekvencích brečí, protože buffer na cca 7 sn je směšný.. U D500 (buffer omezen na prý 200 RAW a jen kvůli přehřívání procesoru - nedostal jsem se na takovou hodnotu) se mi ještě nestalo, že bych na něj čekal (ale nejsem žádný kulometčík :-) ) Na druhou stranu, nedaří se mi zmáčknout spoušť v CH režimu, abych vyfotil 1 snímek - vždy min 2..
4) pocitově nastejno - přepálíš víc a už to z toho nedostaneš, ve stínu nepoznám rozdíl
5) ze své výbavy upřednostňuju (zatím) asi nejvíc manželčino, potom novinku (D500) a D7100 mám na WL raději než D800..

další postřehy:
- na displeji vypadá velká část snímků krásně ostře, na PC už to tak dokonalé není
- baterky žere i v leteckém režimu víc než D800 a D7100 docela znatelně a nekompromisně, jen ostřím ani nefotím a baterky ubývá rychle (vždy 2. v kapse na den)
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 16 kvě 2016, 18:14

Martine, za sebe děkuji za včasné podání protektiva mého bankovního účtu, v Tokiu z tebe mít asi moc radost nebudou. Asi velká reklama příliš nafoukla očekávání.
Tu vestavěnou GPS bych asi uměl dost využít. Na externí zapomínám, často se nechytá, zabírá sáňky a na řemínku mám pocit že ji jednou ukroutím.
Že nejde nastavit foťák přes zabudované wifi je divné. Myslel jsem že přenáší do mobilu liveview a dává možnost nastavení. I když-mám to pro D800 (https://www.hypershop.com/products/iusb-cam2) a je to stejně dost nepoužitelné, protože to má zpoždění. Dobré je to akorát pro komposici ateliérového snímku.
Naposledy upravil aqualife dne 16 kvě 2016, 18:31, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 16 kvě 2016, 18:30

aqualife píše:Martine, za sebe děkuji za včasné podání protektiva mého bankovního účtu, v Tokiu z tebe mít asi moc radost nebudou. Asi velká reklama příliš nafoukla očekávání.
Tu vestavěnou GPS bych asi uměl dost využít. Na externí zapomínám, často se nechytá, zabírá sáňky a na řemínku mám pocit že ji jednou ukroutím.
Že nejde nastavit foťák přes zabudované wifi je divné. Myslel jsem že přenáší do mobilu liveview a dává možnost nastavení. I když-mám to pro D800 a je to stejně dost nepoužitelné, protože to má zpoždění.

Liveview přenáší, ale změnit clonu nejde, alespoň ne s tím origo Nikon Snapbridge. Prý jiné obecné SW to zvládají, zatím jsem jiný neodzkoušel a i s tímto jsem si hrál jeden večer před usnutím (ale ty volby tam fakt nejsou..)
Určitě to není horší foťák než D7200, je lepší, lepší než D800, ale rozhodně nečekejte nějak obrovský skok vpřed.

Pro mě další zápor - nejde mi nastavit (tak jako to máme u D800 a D7100 a D90) easyISO na zadní kruhový volič (na palec). Abych změnil ISO, vždy jsem jen rychle palcem přejel volič, tady musím stisknout tlačítko ISO, které je sice vedle tlač. expoziční kompenzace, ale TO TRVÁ ! Toto mě štve snad ze všeho nejvíc - proč to - SAKRA - měnili ?? A tak, že to nejde přeprogramovat ! (Jestli mi to někdo najde, jak to udělat, tak se na tomto místě nikonu omluvím, ale já to nenašel)
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod radek » 16 kvě 2016, 21:03

Martine, dík za odpovědi, tvůj problém se dá vyřešit telefonicky podpora Nikonu, sedí tam vždycky nějaký profík a jsou dost trpělivý
Tady to je asi ono, už je to dva roky, co jsem to naposled použil.

Potřebujte poradit? Volejte infolinku Nikon, nebo vzneste svůj technický dotaz v sekci "Technická podpora".
INFOLINKA NIKON
ČR 800 900 980
Nikon D850 + D500, objektivy AF-S VR 500/4G IF ED,- AF-S- 200-500 f/5,6 E ED VR+ TC-14EII a stativ manfrotto
Uživatelský avatar
radek
VIP
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 22 zář 2010, 21:25
Bydliště: Pohorovice-Kloub Vodňany
Vlastním jménem: Radomír Šálek

