Skokan ostronosý (Rana arvalis)

- video
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV

Skokan ostronosý (Rana arvalis)

Příspěvekod RollsRojs » 13 kvě 2021, 19:49

Asi už jste v mých videoklipech někdy viděli modré žáby, skokany ostronosé, takže pro vás tento podivuhodný úkaz nebude novinkou. Stejně jako u nedávných skokanů hnědých se jedná o archivní záběry z roku 2018, které zatím neměly vlastní videoklip. Rád bych ovšem zase jednou naťukl i odvrácenou stranu tohoto přírodního divadla a zmínil se o nepříjemnostech, které jsou s pozorováním modrožab spojeny.

Skokan ostronosý je převážně suchozemský obojživelník, který většinu roku tráví v lese mimo vodu. Na přelomu března a dubna se ale žáby slezou v lesních jezírcích nebo rybnících, aby se spářily a nakladly vajíčka. Když nastanou vhodné podmínky a slunečné počasí, samci u této příležitosti na několik dní krásně zmodrají. V našich končinách je to jev natolik neobvyklý, že se z něho postupně stává turistická atrakce a pozorovat barevné skokany vyráží stále více lidí. Bohužel, spousta z nich očividně přichází jen v honbě za senzací a život samotných žab už pro ně není zajímavý.

Stejně jako loni jsem i letos byl na skokaní lokalitě svědkem dosti nemilých scén. Žáby se koncentrovaly v poměrně mělké tůňce, což je a jejich křehká vajíčka činilo velmi zranitelnými. Přesto toto místo připomínalo pouťovou atrakci. Kolem jezírka korzovaly celé rodiny a přímo ve vodě se střídaly bosé děti vyzbrojené mobily, neuvázaní psi a roztoužení fotografové v holínkách. Když k tomu připočtu i výraznou těžbu v okolních lesích, tak se přestávám divit, proč je modrých skokanů v těchto tůních rok od roku méně. A ještě více mě to utvrzuje v tom, že konkrétní poloha podobných přírodních skvostů by neměla být zveřejňována v televizi a na internetu, protože to potom kromě skutečných milovníků přírody přitahuje i znuděné davy, které si divočinu pletou s akvaparkem a považují ji za pouhou kulisu pro selfíčko.

Bez nadšení a zájmu veřejnosti by příroda byla ztracená, protože by nikdo neměl motivaci ji chránit. I já se proto snažím v lidech probouzet kladný vztah k divočině a chápu, že člověk si k ničemu nevytvoří dostatečné pouto, dokud se s tím neseznámí osobně. Rušení žab při páření a dupání v jejich snůškách kvůli fotce na Instagram ovšem rozhodně ničemu neprospěje. Notabene když se jedná výhradně o atraktivní modré skokany – třeba u takových ropuch jsem se s podobným zájmem nikdy nesetkal, a to se přitom jejich páření dá pozorovat skoro v každém rybníce.

Přátelé, mějme prosím na paměti, že rostliny i zvířata od nás potřebují zejména ohleduplnost a klid.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=1mbKRogd_Rg&ab_channel=Luk%C3%A1%C5%A1Pich[/video]
RollsRojs
VIP

Vlastním jménem: Lukáš Pich

Zpět na PLAZI. OBOJŽIVELNÍCI, RYBY