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 17 kvě 2016, 06:07

Někdy malá nevychytanost jedné funkce pokazí hodně. Mě se tak stalo u D800. kdy mi nefungovalo pomocné světlo AF. Bylo to v pralesním močále za tmy, do poloviny lýtek jsem se propadal,zouvalo mi to boty,to se blbě drží rovnováha a v jedné ruce foťák s třístovkou. Okolo plno různých ropuch, focení jednou rukou a v druhé slabá čelovka, to prostě nešlo ani ty žáby v hledáčku najít,natož to udržet. A stačilo by mi tenkrát vědět, že pomocné světlo autofokusu nefunguje při zapnutém kontinuálním ostření. Jak je to tady? Já na to tenkrát nepřišel, zoufale jsem projížděl menu a kamarád s Canonem to tam sypal, bylo to hodně nemilé. Už to u D500 funguje ?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 17 kvě 2016, 07:58

Pardon, teď jsem si všiml že pomocné světlo vestavěné nemá. Tak zbývá asi jen výhoda menšího šumu a hlavně buffer. Proti tomu absence blesku a chybění světla AF. Kráný stroj, ale už po něm netoužím.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod XAXAP » 17 kvě 2016, 12:12

MartinP: Ty používáš ten Nikoňáckej remote control, což? Ten je slabej jak slovenskej hokej : crazy: Stáhni si prvně pokusně SW Slingshot Remote Control, vyzkoušej a uvidíš. Není to dokonalé, ale zatím nejlepší, co jsem viděl. Když se ti to bude líbit, stojí to tuším 10 dolarů.
Funguje pro Nikon i Canon.

http://www.brainylantern.com/slingshot/
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
Uživatelský avatar
XAXAP
VIP
 
Příspěvky: 2937
Registrován: 15 bře 2013, 17:24
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Martin Tomáš

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 17 kvě 2016, 19:55

Možná by nebylo od věci zkusit appku k tomu mému http://www.bhphotovideo.com/c/product/1 ... 0wodmTcImQ, jestli by to náhodou nezafungovalo, ta nestojí nic.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod uray » 25 kvě 2016, 07:55

Dnes mi přišel mail z "hlídacího psa" megapixelu ohledně D500 . Napadlo mě - že by to tak brzo zlevnili? Omyl cena za tělo je teď 60 tis... že by dopady zemětřesení v Japonsku? Čet sem někde na webu, že Sony se teď bude soustředit na vlastní systémy a čipy a pod nebude tak moc dodávat ostatním, tak to má možná souvislost...
Uživatelský avatar
uray
stálý
 
Příspěvky: 244
Registrován: 10 lis 2010, 13:43
Bydliště: Olomouc
Vlastním jménem: Juraj Matěj

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 25 kvě 2016, 14:19

uray píše:Dnes mi přišel mail z "hlídacího psa" megapixelu ohledně D500 . Napadlo mě - že by to tak brzo zlevnili? Omyl cena za tělo je teď 60 tis... že by dopady zemětřesení v Japonsku? Čet sem někde na webu, že Sony se teď bude soustředit na vlastní systémy a čipy a pod nebude tak moc dodávat ostatním, tak to má možná souvislost...

Dělají stejné šachy s Tamronem 150-600, už několikrát zdražili a zase zlevnili, asi podle momentálního zájmu.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod DenisB » 26 kvě 2016, 20:18

Keď už ste sa takto ponúkli, rád by som sa tiež spýtal na zopár vecí:
1) Aký je pocitový rozdiel medzi hladáčkom D800 a D500 ?
2) Možno do oboch slotov na kartu použiť SDXC karty alebo ten jeden funguje len s XQD ?
3) Je ISO 12,800 použitelná citlivosť ?
4) Ako spolupracuje Tamron 150-600 s D500 ?
5) Je to len o lepšom AF oproti D7100/7200 alebo má aj niečo iné kvoli čomu sa oplatí ísť do D500 oproti D7xxx?
Vďaka za odpovede.
Uživatelský avatar
DenisB
zatoulanec
 
Příspěvky: 2
Registrován: 26 kvě 2016, 16:29

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 26 kvě 2016, 20:29

DenisB píše:Keď už ste sa takto ponúkli, rád by som sa tiež spýtal na zopár vecí: Vďaka za odpovede.

dopisuju do textu..

1) Aký je pocitový rozdiel medzi hladáčkom D800 a D500 ? - NEVNÍMÁM ROZDÍL
2) Možno do oboch slotov na kartu použiť SDXC karty alebo ten jeden funguje len s XQD ? - 1 JE POUZE SQD
3) Je ISO 12,800 použitelná citlivosť ? - JAK NA CO, NA KONCERT ASI ANO, NA PTÁKY SPÍŠ NE
4) Ako spolupracuje Tamron 150-600 s D500 ? ŘEKL BYCH, ŽE OBDOBNĚ JAKO D800 A D7100. Zajímavé je, že doma ve zšeřelém pokoji mi ostří rychleji D800 a D7100 než D500. V lese za špatných světelných podmínek mi připadá D500 o něco přesnější..NECHÁPU TO, POTŘEBOVAL BYCH ZKUSIT JINÝ KUS, ALE JEJICH JAKO ŠAFRÁNU
5) Je to len o lepšom AF oproti D7100/7200 alebo má aj niečo iné kvoli čomu sa oplatí ísť do D500 oproti D7xxx? ŘEKL BYCH, ŽE HLAVNÍ VÝHODA (A MOŽNÁ JEDINÁ) JE RYCHLOST SNÍMÁNÍ 10 SN./SEC A HLAVNĚ BUFFER /200 RAW = PRO MĚ NEKONEČNO/. Ondra s D7100 nafotí 6 snímků a čeká na zápis na kartu, takže když vzal do ruky D500, začal D7100 (z tohoto důvodu) skoro nenávidět ;-)
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod Zbyněk.N » 27 kvě 2016, 11:09

Martine, nevím jak máte 7100 nastavenou, ale já teda nějak extrémně čekat na zápis nemusím. Používám paměťovku sandisk extreme pro, tělo mám nastaveno na 12 bit RAW a vyplej odšum. Fotím na rychlé sekvenční po zmáčknutí a držení spuště začne tělo ukládat po chvilce zpomalí ale že bych musel vyloženě čekat to ne. Já teda většinou nedržím spoušť 30 vteřin spíš to dávkuju a taky pustím spoušť a znovu namáčknu abych donutil sestavu znova zaostřovat ( teda pokud to dovolí situace a okolnosti, jinak jedna rychlá dávka ;-) )
Uživatelský avatar
Zbyněk.N
VIP
 
Příspěvky: 1322
Registrován: 29 lis 2014, 16:43
Bydliště: Olomouc
Vlastním jménem: Zbyněk Nantl

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 27 kvě 2016, 11:42

Zbyněk.N píše:Martine, nevím jak máte 7100 nastavenou, ale já teda nějak extrémně čekat na zápis nemusím. Používám paměťovku sandisk extreme pro, tělo mám nastaveno na 12 bit RAW a vyplej odšum. Fotím na rychlé sekvenční po zmáčknutí a držení spuště začne tělo ukládat po chvilce zpomalí ale že bych musel vyloženě čekat to ne. Já teda většinou nedržím spoušť 30 vteřin spíš to dávkuju a taky pustím spoušť a znovu namáčknu abych donutil sestavu znova zaostřovat ( teda pokud to dovolí situace a okolnosti, jinak jedna rychlá dávka ;-) )

My fotíme do 14-bit RAWu, vyplý odšum a vše, co je navíc. Zkus si, kolik snímků uděláš za 30 sec stisklé spouště..
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod radek » 03 čer 2016, 21:47

Co sem se to dočetl za blbost, je pravda, že u D500 nejdou otevřít rawy(nefi) v Photoschopu CS6, a že to jde pouze v Lightroomu CC ?
Nikon D850 + D500, objektivy AF-S VR 500/4G IF ED,- AF-S- 200-500 f/5,6 E ED VR+ TC-14EII a stativ manfrotto
Uživatelský avatar
radek
VIP
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 22 zář 2010, 21:25
Bydliště: Pohorovice-Kloub Vodňany
Vlastním jménem: Radomír Šálek

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 04 čer 2016, 09:35

A ještě v něm dle Nikonrumors nevydrží původní EL 15, resp.selhávají ještě nevybité. Nikon je bude měnit. Zajímavé že se nezmínily že přibalené EL 15 jsou nový typ specielně pro D500. Nejspíše je to nějaké opatření proti levné Číně, simyslím.
V D810 mi už rok suprově běhají Čínské za 400,-Kč.a počitadlo v nich také funguje.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod Martina » 04 čer 2016, 10:29

radek píše:Co sem se to dočetl za blbost, je pravda, že u D500 nejdou otevřít rawy(nefi) v Photoschopu CS6, a že to jde pouze v Lightroomu CC ?

Vysvětlení je tady:
http://diit.cz/clanek/adobe-vyda-uplne- ... pak-uz-nic

Adobe asi očekává, že takto všechny časem dotlačí do koupě CC licencí.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1517
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Nikon D500

Příspěvekod MartinP » 04 čer 2016, 10:55

aqualife píše:A ještě v něm dle Nikonrumors nevydrží původní EL 15, resp.selhávají ještě nevybité. Nikon je bude měnit. Zajímavé že se nezmínily že přibalené EL 15 jsou nový typ specielně pro D500. Nejspíše je to nějaké opatření proti levné Číně, simyslím.
V D810 mi už rok suprově běhají Čínské za 400,-Kč.a počitadlo v nich také funguje.

Ty EL-15 lion01 nějak neselhávají (mám jich 5), ale strašně rychle se vybijí. Ony i ty EN-EL-15 lion20 v D500 moc nevydrží. Zřejmě ten nový procesor má velkou spotřebu kvůli výkonu.. Jsem zvědavý, jestli i český Nikon mi vymění 5 baterek za nový typ..
Olympus OMD EM1 mkII + 300/4 Pro IS + 40-150/2,8 Pro + 12-40/2,8 Pro
dříve: syn Ondra + Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100
www.phototrip.cz
Uživatelský avatar
MartinP
VIP
 
Příspěvky: 7024
Registrován: 15 zář 2009, 09:01
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Martin Pelánek

Nikon D500

Příspěvekod aqualife » 04 čer 2016, 13:48

Já někde četl, že v D500 jsou hlášeny jakoby vybité, ale když je přendáš do jiného Nikonu, tak že uděláš ještě hodně snímků. Proto myslím, že je to všechno hlavně softwarová záležitost v rámci boje proti padělkům.Jsi tu vlastně jediný, kdo to může ověřit.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2769
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Nikon D500

Příspěvekod valsidal » 18 úno 2017, 23:44

Zdravím majitele D500 s následující otázkou:
Přemýšlím o upgrade své D7100 a přemýšlím nad následujícími možnostmi:
novou D500
bazarovou D810
nástupce z řady D7xxx, jestli letos přijde a bude mít zajímavé parametry


Důvody pro zamýšlený upgrade mám následující:
Lepší obrazová kvalita (nižší šum, lepší dynamika při vyšších ISO)
Větší buffer při foceni do RAWu
Rychlejší sekvenční snímání (s D8xx bych si ale nepomohl)
Zrychlení a zpřesnění ostření (D500)

Co fotím:
Vypíchnu jedno téma, kde mě současná D7100 omezuje a proč bych uvažoval nad upgrade. Wildlife, fotografování ptáků především s Nikkorem 200-500 VR. U D7100 bývá už hraniční ISO od 1200 do 1600 dle motivu a světla, kde se ztrácí kontrast, umdlévají barvy, rozbíjí se kresba a detaily v peří a také se ve stínech oběvuje ono známé řádkování obrazu.

Co bych se rád dozvěděl:
Chtěl bych se tedy zeptat přímo majitelů D500 na jejich zkušenost s porovnáním právě s D7100, kterou řada z nich také používala. Pokud si například řeknu, že v jistých podmínkách se mi zdá na u D7100 limitní ISO1600, lze říct, že u D500 budu na stejné hranici při (například) ISO2500? Máte někdo takovou zkušenost, kterou lze takhle číselně vyjádřit? Má šum stejný/podobný charakter a podobně likviduje barvy a kresbu?
Snímků je na iternetu po diskusích spousta, ale já si z toho zatím jednoznačný závěr neudělal. Chystám se si před koupí dojít D500 dojít osahat do obchodu. Rád bych se tady od zkušenějších předtím někam nasměroval.
Ta D810 se mi ještě do výběru zařadila kvůli výsedkům na DXO. Je na tom snímač D810 opravdu výrazně lépe z pohledu vyšší hodnoty použitelného ISO? V diskusích jsem se dostal spíš k názoru, že jsou na tom docela podobně (velikost pixelů není zásadně odlišná).

Omlouvám se za příliš dlouhý příspěvek a děkuji všem za další informace a nasměrování.

PS: Že bych přišel o U1 a U2 paměti na D500 vím, ale už lze nějak inteligentně na rolleru přepínat mezní hodnoty času u funkce auto ISO bez vstupu do menu? Pak bych paměti lehce oželel.

PPS: Jo a ještě mě napadá jedna otázka, fungoval by mi korektně blesk Metz 48 AF-1? Už bych ho sice nemohl používat jak na D7100, která ho umí integrovaným blaskem odpalovat na dálku, ale s bleskem toho až tak moc nefotím, tak se mi nechce investovat do jiného blesku..
Nikon D500
Nikkor 200-500 f5,6E ED VR
Uživatelský avatar
valsidal
běžný
 
Příspěvky: 176
Registrován: 17 lis 2015, 11:53
Bydliště: Vysočina
Vlastním jménem: Láďa

Další

Zpět na Fotoaparáty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník